A jednak Helenka jest w stanie zjeść krewetkę :(
A jednak Helenka jest w stanie zjeść krewetkę :(
Witam
Wszyscy przekonują mnie że Helenka może śmigać z krewetkami. Cóż, różnie może się to skończyć:
http://lsat.com.pl/forum/7-fauna/26067- ... ak-to-jest
Wszyscy przekonują mnie że Helenka może śmigać z krewetkami. Cóż, różnie może się to skończyć:
http://lsat.com.pl/forum/7-fauna/26067- ... ak-to-jest
Ostatnio zmieniony 2011-12-23, 19:01 przez Furst, łącznie zmieniany 1 raz.
Damian
- krzych0062
Z relacji autora zdjecia wynika,ze slimak ten nie musi cierpiec na brak pozywienia,by zaatakowal krewetke.
Wedlug mnie takie ataki nie sa niczym uwarankowane.
W mojej kostce jest ponad 200 krewetek i 2 helenki,prawie caly czas krewetki po nich chodza i nie widze jak do tej pory w tej kostce jak i w poprzednim zbiorniku takich atakow.
To chyba jakas kwestia indywidualnosci danego slimora,a nie ukierunkowan drapiezcy.
Wedlug mnie takie ataki nie sa niczym uwarankowane.
W mojej kostce jest ponad 200 krewetek i 2 helenki,prawie caly czas krewetki po nich chodza i nie widze jak do tej pory w tej kostce jak i w poprzednim zbiorniku takich atakow.
To chyba jakas kwestia indywidualnosci danego slimora,a nie ukierunkowan drapiezcy.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL
Zdarza siĂÂŞ,ĂÂże piszĂÂŞ z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiĂÂŞc proszĂÂŞ o wyrozumiaĂÂłoĂÂśĂÂŚ.
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL
Zdarza siĂÂŞ,ĂÂże piszĂÂŞ z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiĂÂŞc proszĂÂŞ o wyrozumiaĂÂłoĂÂśĂÂŚ.
Niestety, ale muszę potwierdzić, że helenka może zaatakować zdrową krewetkę, zapolować na nią. Jeszcze jakiś czas temu w moim krewetkarium miałam też helenki, do czasu kiedy zobaczyłam dokładnie to, co na zdjęciu z powyższego linka. Faktem jest, że moje helenki były trochę wygłodzone, bo nie było zbyt dużo ślimaków, na które mogły polować, ale uważam,że jak nadarzy się okazja, to helenka nie pogardzi krewetką. Po ataku helenki, krewetka jest sparaliżowana i porusza tylko nieznacznie chelipedami i wąsikami w pobliżu rostrum, ale to są końcowe ruchy jej życia (nawet wyrwana z paszczy "lwa" nie przeżyje). Krewetki owszem są szybsze, ale jeśli helenka będzie miała chęć je upolować, to zrobi to,a porażona przez ślimaka krewetka nie może już uciec i tu ślimak ma przewagę nad krewetką
.
Już teraz z pełnym przekonaniem nie polecam trzymania helenek z krewetkami na których nam zależy, u mnie taki atak zdarzył się dwa razy i wówczas helenka wyssała mi piękną samiczkę RC, prawie sakurę
.

Już teraz z pełnym przekonaniem nie polecam trzymania helenek z krewetkami na których nam zależy, u mnie taki atak zdarzył się dwa razy i wówczas helenka wyssała mi piękną samiczkę RC, prawie sakurę

Ostatnio zmieniony 2011-12-24, 00:04 przez Zafira, łącznie zmieniany 2 razy.
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie
nie wydaję mi się, helenka nawet mimo tego, że nie jest najwolniejsza dogonić krewetki nie ma szans, może zdążyć się, że krewetka nie świadoma ataku czegoś co łazi cały czas po baniaku i nikomu nie wadzi padnie ofiara podstępu, inaczej nie widzę możliwości złapania krewetki przez helenkę
Co by tu napisać... 

To jest oczywiste, że helena nie "dogoni" krewety. Najlepsi łowcy czekają i atakują z zaskoczenia,a sparaliżowana krewetka nie ucieknie.3runer pisze:nie wydaję mi się, helenka nawet mimo tego, że nie jest najwolniejsza dogonić krewetki nie ma szans, może zdążyć się, że krewetka nie świadoma ataku czegoś co łazi cały czas po baniaku i nikomu nie wadzi padnie ofiara podstępu, inaczej nie widzę możliwości złapania krewetki przez helenkę
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie
Tak więc potwierdziliście, że to zdjęcie to nieodosobniony przypadek :( i będę musiał zrezygnować z zakupu tych pięknych ślimaków. Szkoda bo myślałem że w końcu znalazłem mało inwazyjny sposób na pozbycie się małych ślimaczków. Ale tak jak pisze LukaszLDZ szkoda by było jak by wciągnął krewecie. Chyba więc muszę zacząć się do nich zacząć przyzwyczajać.
Damian
Takie też ale uwierz mi i innym którzy widzieli to na własne oczy jak zdrowa ładnie wybarwiona redka zostaje pochwycona przez helenkę i zjedzona. Ja u siebie widziałem dwa takie ataki na własne oczy. Jedna z helenek zakopywała się w podłożu i czatowała na przechodzącą krewetkę a druga atakowała krewetkę chodzącą po niej.
- krzych0062