DO USUNIĘCIA !54L - po restarcie, początki BW / CW

Awatar użytkownika
ADAMMIKO

DO USUNIĘCIA !54L - po restarcie, początki BW / CW

Post autor: ADAMMIKO »

Update: odbył się ponowny restart. Z Ameryki Pł. zmienia się na Afrykę Zachodnią (w sumie bardzo podobne biotopy). Są już nawet pierwsi mieszkańcy - haremik (1+2) Proporczykowca z Kap Lopez. Do tego mają dość na górę Szczupieńczyki Karłowate.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zrestartowałem moje małe szkiełko. Przedtem było ogólno-towarzyskie.
Teraz chciałbym iść w kierunku białych wód Ameryki Płd.
Ale po kolei.

- Akwa: 60x30x30 profilowane , 54L
- Pokrywa i światło: Diversa, 1 x 15W + taśma LED ok. 20W
- Filtr: MiniKani 80 Aquela (wata, gąbka, BioCeram600 + torf)
- Podłoże: Aqua Substrate II + trochę pozostałości po czarnym żwirku (niestety)
- Nawożenie: potas, żelazo + mikro w płynie Aqua Art
- CO2: w tabletkach Sera
- Dekoracje: korzenie, pędy wierzby mandżurskiej, liście dębu, szyszki olchy

Flora:
- Pogostemon helferi
- Zwartki
- Amazonki
- Nurzaniec
- Rotala indica
- java moss
- i jakaś "sałata", nie znam nazwy

Fauna:
- 10 x Neon Simulans
- 4 x Otosek
- parka Pielęgniczek Ramireza
+ trochę krewetek RC

ma być dodatkowo albo 6 Drobnoustków Obrzeżonych albo Modrook Słoneczny (Pseudomugil Furcatus) albo parka/dwie Głowaczek barwny (Tateurdina ocellicauda)

Parametry:
PH - 7,0 (mam nadzieję, że zajdzie choć do 6,6)
GH - ok. 4 d
KH - ok. 4 d
NO3 - 25 mg/l
NO2 - 0
Temp. - 24-26 C

Podmianki co tydzień ok. 15% (50% kranovita przepuszczona przez torf, 50% woda demineralizowana).

Wygląda to obecnie tak i pewnie czekają mnie jeszcze niejedne przeróbki by było fajnie, choć klimacik jakiś już chyba jest....

Obrazek

dziś wygląda tak
Obrazek
Ostatnio zmieniony 2015-01-26, 10:03 przez ADAMMIKO, łącznie zmieniany 6 razy.

ziemian

Post autor: ziemian »

Akwarium wygląda całkiem nieźle choć:

Po co Ci CO2 ??? Skoro rośliny które masz nie potrzebują tego ???

Po drugie, nie ma sensu wpuszczenie jeszcze jednego gatunku kąsaczy, dokup jeszcze z 5 neonów i wystarczy Ci choć wg mnie tyle ile jest jest wystarczająco.

Głowaczek barwny odpada od razu w przedbiegach, nie dogadają się z Ramirezami które również za zamieszkują dolne partie akwarium, a już w ogóle nie ma mowy o 2 parkach- wybij to sobie z głowy. Na 2 pary tych ryb potrzeba zbiornika min. 80l dobrze zarośniętego.

Torfu w filtrze również Ci nie potrzeba, rób sobie przesącz torfowy(zainwestuj i zrób sobie armatkę torfową- do takiego akwarium starczy nawet taka z butelki 5l.). Nie ma sensu kranówki przez torf przepuszczać, przepuszczaj wodę RO przez torf i wtedy łatwiej ją zakwasisz bo ma kH na poziomie 0 czego o kranówce nie można powiedzieć ;) I mieszaj RO przepuszczone przez torf z kranówką w takich proporcjach żeby Ci wychodziło twardości w granicach takich jak masz i pH w granicach 6.

Wszystko z mojej strony

Awatar użytkownika
ADAMMIKO

Re:

dzięki Ziemian za info

CO2 - w necie są różne opinie nt. stosowania czy nie stosowania CO2 dla wybranych roślin, np. dla Pogostemon helferi piszą i mówią by podawać, poza tym z CO2 chyba łatwiej jest utrzymać niższe PH ?

Dodatkowe rybki - no zobaczymy, Głowaczek mnie urzekł urodą stąd się napaliłem, natomiast Drobnoustek pasuje rejonowo, jest mały i zgodny więc może on...?

Torf - to niekłopotliwy wkład, który nadaje lekko herbaciane zabarwienie (choć bez przesady) i takie mi wizualnie odpowiada, też dobrze robi na PH chyba...

Filtra RO nie mam, kupuje 5L wody demineralizowanej i mieszam z kranówką + ostatnio przepuściłem to właśnie przez torf tymczasową armatką i wyszło mniej więcej tak jak piszesz.

Awatar użytkownika
kaka93pl

Re:

Post autor: kaka93pl »

ADAMMIKO pisze: CO2 - w necie są różne opinie nt. stosowania czy nie stosowania CO2 dla wybranych roślin, np. dla Pogostemon helferi piszą i mówią by podawać, poza tym z CO2 chyba łatwiej jest utrzymać niższe PH ?
Co do tej roślinki to mogę cie zapewnić ze nie potrzebuje dodatkowo CO2. U mnie zarosła pol kostki z malutkiej zaszczepki w kilka miesięcy. Sama kranówka podlewana delikatnie węglem w płynie z raczej słabym oświetleniem.

Awatar użytkownika
ADAMMIKO

Re:

ok, dzięki za info

węgiel w płynie czy ten musujący - jeden czort, nikt jeszcze do końca nie udowodnił, że coś dają... są proste i stosunkowo niedrogie w stosowaniu więc się stosuje w małych zbiornikach...

a co do helferi - piszą by ją często podcinać na wzrost wtedy się będzie rozprzestrzeniać w szerz a nie w górę... ale to tylko teoria... w praktyce się zobaczy...

Awatar użytkownika
ADAMMIKO

re:

racja, korzeń poszedł na prawo by zasłonić filtr i grzałkę, doszło też jeszcze trochę badyli ...

Obrazek
Ostatnio zmieniony 2013-09-05, 19:39 przez ADAMMIKO, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kaka93pl

Post autor: kaka93pl »

Ogólnie nie przepadam za takimi gałązkami, ale w sumie fajnie to wygląda.

ziemian

Ja bym zrobił lekką herbatkę, ale lekką, było by bardziej klimatycznie ;)

Awatar użytkownika
ADAMMIKO

re:

była lekka herbatka bo dodałem torfu do filtra ale chyba się już "wymydlił" bo faktycznie zjaśniała...

przemekg

Post autor: przemekg »

prezentuje się ładnie....zwłaszcza wierzba, sam mam u siebie i według mnie w akwarium te pokręcone "badyle" wyglądają super

nie wiem ma się to to rejonu w którym robisz akwa, to jest Ameryki Południowej, ale dodałbym trochę pisti z długimi korzeniami na powierzchnie wody

Awatar użytkownika
ADAMMIKO

re:

miałem pistie przed restartem... niestety słabo się utrzymywała, bo kapało na nią z pokrywy i marniała... myślałem o czymś pływającym ale jak jest tyle badyli to nie wiem czy już za dużo nie będzie, no i zasłoni totalnie światło a jednak kilka roślinek mam...

przemekg

Post autor: przemekg »

no to też fakt...ale jak pisałem wcześniej z badylami jest extra twoje akwarium

Awatar użytkownika
ADAMMIKO

re:

ok, przekonaliście mnie! masz ktoś 3-4 duże pistie odstąpić? :)

Awatar użytkownika
ADAMMIKO

re:

po Waszych sugestiach... doszła pistia i jest lekka herbatka
doszły też 4 Drobnoustki Obrzeżone i obsada jest teraz kompletna
zdjęcia soon

ziemian

4 to trochę mało, minimum 6 sztuk bym proponował ;) To ryby stadne

ODPOWIEDZ

Wróć do „0 - 99 litrów”