aparat cyfrowy - opinie

rozmowy na dowolne tematy
Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

aparat cyfrowy - opinie

Post autor: Incognito »

Witam.
Sklep, w którym kupuję sprzęt polecił mi coś takiego http://www.neo24.pl/?p=olympus_sp_620uz_silver i jeszcze jakiegoś nikona o podobnych parametrach, ale o 100 zł droższego. Chodzi mi o to, żeby aparat robił ostre zdjęcia i nie rozmazywał zdjęć tzn. np, żebym mógł ustrzelić płynącą rybę czy lecącego ptaka.

Wiem, że jest sporo osób na forum, które się znają na aparatach, więc może ktoś się wypowie na co powinienem patrzeć i czy rzeczywiście polecony sprzęt jest godny uwagi za tą cenę.

:)

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

trzeba zwrócić uwagę na czas naświetlania, im mniejszy tym lepiej i na obiektyw, dobre makro, szybkość autofokusa, bo na ręcznym to raczej ciężko będzie dobre fotki pływającym rybkom machnąć

porównaj parametry z tym: http://foto.recenzja.pl/Sony_Cyber_shot ... -rec-1661/

ja nim robię fotki, tryb iso, makro i wychodzą ładnie, trochę atofokus mnie denerwuje bo łapię nie do końca centralny obiekt, ale przy ilości zdjęć jakie robię kilkanaście-kilkadziesiąt jest całkiem spoko
Co by tu napisać... :-P

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Jeśli zależy Ci na aparacie,który ''ustrzeli'' szybki obiekt w ruchu,to szukaj aparatów z pełnym manualem.
To znaczy,że aparat ma mieć możliwość osobnego ustawienia ISO,priorytetu przysłony i szybkość klatki.

Większość kompaktów oferuje,tylko programy tematyczne pod którymi przypisane są pewne ustawienia na które nie masz wpływu.

Czyli np. jak już wybierzesz program tematyczny,który będzie odpowiadał za,to by zrobić nie poruszone zdjęcie szybkiego obiektu,to nie ustawisz przysłony i np.ISO,co w rezultacie może dać efekt fotografowanego obiektu w zadowalającej dla Ciebie stabilności,braku rozmycia,lecz pojawić się mogą przepalenia lub brak ostrości,ponieważ nie miałeś osobiście wpływu na czułość matrycy lub priorytet przysłony.
Jesteś zdany wówczas na fabrykę.

Idź do specjalistycznego sklepu i zapytaj o dostępność kompaktu z pełnym manualem.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

furious tomash

Post autor: furious tomash »

Lukiki pisze: Idź do specjalistycznego sklepu i zapytaj o dostępność kompaktu z pełnym manualem.
racja, tylko że tu w grę mogą wchodzić tylko hybrydy, zawsze to jakiś lepszy obiektyw, a kompakty "chwalą" się tylko milionami-pierdzilionami megapikseli a na co to komu
bla bla bla...

slawomirdyl

Post autor: slawomirdyl »

balans bieli
slawomirdyl

Lukiki

Post autor: Lukiki »

To akurat posiada kazdy aparat :-P
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Dobrze panowie, ale o jakiej my kwocie mówimy ? :)
Zamówiłem ten aparat dałem 670 zł. w media markt kosztuje 750 zł.

Wysłuchałem licznych opinii w sklepach i generalnie jeśli chodzi o firmy i zakres cenowy to polecano mi właśnie olympusa tudzież nikona.

Mam nadzieje, że będzie dobrze.

Będę kombinował najwyżej, żeby go też wykorzystać do swojego hobby, a nie jest to jego docelowa funkcja :)

furious tomash

hybrydy nie muszą nie wiadomo ile kosztować
http://www.electroworld.pl/produkt/fuji ... 400-37910/
http://www.electroworld.pl/produkt/pana ... ----34592/
PS. miłego użytkowania Incognito
PS2. jeśli wybrałeś tego olympusa, to nie ma tych manualnych ustawień
http://www.letsgodigital.org/images/art ... 620-uz.jpg
Ostatnio zmieniony 2012-04-25, 19:48 przez furious tomash, łącznie zmieniany 2 razy.
bla bla bla...

Pysio
Kontakt:

Post autor: Pysio »

Jaki czas już fotografuję a przynajmniej trochę już na ten temat się dowiedziałem. Minimalną potrzebną wiedzę chyba mam. Ok koniec chwalenia się.

Olympus podobno robi dobre aparaty. Zwłaszcza te najnowsze z możliwością wymiennych obiektywów. Usłyszałem nawet opinię, że jest lepszy (lżejszy bardziej poręczny) od Nikona D90 (lustrzanka, najwyższa półka amatorskich lustrzanek).

Fujifilm. Byłem bardzo zadowolony z tego kompakta. To był model chyba s9600, kupiłem używany za 500 zł z jakimiś gadżetami. Był mega perełką w moich dłoniach do czasu gdy dotknąłem Nikona D50 (archetyp dzisiejszego D40 czyli jednego z najniższych modeli lustrzanki Nikona). Kupiłem więc D40, tyle mi sprawiał radości, głównie robiłem na ustawieniach z preselekcją przesłony i czasu migawki, czasem trym P - czyli taki Automat z lekką możliwością konfiguracji ustawień.

Z czasem jednak aparat zaczął mnie ograniczać więc kupiłem D90 (jak pisałem wcześniej - najwyższy model lustrzanki amatorskiej). Po 2ch latach znów wprowadzał ograniczenia i czegoś mi zawsze brakowało. Teraz mam Nikona D300s - jest to półprofesjonalny aparat (oczywiście lustrzanka cyfrowa).

Incognito, tak więc jak widzisz po mojej historii z czasem aparat zacznie Cię ograniczać jeśli się w to wciągniesz, będziesz wymieniał na lepsze modele. Tak jak powiedział Ci sprzedawca, najlepsze oferuje Olympus, Nikon i moim zdaniem Fujifilm. Canona z kompaktów średnio polecam, lustrzanki robią super ale kompakty jakoś mi nie podpasowały. Sony, absolutnie nie polecam. To firma która robi dobre konsole ale nie aparaty. Kompakty długo myślą i zawsze te zdjęcia z małpki wychodziły mi nijakie. Lustrzanki (seria alpha) to jakaś masakra. Zdjęcia wychodzą zielone i jeśli zdjęcie nie jest retuszowane to praktycznie zawsze rozpoznasz, że robiono je Alphą. Bardzo przepraszam za moją krytyczną opinię ale jest ona podparta doświadczeniem z tym aparatem. Wielu znajomych go ma/ miało. Sam miałem Cyber-shota i dobrze, że gdzieś zginął.

Szkoda, że aparat, który wybrałeś nie ma możliwości ustawień takich jakie ty byś chciał (manulane) chociażby tryb "A" czy "S". Na trybie S mógłbyś już robić niezłe zdjęcia w ruchu (ryb) bo tam potrzeba szybkiej migawki. A aparat zawsze będzie ustawiał wszystko mniej więcej po środku. Jeśli jest lampa autofocusa to zapewne wystraszy ona ryby i wtedy już w ogóle wydzie to wszystko rozmazane. Ale mimo wszystko życzę powodzenia w fotografowaniu i koniecznie podziel się z nami efektami swojej pracy!

Przepraszam za tak długiego posta :)

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Mój Olympus ma w sobie funkcję P - program auto, gdzie można ręcznie zmieniać ustawiania. Ponadto oferuje mnogość scen, które pozwalają robić dobre zdjęcia mimo refleksów wody czy piasku. Dodam jeszcze, że chwyta obiekt w ruchu. Nawet ma funkcje wykrywania pyska psa czy kota.
Puki co zbędnym bajerem, który ma jest funkcja 3D.
Kolejną zakładką jest funkcja magic, w której można między innymi zrobić zdjęcie komiksowe, kamera otworkowa, zwiększenie ostrości, wykrycie odblasków itd itp.
Uniwersalną funkcją jest iAuto.
Rozbudowane funkcje panoramy.
Filmy 720p HD.
Jestem bardzo mile zaskoczony jakością cyfrowego zoom'a. Można przybliżyć, aż 21 krotnie przy zachowaniu bdb jakości.
Kilka fotek, które w sumie dają rade jak na dwa dni użytkowania:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
kamera otworkowa:
Obrazek

Jestem zadowolony co do jakości przy tej cenie produktu.
Jednak to nie oznacza, że z biegiem czasu ten sprzęt będzie mnie zaspokajał :-P
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Incognito, łącznie zmieniany 2 razy.

furious tomash

tak z ciekawości: używałeś to 3D? na czym to polega i jak to wygląda? :)
bla bla bla...

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

nie, jeszcze nie używałem bo i tak nie mam możliwości obejrzenia tych zdjęć jednakoż zaraz dla Ciebie to przetestuje :)

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Już sprawdziłem to wygląda tak:
-robimy zdjęcie jakiemuś obiektowi
-chwile trwa przetwarzanie zdjęcia
-potem musisz cień tego zdjęcia, który masz w tle idealnie dopasować ponownie do obiektu
-aparat robi drugie zdjęcie automatycznie w trybie 3D
-kopia zdjęcia pierwszego lekko rozmyta zapisuje się w formacie wybranym tj. .JPG
-zdjęcie w trybie 3D zapisuje się w rozszerzeniu .MPO
-mam teraz dwa pliki ten pierwszy, który mogę normalnie otworzyć, ale jest słabej jakości tzn. taki rozmyty i ten drugi, którego nie mogę otworzyć.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Incognito, łącznie zmieniany 1 raz.

furious tomash

o żesz, toż to całą procedura startowa O.o
a teraz głupie pytanie :oops: , tzreba mieć jakieś okulary do tych 3D-fotek?
bla bla bla...

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Trzeba mieć odpowiedni monitor tudzież telewizor do oglądania filmów/zdjęć w 3D :)
Na zwykłych nic się nie zobaczy.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Incognito, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Porozmawiajmy”