Podłoże
też tak uważam, nie ma co się bawić w jakieś specjalistyczne podłoża przy tym gatunku ;]s050197 pisze:czarny drobny bazalt
Mój blog: http://fl0w.flog.pl/
Czarny drobny kwarc.s050197 pisze:czarny drobny bazalt
Zalety w porównaniu z bazaltem:
- kształt ziaren bardziej zbliżony do kulistego, brak ostrych krawędzi;
- lżejsze ziarna, co ułatwia takim małym zwierzętom przewracanie powierzchni podłoża w poszukiwaniu pokarmu.
Na takim podłożu, bez żadnych dodatków, od dawna trzymam różne krewetki karłowate. Zestawy działają bez zarzutu. Do kupienia na Allegro, 2,90 kg. Przy planowaniu 1 litr odpowiada 1,7 kg.
Mimo wszystko jestem za czarnym bazaltem, ale nie koniecznie najmniejszej granulacji, gdyż w większych szczelinach chętni chowają się młode sztuki mające w ten sposób dostęp do pożywienia, chyba, że to ma być akwa tylko dla krewetek to bez różnicy, ale bazalt jest neutralny dla wody oraz nie widać zbytnio na nim brudu, a przy kwarcu spotkałem się z zazielenieniem bądź zabrązowieniem wiadomo od czego :)
Cały czas mówimy o czarnych podłożach. Czy na czarnym bazalcie będzie mniej widoczne niż na czarnym kwarcu? I czy chodzi tylko o "widoczne", czy "istniejące"?maniek pisze:Zdarzyć się może na każdym podłożu , na czarnym bazalcie będzie mniej widoczne niż na białym żwirze.
Zapewne. Jaka jest różnica w osadzaniu się glonów między bazaltem a kwarcem?maniek pisze:Kolega miał na myśli zapewne glony
- Witek Miszczak
- Witek Miszczak
W takim razie to bardzo dobre podłożeNawet wykluly sie mlode :D pierwsze brzdace :P

Ostatnio zmieniony 2011-01-19, 11:37 przez Witek Miszczak, łącznie zmieniany 1 raz.