12l krewetkarium

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

zostaw sobie od góry akwa z 1 cm ;] dla przymiarki jak będzie wyglądało z czarnym tłem możesz przykleić worek na śmieci ;) gdy go wymiędolisz będzie fajnie wyglądał i a nóż już tam zostanie ;))

Awatar użytkownika
s050197

Post autor: s050197 »

skąd wziąłeś czarny żwirek - właśnie poszukuję takiego drobnego czarnego...

Awatar użytkownika
cmepro
Kontakt:

Post autor: cmepro »

Jak dla mnie to zwykły bazalt dostępny w niemal każdym sklepie zoologicznym.
[9L] Korytko: ?
[12L] Corner: White Pearl | Clithon Corona
[20L] Green Tank: Babaulti | Red Cherry | Clithon Corona
http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=98

grafipl

Post autor: grafipl »

hehe, dokładnie:) kupowany w rybarium, 4,5zł za 2kg:) tło w akwarium jest już zmienione, ale ze zdjęciami na razie się wstrzymamy, aż akwarium naprawdę zacznie przypominać ładny zbiorniczek:)

Awatar użytkownika
cmepro
Kontakt:

Post autor: cmepro »

grafipl pisze:tło w akwarium jest już zmienione
Troszkę późno ale może się przyda na przyszłość... fajny efekt tła daje folia samoprzylepna mam taką w swoim baniaku
http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=1100
[9L] Korytko: ?
[12L] Corner: White Pearl | Clithon Corona
[20L] Green Tank: Babaulti | Red Cherry | Clithon Corona
http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=98

grafipl

dzięki za radę, na pewno się przyda:) bardzo fajny pomysł na zbiorniczek, cmepro:) pozdrawiam!

grafipl

Witam po przerwie,
krewetkarium się powoli rozwija, umieszczę zdjęcia, myślę nad jakimś mchem, który można byłoby na siateczce umieścić na całej tylnej szybie. Czy mógłby ktoś powiedzieć, który by się najbardziej nadawał? Dzisiaj dotarł nowy mieszkaniec - Anentome Helena (od Tutusika), jako że skądś niestety przywędrowały zatoczki. Czy jest możliwe, że może się coś stać z krewetkami - mam na myśli, czy jest jakiekolwiek zagrożenie ze strony ślimaczka? I jeszcze jedno - czy możliwe, żeby z samymi krewetkami przybyły też wypławki? Czy raczej ukryły się w roślinach?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I jeszcze zdjęcie pierwszej "ciężarówki" :P ale bardzo niewyraźne:

Obrazek
Ostatnio zmieniony 2009-08-07, 19:08 przez grafipl, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
s050197

Post autor: s050197 »

helena nic nie powinna zrobić krewetkom. u siebie w krewetkarium mam jedną helenkę (również zakupiona z myślą o walce z plagą zatoczków), ale nie jestem bardzo z niej zadowolony. Idzie na łatwiznę i zjada większe świderki zamiast ganiać zatoczki po szybach... Na niechciane ślimaki jest jedna rada - systamatycznie usuwać je (ręcznie) ze zbiornika.

grafipl

Krewetkarium stoi u Narzeczonej i to tak na prawdę jest Jej :) ja ślimaki to bym odpuścił, a przynajmniej nie są złe, gorzej te wypławki, tak te robale mnie denerwują że niewiem.

Awatar użytkownika
yorki111
Kontakt:

Post autor: yorki111 »

Wypławki raczej na roślinach przybyły ;)

Co do helenek , to krewetką nic nie zrobią - mam ponad 60(jak nie więcej bo jajek jest pełno młodych też więc już nie wiem ile ich jest ;) ) i musze im ślimaki dawać specjalnie bo wybiły już wszystkie jakie miałem u siebie w baniaczkach , są słodkie i ich napewno pozbywac się nie będę :)
Obrazek

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

no ja bym sie bardzo wypławiem martwił bo to jest masakryczne holerstwo i ciężko się z tym walczy

grafipl

a jakby zagotowac akwa... oczywiście bez krewetek... Jest szansa ze rosliny przezyją? czy nie bardzo...?

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

ja moje zagotowałem ale bez roślin rośliny moczyłem w roztworze kwasku cytrynowego, ale walcząc z nimi pomyslałem że może by je prądem trzepnąć :P rośliną chyba niepowinno zaszkodzić. Nie wiem czy coś takiego ma sens ale można sie zastanowić:)

grafipl

Całkiem chyba dobry pomysł. Mysle że można by było spróbować baterią 9V na początek, tym bardziej że Nasze krewetkarium to tylko 12L :D ale na razie nie weim czy się odważę hehe

KuMaK

Post autor: KuMaK »

Yo !

grafipl,
Jak chcesz swoje bienki możesz skrzyżować ze zwykłymi tigerami dla uzyskania super tigerów. Te ze zdjęć nadają się na taką zabawę ;-)

Co do baniaczka to trochę żółtawo :P
Na Twoim miejscu oprócz blyxy dałbym jeszcze coś na azot.

ODPOWIEDZ

Wróć do „0 - 99 litrów”