19 L krewetkarium dekoracyjne

ODPOWIEDZ
Vendredi
Moderator

19 L krewetkarium dekoracyjne

Post autor: Vendredi »

Po bliższym poznaniu tyh małych szkrabów zapragnąłem je mieć u siebie i móc je obserwować, że względu na obsade w moim ogólniaku nie mogę tam dać kreweci wiec po kilku dniach zastanowienia i naradzie z rodziną założyłem maluszka.

Najpierw dane techniczne

Woda kranówka
Oswietlenie Philips genie 18W 865 E27 ( kompaktowa)
Filtracja kubełek samoróbka
parametry nie mierze
Dekoracja korzeń z nad morza kamyki z podwórka
Podłoże Filtus floran oraz scieżka z piasku
Flora eleocharis accicularis oraz hemianthus calitichoides jakiś mech no i doszła rzęsa ale tylko tak sobie o :)
Fauna Redki

No i fotki
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
cmepro
Kontakt:

Post autor: cmepro »

Całkiem przyjemnie wygląda przyczepiłbym się do tego kamienia na korzeniu, nie wygląda naturalnie, to tak zostanie czy na chwilę bo np. korzeń nie tonie?
Redki to twarde 'krokodyle' (jak zwykł nazywać krewetki mój tata :mrgreen: ) ale czy korzeń z nad morza gotowałeś albo moczyłeś żeby zredukować sól w nim i czy spr. czy kamyki nie pienią się?
Mam nadzieje, że jak się rozrośnie będzie wyglądało jeszcze ciekawiej.
[9L] Korytko: ?
[12L] Corner: White Pearl | Clithon Corona
[20L] Green Tank: Babaulti | Red Cherry | Clithon Corona
http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=98

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

z tego co mi wiadomo korzeń dopiero tonie i dlatego jest na nim kamień :))
ale rzeczywiście ali g mógłbyś sprawdzić za pomocą octu czy (sposób zaczerpnięty od cmpro) czy aby na pewno Twoje dekoracje sie nadają do tego akwa :) początkowo redki mogą żyć elegancko, ale ich maluchy mogą nie przeżyć. Mimo wszystko nawet u redek dożywanie młodych jest zależne od jakości wody...

Vendredi
Moderator

kamyki są 100% bezpieczne i obojętne :) a o co chodzi o badanie z octem?? możecie mi coś więcej powiedzieć??

kożonek gotowałem i potem moczyłem jeszcze 3 albo 4 dni.

Kamien go tylko narazie dociska bo skubany nadal pływa i ponaddto kamyk robi za daszek i kryjówke dla kreweci :) Może po urodzinkach po zastrzyku gotówki zainwestuje w testy najpierw PH i KH GH

imrasil
Moderator

Post autor: imrasil »

Ocet wylany na skałę może wykazać czy zawiera ona związki wapnia. Jeśli tak - zacznie się pienić.
[center]Obrazek[/center]
[center]Obrazek[/center]

Awatar użytkownika
cmepro
Kontakt:

Post autor: cmepro »

Je jestem zwolennikiem wkładanie kamieni do pojemnika z octem polewając kamień octem nie zawsze widać czy się pieni, ale metoda ta sama.
[9L] Korytko: ?
[12L] Corner: White Pearl | Clithon Corona
[20L] Green Tank: Babaulti | Red Cherry | Clithon Corona
http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=98

Vendredi
Moderator

dzieki mam jeszcze jeden wolny kamyk z tego rodzaju to go sprawdze :)

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

minusem jest to że kamyk potem ... śmierdzi xD potem wystarczy wygotować i git :)

Vendredi
Moderator

mi on nie jest potrzebny wiec może sobie smierdzieć :) wszystko zmierza w dobrym kierunku rośliny się rozrastają mech bardzi ładnie ruszył, doszły juz krewecie ( dzieki Paweł) narazie testuje ilość pokarmu jaką dawać ale nadal bardziej wolą obskubywać korzeń :)

Niedługo ( może juz w niedziele) dokupie flame mossa i posadze na korzeniu który juz może bedzie sam tonął i pozbede sie kamienia dociskającego. Ułoże juz dokładnie korzeń dołoże jeszcze jeden mały kamyk dosadzę wiecej heńka który się aktualnie hoduje emersyjnie na parapecie, po próbie z jedną sadzonką zakilmatyzował się super nawet szybciej niz te z wody :)

Jak coś się zmieni bedę informował na bierząco :)

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

ali g pisze:mi on nie jest potrzebny wiec może sobie smierdzieć :) wszystko zmierza w dobrym kierunku rośliny się rozrastają mech bardzi ładnie ruszył, doszły juz krewecie ( dzieki Paweł) narazie testuje ilość pokarmu jaką dawać ale nadal bardziej wolą obskubywać korzeń :)

Niedługo ( może juz w niedziele) dokupie flame mossa i posadze na korzeniu który juz może bedzie sam tonął i pozbede sie kamienia dociskającego. Ułoże juz dokładnie korzeń dołoże jeszcze jeden mały kamyk dosadzę wiecej heńka który się aktualnie hoduje emersyjnie na parapecie, po próbie z jedną sadzonką zakilmatyzował się super nawet szybciej niz te z wody :)

Jak coś się zmieni bedę informował na bierząco :)
spoko, nie ma problemu :) a co do ilości pokarmu i krewetek to na prawdę bardzo mała ilość 2x dziennie powinna im wystarczyć :) a korzenia raczej Ci nie jedza tylko np to co się na nim osadza (jakieś brudy, może glony :) ).

Vendredi
Moderator

W akwa zaszły pewne zmiany korzeń był ponownie gotowany i moczony cała noc co mu pomogło ale nie do końca bo nie zmiescił sie cały do gara :P i musze go nadal dociskać ale juz mniejszym kamykiem.

Kupiłem dzisiaj sobie Flame moss i juz go przywiązałem do korzenia przywiazałem tez ponownie christmassa i strzepy bodajrze microzorium.

Krewetki są juz regularnie karmione bo zaczęły wreszcie jeść gdy im daje:)

Dzisiaj wieczorkiemzrobie jeszcze testy na Ph Gh i Kh i moze bede coś kombinowal z jak bedzie nie tak.

Vendredi
Moderator

Witam,
Zamierzam trochę odświerzyć mój temat gdyż zaszły pewne zmiany w moim baniaczku ( moim zdaniem na lepsze) zaszły one gdyż byłem zmuszony do przeprowadzenia ich.

Ponieważ toczyłem walke z wypławkiem i góry byłem na przegranej pozycji a chciałem aby moje dwie mamusie donosiły jajka i żeby młode larwy nie zostały zjedzone, więc postanowiłem pozbyć sie wypławka w dość drastyczny sposób a mianowicie ugotować go.

Wygotowałem floran oraz kamienie a korzeń i rosliny wymoczyłem w kwasku.

Miałem też problem z glonem ale wyszorowałem szyby a z roslin jak widze sam ustąpił.

Oto co powstało gdy znów zalałem baniak.

Obrazek

Obrazek

Zmieniła sie tez trochę obsada aktualnie mam 14 Redek i jedną 2-dniowa molinezje :)
a z roślin doszła cryptocoryna rubella i sagittaria
Ostatnio zmieniony 2009-07-30, 09:16 przez Vendredi, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

:D redki pierwsza klasa ! xDD
ale w sumie teraz tez uważam, że lepiej to wygląda. Boki akwa zarosną i będzie ładnie to wyglądało :)

Vendredi
Moderator

No to czas na małe odświerzenie dziś zaszły kolejne zmiany bo u mnie za długo nie moze nic sie nie zmieniac :P

Akwa teraz stało się domkiem dla >30 sztuk narybku galaxy młode mają juz ponad 3 tygodnie są pełne życia i apetytu :)

a teraz fotki pierwsza jest ogólnie żeby pokazać co tam sie kryje ale kolorki sa troche zakłamane na kolejnym kolor jest bardzo bliski rzeczywistości.
Obrazek
to te kolorki są ok
Obrazek

A to krewetka która bombluje z ogona :P

Obrazek
Ostatnio zmieniony 2009-10-01, 20:55 przez Vendredi, łącznie zmieniany 1 raz.

Vendredi
Moderator

Ze wzgędu na remont pokoiku baniaczek zostanie zlikwidowany, zrobie w nim kotnik dla galaxy.

A wiec temat do zamknięcia.

ODPOWIEDZ

Wróć do „0 - 99 litrów”