Rakarium

Awatar użytkownika
shamanldz

Post autor: shamanldz »

Byłbym wdzięczny za zdjęcia zbiornika z raczkami, gdy ten już powstanie. Interesuje mnie ich biotop.

Tak poza tematem, czy filtr kaskadowy nadaję się dla raczków Cambarellus Puer ?

3promile

Post autor: 3promile »

Co kryje się pod magicznym skrótem DOC?

http://en.wikipedia.org/wiki/Dissolved_organic_carbon
Tak poza tematem, czy filtr kaskadowy nadaję się dla raczków Cambarellus Puer ?
Nadaje się, ale na wlocie filtra trzeba umieścić prefiltr.
Ostatnio zmieniony 2011-03-29, 09:50 przez 3promile, łącznie zmieniany 1 raz.

arturw611

Post autor: arturw611 »

raki uwielbiają harmider , zdecydowanie akwa. powinno być wyposażone w liście , gałęzie i inne takie, rośliny uwielbiają ciąć i przestawiać a czasami i zjadać . Uwielbiają się wspinać więc akwa powinno być przykryte. Bardzo się do raków zniechęciłem po tym jak kupiłem 1raka marmurkowego a po dwóch miesiącach było już ich ok.30 i mnóstwo młodych 1mm w akwarium 60l w końcu zaczęły uciekać znalazły dziurę w pokrywie na kable, zjadały się na wzajem obcinały nogi to była tragedia i nikt nie chciał ich w kupić ani wziąść za darmo :evil: (jest to gatunek inwazyjny więc nie wolno go wypuszczać do rzek i jezior) ale w końcu właściciel jednego ze sklepów zlitował się i dałem mu wszystkie raki które jeszcze żyły.
Morał z tego taki "Nie kupuj RAKóW MARMURKOWYCH ''! :-?

Awatar użytkownika
blue3003

Post autor: blue3003 »

Moje akwa to może nietypowe rakarium, ale raczki czują się w nim dobrze.
Nie ma w nim bałaganu.
Zresztą oceńcie sami.

Obrazek

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4cb ... f4fb1.html

wiem wiem deszczownica się odczepiła od filtra.
Jutro mam podmiankę wiec nie chce mi się już tam dziś grzebać.
Ostatnio zmieniony 2011-05-28, 22:15 przez blue3003, łącznie zmieniany 1 raz.

Umbrosorium
Kontakt:

Post autor: Umbrosorium »

arturw611 pisze:raki uwielbiają harmider , zdecydowanie akwa. powinno być wyposażone w liście , gałęzie i inne takie, rośliny uwielbiają ciąć i przestawiać a czasami i zjadać . Uwielbiają się wspinać więc akwa powinno być przykryte. Bardzo się do raków zniechęciłem po tym jak kupiłem 1raka marmurkowego a po dwóch miesiącach było już ich ok.30 i mnóstwo młodych 1mm w akwarium 60l w końcu zaczęły uciekać znalazły dziurę w pokrywie na kable, zjadały się na wzajem obcinały nogi to była tragedia i nikt nie chciał ich w kupić ani wziąść za darmo :evil: (jest to gatunek inwazyjny więc nie wolno go wypuszczać do rzek i jezior) ale w końcu właściciel jednego ze sklepów zlitował się i dałem mu wszystkie raki które jeszcze żyły.
Morał z tego taki "Nie kupuj RAKóW MARMURKOWYCH ''! :-?
Ale Cambarellusy spokojnie moga być nawet z red cherry hodowane (jakies straty będa, ale nie aż takie), z moich obserwacji - baniak z Puerami ma ponad rok, raki te nie niszczą roslin (chyba, że zakwalifikujemy do tego świerzy trawnik z małego henia, który nie utrzymał sie, gdyz był zbyt slabo zakorzeniony). Owszem lubia kryjówki, zbiornik powinien miec mase różnych kamieni, korzeni, moga być rurki takie jak dla krewetek.
Pozdrawiam :)
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Furst

Post autor: Furst »

Otrzymałem niedawno 4 raczki marmurkowe i za bardzo nie wiem czym je karmić. Zaserwowałem im pokarm dla Krewetek ( napisane było że dla wszystkich skorupiaków) ale nie bardzo chcą to jeść.
Włożyłem im listki sałaty, szturm nastąpił natychmiast, w nocy aż się kotłowało, a nad ranem po sałacie śladu nie było.
Zastanawiałem się nad włożeniem jakiegoś mięsa, tylko jakie, pewnie najlepiej jakieś czerwone surowe (świerze czy trochę rozkładjące się)
Moje pytanie jest - co dajecie swoim rakom? Chciałbym im trochę urozmaicić menu.
Ostatnio zmieniony 2011-05-31, 09:27 przez Furst, łącznie zmieniany 2 razy.
Damian

Awatar użytkownika
blue3003

Post autor: blue3003 »

Moje CPO wcinają prawie wszystko.
Z racji że, są w ogólnym wyjadają to czego nie wyjedzą ryby robiąc konkurencję krewetką.
Zauważyłem że uwielbiają łapać wodzienia oraz podbierają rybą larwy ochotki i artemie zabierając spore kawałki i chowając się do swoich kryjówek.
U kolegi raki marmurkowe wyłapują słabsze osobniki z jago populacji gupików oraz uwielbiają mrożony szpinak (ja tego jeszcze nie próbowałem).

Awatar użytkownika
Furst

Post autor: Furst »

larwy ochotki - spróbujemy, szpinak przy okazji
a co z surowym mięsem ktoś próbował?
Ogólnie rozumię że mogę poeksperymentować, w takim razie może inaczej czy jest coś czego apsolutnie rakom nie można podać, coś co może im zaszkodzić?
Damian

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kraby, raki, ślimaki i inne bezkręgowce”