18 l i 33 l [Krewetkaria] - adamozw

ODPOWIEDZ
adamozw
Kontakt:

18 l i 33 l [Krewetkaria] - adamozw

Post autor: adamozw »

Moja przygoda z krewetkami zaczela sie jakies 2 lata temu kiedy pierwszy raz zaczalem hodowac parke red cherry. Przez ten okres czasu do tej pory zaczolem wglebiac sie w hodowle tych przepieknych zyjatek. W tych akwariach o litrazu 18 i 33 litry przewinelo sie wiele krewetek np bienki crystalki white pearle yellowki hummele babautli. Po jakims miesiacu rozmyslan co dalej z tym zrobic postanowilem zrestartowac zbiorniczki i skupic sie wylacznie na hodowli Crystal Redów, Bienów i Yellowkow.

Krewetkarium nUm 1.

litraz: 18litrow
fauna: narazie brak docelowo 2 samice bienek 1 samiec i parka yellowkow
flora: narazie brak docelowo mchy : christmass, flame, taiwan ; wątrobowce : mini pelia
sprzęt: Aquael Fan Mini Plus
oświetlenie: Lampka biurowa nie wiem dokladnie jaka moc ale bedzie belka
podłoze: Aqua Substrate II+ (brązowe)

Krewetkarium nUm 2.

litraz: 33litry
fauna: narazie brak docelowo 8 samic crystali 3 samce, 2 samice bienek 1 samiec bienek, 4 samice yellowkow, dwa samce yellowkow
flora:
sprzęt: Aquael Fan Mini Plus
oświetlenie: Pokrywa z oswietleniem 40 W
podłoze: Aqua Substrate II+ (brązowe)

PO ŚWIĘTACH W ZBIORNIKACH ZAWITAJA ZWIERZAKI I ROSLINKI!!!

FOTKI:

Widok oqólny na zbiorniczki:
Obrazek
Obrazek

Zbiorniczki z przodu:
Obrazek
Obrazek

Kolejne fotki beda jak juz powoli zbiorniczke bedzie zasiedlany przez krewety, mchy itp itd.
Ostatnio zmieniony 2008-12-28, 15:22 przez adamozw, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
diablo33

Post autor: diablo33 »

Witam! ;-)

No cóż, póki co nie ma co oceniać ;-) Czekamy na kolejne fotki już z mchami i zwierzakami :-)

Pozdrawiam, diablo33.
[36L] - Czeka na wielki restart, służy jako przechowalnik.

[36L] - kolejny zbiornik - 4 x Clinthony - planowane WP

W planach kolejne zbiorniki....

adamozw
Kontakt:

Woda w kranowa co byla od czasu zalania zbiornikow zmienila sie calkowicie na wode demineralizacyjna. Teraz pozostal zakup korzeni i roslinek tzn mchow i watrobowcow.

zabapinkfloyd
Kontakt:

Post autor: zabapinkfloyd »

Fakt nie ma co oceniać :)
Ale jestem ciekawy krewetek.

adamozw
Kontakt:

Do 18 litrow trafily dwie helenki i korzen z mchem Christmass Moss. Do 33 litrow doszed tylko korzonek z Christmass mossem.
Fotki wstawie w poniedzialek za tydzien iz wtedy juz w akwarium bedzie planowana obsada i wiecej roslinek.

Awatar użytkownika
cmepro
Kontakt:

Post autor: cmepro »

A jak tak z inne strony? Zasypałeś podłożem, zalałeś wodą i... czemu miało to służyć? To taki sposób na dojrzewanie baniaka?
Ostatnio zmieniony 2008-12-29, 21:05 przez cmepro, łącznie zmieniany 1 raz.
[9L] Korytko: ?
[12L] Corner: White Pearl | Clithon Corona
[20L] Green Tank: Babaulti | Red Cherry | Clithon Corona
http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=98

adamozw
Kontakt:

Taki sobie plan zrestartowania zbiornika obralem, nie wiem czemu ale wszystkie parametry sa dobrze kreweta jedna siedzi nic jej nie jest wiec chyba poszlo po mojej mysli. Taki to moj sposob chociaz nie wiem co z tego wyjdzie jutro sie to okaze pbo pierwsyi mieszkancy zamieszkaja juz w akwa w 18 litrowymale jeszce kilka korzonkow dojdzie z innymi rodzajami mchow poziej jakis trawniczek.
Oczywiscie co2 z bimbry dozowane jest 24h.

Parametry:
pH 6,6
kH 1
gH 2

Wiecej nie mierzylem. Teraz sukcesywnie bede nawozic nawozami aqua artu przede wszystkim micro i makro a przy podmianach troche cllasica zastosuje. Jak moze wczesniej uda mi sie doprowadzic do porzadku 18 litrowy zbiorniczek to zaprezentuje fotki wczesniej. Mieszkancow moge wstawic juz jutro chociaz na reszte mchow w oby dwoch baniakach trzeba poczekac. Oczywiscie 33 litrowy bedzie prawdopodobnie zasiedlony juz w niedziele.

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Ale czy dałeś do wody jakieś pokarmy, jakiś syfek, coś żeby wystartował cykl azotowy? Bo wpuścisz krewety, zaczniesz je karmić, woda zacznie dojrzewać i będzie po krewetkach...

zabapinkfloyd
Kontakt:

Post autor: zabapinkfloyd »

Robiłeś już podmianę i sprawdzałeś parametry ?
Chodzi mi o to jak reaguje podłoże.

adamozw
Kontakt:

Kubiszon pisze:Ale czy dałeś do wody jakieś pokarmy, jakiś syfek, coś żeby wystartował cykl azotowy? Bo wpuścisz krewety, zaczniesz je karmić, woda zacznie dojrzewać i będzie po krewetkach...
Tak dodalem.
zabapinkfloyd pisze:Robiłeś już podmianę i sprawdzałeś parametry ?
Chodzi mi o to jak reaguje podłoże.

Gdy zalalem zbiorniczki byla zwykla kranow, woda ktora ph miala w okolicach 8 po dniu spadla na 7. Kh wynosilo w dniu zalania 6 Gh 8. a po dniu pierwsze wynosilo 3 drugie 4.
Cztery dni temu akwa zmienilo wode w wiekszosci i weszla do niej demineralizacyjna. Ph juz jest 6,6 Kh 1 Gh 2. Wiec podloze daje tez cos ale rowniez jest dozowane co2.

ODPOWIEDZ

Wróć do „0 - 99 litrów”