aparat cyfrowy - opinie

rozmowy na dowolne tematy
Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

Oczywiście nie mam statywu i nie uważam, żeby to jakoś rzutowało [w moim przypadku] na robienie zdjęć. Pogimnastykuje się z tymi ustawieniami, popróbuje robienie zdjęć w innym akwa, bo moje ma nie najgorsze oświetlenie, ale fakt jest taki, że jest przejrzyści i b. jasno nie jest. Kupowałem aparat niekoniecznie do robienia zdjęć akwa, ale fajnie by było jakby mi i na to pozwolił, bo jak widać coś tam widać, ale takie zdjęcie można ustrzelić też telefonem.
Zobaczę co z tego wyjdzie i podzielę się wynikami.

Dziękuję Panowie za zainteresowanie, wiem już trochę więcej :)

Awatar użytkownika
Pigul71
Kontakt:

Post autor: Pigul71 »

Pysio pisze: to zainwestuj w dobry filtr polaryzacyjny (takie szkiełko, którym można dodatkowo kręcić po założeniu. Polecam firmę Hoya - dobry stosunek ceny do jakości.

Nie no z tym filtrem to nie za bardzo. Raz, że on zabiera jedną działkę światła (jak nie więcej), więc się z 1/10 zrobi 1/5, dwa, że tym trzeba kręcić, a na ekraniku to męczarnia. Przerabiałem to na Canonie A80 i odpuściłem. Mój patent na odblaski to był czarny karton z okładki od bindowania, z wyciętą dziurą o średnicy obiektywu. Ja bym jednak spróbował iść w drugą stronę – zwiększyć oświetlenie zbiornika. Najlepsza byłaby lampa, ale do tego aparatu trzeba by jakiś fantazyjny układ z fotocelą, kablem i zasłanianiem kukułki.

W specyfikacji pisze, że tam jest jakaś stabilizacja. Nie wiem jak to Olek rozwiązał, jeśli to tzw stabilizacja elektroniczna, to wyłącz to, bo to jest tylko jakaś sztuczka z ISO, jeśli stabilizuje matrycą (a tak robił w lustrzankach), to to nie zabardzo działa w macro. Przynajmniej w Sony Alfa to nie działała. Podobno ogólnie nawet stabilizacja obiektywu też nie działa przy macro. Ja ostatnio w Canonie wyłączam, choć w tym obiektywie ponoć została specjalnie zaprojektowana do tego celu, ale to wyjątkowa konstrukcja.

A tak swoją drogą, dlaczego dla ISO 1600 i dziury 4,5 wychodzi 1/10s?
Pzd
P.

Pysio
Kontakt:

Post autor: Pysio »

A tak swoją drogą, dlaczego dla ISO 1600 i dziury 4,5 wychodzi 1/10s?
Bo to kompakt nie lustrzanka z dobrą matrycą.

Co do polara, to jest to super filtr jeśli wie się jak go używać i kiedy. Do tego aparatu, jak się okazało, filtr się nie nadaje.

Co to Sony Alpha? Bo na pewno nie aparat...

A jeśli chodzi o stabilizację, to nie wiem jak ona działa w kompaktach, bardzo możliwe, że to coś knoci ale nawet wyłączenie jej nie wiele pomoże. Tymbardziej na nic się zda statyw. A ustawiać manualnie na takiej odległości to mija się z celem bo masz małe prawdopodobieństwo, że ryba akurat znajdzie się w odpowiedniej odległości.

Dokładanie światła do akwa - tak, pod warunkiem, że będzie ono tej samej barwy co pozostałe. Wkładanie lampki gdzie jest żarówka żarowa do akwarium, gdzie jest świetlówka to mija się z celem. Balans bieli zgłupieje i wyjdą czerwone albo niebieskie zdjęcia.

Pysio
Kontakt:

Inco- pozwoliłem sobie wziąć Twoje zdjęcie i je trochę wyretuszować. Tak na szybko bo nie mam za dużo czasu. Trochę przesadziłem z rozmyciem, ale już mi się nie chce poprawiać. U góry Twoje zdjęcie poniżej to samo zdjęcie po retuszu szybkim.

Obrazek

Po retuszu"

Obrazek
Ostatnio zmieniony 2012-06-25, 14:37 przez Pysio, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
s050197

Post autor: s050197 »

no to przed "retuszem" jest lepsze... :mrgreen:

Pysio
Kontakt:

No ba :)

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Pysio pisze:no to przed "retuszem" jest lepsze... :mrgreen:
też mi się wydaje, że Pysio trochę przesadziłeś :P
na miniaturce może i lepiej wygląda, ale w pełnym rozmiarze dużo gorsze.
dziś postaram się posiedzieć i pokombinować jeszcze z aparatem

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Ani o jednym,ani o drugim nie ma co dywagowac.
Ze zdjec,ktore sa w jakosci 5-cio letnich aparatow wbudowanych w telefon,to nic sie nie wycisnie.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Jakiś czas temu pobawiłem się troszkę funkcjami w trybie auto oraz lekkim retuszem no i można powiedzieć, że coś tam mi wyszło ;-)
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Pigul71
Kontakt:

Post autor: Pigul71 »

Pierwszy na ISO 80 i czas 1/200 sekundy. Przy takich parametrach to musi wyjść dobrze.
Ostatni ISO 400 i czas 1/50 sekundy. Przy ogniskowej odpowiadającej prawie 400 mm to gratuluje pewnej ręki. Ja z moim grzmotem to i 1/400 mam poruszone. Ale przy oglądaniu tego na pełnym ekranie to wygląda... no dość artystycznie. Taka trochę akwarela, troszkę impresjonizm.
Ale do internetu to ok.
Pzd
P.

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Pigul71 pisze:Ostatni ISO 400 i czas 1/50 sekundy. Przy ogniskowej odpowiadającej prawie 400 mm to gratuluje pewnej ręki. Ja z moim grzmotem to i 1/400 mam poruszone. Ale przy oglądaniu tego na pełnym ekranie to wygląda... no dość artystycznie. Taka trochę akwarela, troszkę impresjonizm.
Dziękuję bardzo :)
Szkoda, że nie zostawiłem zdjęcia przed retuszem - bo on na prawdę dużo dał.
Powoli ogarniam ten tryb auto i można się nim trochę pobawić.
Kolejnym wyzwaniem będą dla mnie zdjęcia owadów, bo na prawdę ciekawie wyglądają na zbliżeniu, ale do tego muszę być wychillowany ;)
Ciekawe czy kiedyś bd mnie stać na sprzęt, którym dysponuje ten Pan http://www.facebook.com/chris.lukhaup , którego twórczość przybliżył na forum 3runer :)
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Incognito, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

Odkurzę trochę temat...
Poszukuję aparatu który spełni kilka kryteriów
Po 1 dałoby się nim ustrzelić dobre zdjęcia macro przy nie za dużym oświetleniu,
oraz obiekt w ruchu
po 2 nie może mieć bug wie jakiej wielkości, żeby mieścił się do kieszeni kurtki (narty)
po 3 przy tych kryteriach zapewne trzeba będzie szukać czegoś z wymiennymi obiektywami
Czyli poszukuję zapewne czegoś między małą lustrzanką, a hybrydą... Możecie mi coś polecić ?
Dodam, że do tej pory posiadałem Olympusa SP-560UZ,
Ostatnio zmieniony 2012-10-16, 18:54 przez mat114, łącznie zmieniany 1 raz.
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Pytania tego typu na takim forum,to jak zadac pytanie odnosnie filtracji na forum fotograficznym.
Chcesz kupic owy aparat,to zglos sie na odpowiednie forum,lub udaj sie do specjalistycznego sklepu.
Tak bedzie prosciej,a i odpowiedzi konkretne i Ciebie zadowalajace.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
sinclair

Post autor: sinclair »

http://www.dpreview.com/products/panaso ... c_dmcfz150 dobre szkło i tańszy (i mniejszy) od lustra.

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

hybrydy sony są odpowiednie do twoich wymagań, lepsze niż idioten camera, a powiem szczerze, że udało mi się zrobić kilka naprawdę dobrych zdjęć w trudnych warunkach
Co by tu napisać... :-P

ODPOWIEDZ

Wróć do „Porozmawiajmy”