filtr ro
Moim zdaniem nie musisz inwestować w najdroższe, te tańsze też są ok, a;e trzeba spopjrzeć na przepustowośc, mój dosyć wolno napełnia baniak 5l, ale miałam tego świadomość bo potrzebowałam do krewetkarium raptem 45l, więc spoko ale wy miana 200l wody to już sporo czasu
475l - nature
45l - crystale
72l - red cherry
30l - blue
126l - malawi - młode
45l - crystale
72l - red cherry
30l - blue
126l - malawi - młode
przepływ przez filtr RO zależy tez w dużej mierze od ciśnienia jakim dysponujesz, jak mieszkasz nisko w bloku albo blisko węzła rozdzielającego to będzie git. Jeśli mieszkasz na 9 piętrze albo gdzieś przy końcu instalacji to może być słabo. Ja w domu bańkę 5 l napełniam około 30 minut jak zabrałem RO na działkę (Łódź Grembach) to po 2 godzinach się poddałem bo uzbierałem może z 1/3 bańki.
Wow rasmik przy takiej membranie masz taki wynik? Ja tyle osiągam przy 75gdp. Może to wina ciśnienia albo zastosowanego złego dławika (np do mniejszej membrany) i stąd taki wynik. A wracając do tematu to do akwarystyki wystarczy najtańszy zestaw 2 prefiltry + membrana (i tu wybór zależy od potrzeb):
- mniejsze membrany (50-75gdp - wolniejszy przepływ ale mniej przepuszczają) uzysk 180-280l/dobę
- większe membrany (100-125gdp -szybszy przepływ ale mają większe oczka w membranie więc woda może zawierać więcej rozpuszczonych substancji) 380-480l/dobę
Ale wydaje mi się że do większości zastosowań akwarystycznych, czystość ze wszystkich membran jest wystarczająca. Więc tylko kwestia kasy i ilości wody potrzebnej do podmiany. Masz akwarium 200l więc pewnie wymieniasz maks 40-60l na podmiankę więc przy membranie 75gdp będziesz potrzebował 3,5-5,5 godziny.
- mniejsze membrany (50-75gdp - wolniejszy przepływ ale mniej przepuszczają) uzysk 180-280l/dobę
- większe membrany (100-125gdp -szybszy przepływ ale mają większe oczka w membranie więc woda może zawierać więcej rozpuszczonych substancji) 380-480l/dobę
Ale wydaje mi się że do większości zastosowań akwarystycznych, czystość ze wszystkich membran jest wystarczająca. Więc tylko kwestia kasy i ilości wody potrzebnej do podmiany. Masz akwarium 200l więc pewnie wymieniasz maks 40-60l na podmiankę więc przy membranie 75gdp będziesz potrzebował 3,5-5,5 godziny.