Po primo ośiwtlenie moim zdaniem mało i krótko, czy to przez zmianie aranżacji??
radzę dołożyć jeszcze z 15 W i to szybko :)
po drugie hmmm przesadził bym ta brazowawa roślinke za korzeń bo odciąga od niego uwagę a całkiem ciekawy jest jak się przyjrzeć, wiec odsłon jak najszybciej zabiersz ten kokos i moze glośke tam?? ale do niej trzeba swiatełka :)
Co do obsady to nie lubie ślimaków poza moim jednym :)
a i nie przepadam ża czarnym podłożem a u Ciebie jeszcze robi mrok, może jedynym plusem jest to że krewecie dobrze widać.
Gratuluje potomstwa, i życzę szybkiego wzrostu rybek i mchu również :)
[ Komentarz dodany przez: megalomaniacc: 2009-07-05, 19:34 ] ort
Ostatnio zmieniony 2009-07-05, 18:35 przez Vendredi, łącznie zmieniany 1 raz.
Po primo ośiwtlenie moim zdaniem mało i krutko, czy to przez zmianie aranżacji??
radzę dołożyć jeszcze z 15 W i to szybko :)
zbieram się i zbieram do tego i jakoś nie mogę się wziąć w garść żeby coś dołożyć :(
co do roślinkę to pewnie niedługo będą za duże na moje akwa i cos pokombinuje z prawą stroną :) a heniek ... jest bo jest :)
ja tam ślimaki lubię i będą u mnie cały czas :) podłoże tez mi się podoba :)
jutro może wrzucę zdjęcia poszczególnych mieszkańców :)
To ja nie o heńku mówie tylko o tej co dalej w prawo :P albo pod boczną szybe ją daj.
No i najwazniejsze że sie Tobie podoba, bo mnie mój ogólniak tak niebardzo :P
Ze swiatłem z chęcią pomogę jestem juz po takich przeróbkach u mnie wiec mniejwiecej wiem co i jak :) za ok 10 zł nielicząc swietlówki da rade zmontować zestaw do podłaczenia jeszcze jednej :)
słuszne spostrzeżenie imarsil :) chyba że to jakas nowa odmiana :P
Ostatnio zmieniony 2009-06-29, 22:13 przez Vendredi, łącznie zmieniany 1 raz.
mówicie o rogatku czy rotali ?? :P bo nie wiem... generalnie to rotala na pewno jest dobrze posadzona (to roślina w lewym rogu), rogatek hmmm... on nie ma korzeni więc sobie rośnie "wolny" :P jest możliwość, że posadziłem go do góry nogami gdyż on nie ma dołu :P
nie jestem mistrzem wizażu akwarium, wczoraj z ali g stwierdziliśmy, że nie jest ciekawe i definitywnie niezbędny jest restart. powiedzcie mi co wy byście zmienili w akwa ?
Jak dla mnie to podłoże zostaje takie jak jest, nie chce się w nic innego bawić bo za wiele z tym zachodu, a efekty nie są zbyt duże (poza tym bazalt mi się podoba). na pewno zostanie korzeń no i chyba dojdą jakieś mniejsze. kokosy z pierwszego planu albo wylądują gdzieś głębiej, albo w ogóle ich nie będzie. chce, żeby był jakiś ład i skład w końcu wiec zrobię dużą redukcje gatunków roślin przy czym nie dodam, żadnej nowej (chyba). ali g zadeklarował się, że przerobi mi pokrywę na 2x15 W. Nie wiem co z tłem... w sumie akwarium bez tła źle nie wygląda. Po prostu postaram sie całkowicie zasłonić tylną ścianę np nurzańcem i "paprotką".
Z obsady na pewno chce się pozbyć wszystkich ślimaków poza clithonami i świderkami. Glonki mam nadzieje, że też znajdą nowy dom. Więc z ryb będę miał tylko endlerki. Krewetki redki i babaulti też zostają.
Od jakiegoś czasu walczę z wypławkami. Jak wiadomo na dłuższą mete bez restartu nie da ich się pozbyć. Rośliny, które mam w akwa oraz korzeń zostają po części. Słyszałem o metodzie oblewania rołślin lub kąpieli w kwasku. Co o tym myślicie ? jest coś skuteczniejszego ? żwir i akwa oczywiścei wygotuje/sparze.
Czekam na jakieś konstruktywne uwagi, wszystkie zostaną przeczytane i postaram się coś z nich wynieść.
Ostatnio zmieniony 2009-08-26, 08:36 przez Incognito, łącznie zmieniany 1 raz.
To ja zaczne od wypławków :) bo u mnie juz je zwalczyłem :)
Ja co do roślin zastosowałem kwasek i zadziałało tylko że u mnie sa tylko mchy eleocharis i wątrobowiec.
Ale gotowanie podłoża to chyba podstawa w ich przypadku bo z tego co wiem to tam jest ich najwięcej, Z roślin powinieneś je czymś zabić i skuteczne mogło by być jak byś po wymoczeniu w kwasku, każdą roślinke dał w oddzielny słoik i do nego tez dał kawałek miesa tak żeby w razie czego zciągnąć z rośliny to małe dziedostwo. I bedziesz musiał obejrzeć je dokłądnie żeby usunąć wszystkie jaja jakie tam znajdziesz nie tyko wypławków ale i ślimaków któych tez chcesz sie pozbyć :)
Ja na Twoim miejscu nie dawał bym czarnego tła bo masz czarne podłoże to wypadało by jakoś rozjaśnić baniak i moze coś jasnego byś tam dał.
Swiatła nawet po dołożeniu nie bedzie jakoś strasznie dużo wiec chyba wypadało by jakos rozjaśnić.
A co do aranżacji to chyba sam musisz sie najpier na coś zdecydować mnie wiecej co byś chciał.
Kokosy moga być fajne jak by np. miedzy nimi posadzić jakąś trawe albo sagittarie żeby nie było ich az tak bardzo widać.
Ostatnio zmieniony 2009-08-26, 09:12 przez Vendredi, łącznie zmieniany 1 raz.
Przde wszystkim musisz się określic co chcesz, akwarium pod rolisny, pod ryby czy pod krewetki czy może jednak dekoracyjne (niektóre nie wykluczają się wzajemnie)?
Akwarium nie jest duże, zatem musisz wizualnie sprawić aby wydawało się większe. Na chwilę obecną kokosy pomniejszają wizualnie akwarium dlatego, że każdy wię jakiel wielkości jest kokos i przez to perspektywa całego akwarium jest prosta do określenia.
Jeśli chcesz korzenie kup albo jeden spory, przy czym maxymalnie na 3/4 długości i szerokości akwarim, jeśli chcesz większą ilość korzeni to kup małe. Podłoże bym jednak zmienił, jeśli lubisz bazalt poszukaj troche bardziej drobnego. Taka granulacja rownież sprawia, że zbiornik wizualnie robi się mniejszy.
Na roślinach się nie znam za bardzo zatem tutaj nie wypowiem się co do gatunków. Na ewno powinienes uporzątkować roślinność. Na chwilę obecną masz bałagan, liczne prześwity. Możesz urozmaicić perspektywe usypując "górki" albo wkopując kamienie lub korzenie tak aby tworzyły wzniesienie i tam posadzić rośliny. Co do tła uważam, że czarne będzie odpowiednie dlatego, że daję poczucie głębi. Jeśli tylko światlówki nie będziesz miał przy tylniej szybie to czarny brystol spełni swoją funckaję. Inne kolory będą odznaczŁY koniec zbiornika, czarny nie będzie tak widoczny a to sprawi tak jak pisałem większą głębie.
Ryby to już wg uznania. Ja jestem zwolennikiem biotopów wiec urządam akwarium pod ryby a nie odwrotnie. Tutaj musisz doprecyzować.
Ja bym jeszcze na twoi miejscu zdecydował sie na rośliny z drobnymi listkami żadnych wielkich żabienic bo zajną Ci pół akwa i juz nic miejsca nie zostanie.
Co do fracji żwirku żgadam sie z megalomaniacc wypadało by ją zmnieszyć, chyba że postarasz się i całe dno obsadzisz jakimis roślinami, tak że żwiru nie bedzie widać.
Co do ułoznia dna ja bym jo delikatnie podniósł w tylnych rogach to też powinno dąc dobry efekt.
to tak. Tło będzie czarne tak jak już kiedyś myślałem, postaram się wyrzucić żwirek o tej największej granulacji ( są pomieszane) i dokupię o mniejsze. akwarium mam zbyt małe, żeby tworzyć jakieś konstrukcje ze żwirku ;) ewentualnie zrobię je pod skosem tzn im głębiej w akwa tym więcej kamieni, a przy samej szybie mała warstwa ok 3 cm.
Co do roślin to na pewno zrobi redukcje, wszystkie duże cryptoryny pójdą sobie do kogoś innego. Chciałbym zostawić: paprotkę, nurzańca, tą dziwna rotale, anubiasy, mchy, wątrobowca i jakieś maluchy. Oświetlenie nie będzie mocne więc sądzę, że te rośliny dadzą sobie rade.
Odnośnie obsady to taka zostanie. Puki co bez z zmian ;)