Od tygodnia mam mini raczki "orange"-Cambarellus patzuarense Orange. Niestey u dwóch zauważyłam niepokojące objawy. Samiec od początku jest apatyczny i ostatnio po wylince nie chował się ani nie bronił przed agresywną samicą(jeszcze bez widocznych objawów choroby). Na drugiej samicy jest strzępek grzyba przy łapkach(po wylince się powiększył)z tego co czytałam to gdzyb,który jest odpowiedzialny za raczą dżumę i próbuję przbić się do narządów wewnątrz raczka:(Samica przy tym bardzo często próbuję się czyścić.To kolejny objaw. Bardzo smutna perspektywa dla moich raczków. W związku z tą chorobą wiele pytań, może ktoś mi pomoże.
Odseparowałam dw raczki (choć jest to tak zaraźliwa choroba, że nie liczę na to że samica bez objawów nie zachoruje) i zastosowałam kąpiel w podwyższonym ph (dodają sodki), licząc na to że większość grzybów woli kwaśne środowisko.Myślę, że to marny sposób,ale niczego nie znalazłam w necie, jako leku na dżumę raczą-niestety jest nieuleczalna:(
Mam jednak jeszcze inne zmartwienie.
Z raczkami mieszkają red cherry i otoski. Czy krewetki są podatne na tą chorobę? W końcu to też skorupiaki. Ryby raczej nie zachorują-co najwyżej mogą przenieść chorobę:(. I tu pojawia się kolejne pytanie: jak się tego świństwa pozbyć, żeby nie przenieść grzyba z roślinkami lub rybkami do drugiego akwarium.Mam zamiar otoski i red cherry trzymać w towarzyskim. Raki też tam miały trafić.
Jak zdezynfekować akwarium po raczkach:( docelowo w 30l planowałam Sulawesi.
Co z roślinkami-jak je oczyścić? Żal wywalać tyle mchu.
Dżuma racza
- Witek Miszczak
Na szczęście nie zetknąłem sie jeszcze z dżumą raczą. Z tekstu wynika, że jest to grzyb, a ja nigdy sie nie zawiodłem na mycopurze sery. Można zrobić kąpiel krótkotrwałą dla mchów i przerzucić je do innego szkła, a obsadę zakroplić na dłużej. Z tego co czytałem o krewetkach, to chorują na bakteriozy i wirusy, więc może sie nic nie wydarzy
-
- Kontakt: