55 l [Profil] Ogólniak.

lukasses

55 l [Profil] Ogólniak.

Post autor: lukasses »

Witam wszystkich :D
Zbiornik ma 55litrów,oświetlenie: aqua glo 15w + philips TL-D aquarelle 15w + samorobne odbłysniki.
Filtracja:Aqua SZUT turbo 500l/h 2 kubełki + samorobna deszczownia.
Nawożenie Aqua plant + ferro activ. Raz wlałem juz nie wlewam bo i tak za szybko rosna :P
Jesli o czyms zapomnialem prosze pytać.
Zwierzątka:(tu dostane opiernicz no ale nic)
Black molly (2+1) + młode
Zmienniak plamisty (1+1) + młode
4 danio (3 pręgowane[samce] samica lamparcia) nie stety w ogolniaku nie udalo mi sie utrzymac ikry.
1 kirysek pstry - ze starego aqua
para zbrojnikow - ze starego aqua
Roślinność:Cryptocoryne balansae i wendtii,Cabomba,rogatek sztywny, Anubias nana, pistia,salvinia,ceratopteris cornuta, Hygrophila
A oto kilka fotek:
Tak było jakies 2tyg temu moze 3 jak kupiłem roslinki od Tamci.
Obrazek
A tak to jest teraz. Do przycinki aqua bo troche zarośniete i grota chyba do wywalenia. Moze jakies propozycje na kryjówke dla zbrojników.
1
Obrazek
2
Obrazek
3
Obrazek
4
Obrazek
To zdjecie mi sie najbardziej podoba.
Obrazek

Proszę o szczere opinie.
Ostatnio zmieniony 2010-05-03, 22:18 przez lukasses, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
megalomaniacc
Moderator

Post autor: megalomaniacc »

bede pierwszy
po 1. oczywiscie ze dostaniesz oppierz za obsade(za duzo jak na takie akwa) :P ale liczymy na Twoj zdrowy rozsadek i chec poprawy :)
po 2. widac poprawe jesli chodzi o aranz choc moim zdaniem nie jest to do konca super, zamiast budowac groty ze skal kup korzen bedzie to lepiej wygladac.
po 3. zdjecia sa kiepskiej jakosci wiec ciezko cos powiedziec wiecej widac ze rosliny masz ladne i to plus (chodz ja sam nie lubie roslin)
Obrazek

Tamcia

Post autor: Tamcia »

Heh,cóż ja biedna Ci poradzę...Ty już lepiej wiesz niż ja-pomysłów Ci nie brakuje...Tak jak pisałam na gg conieco nie pasuje mi ta grotka,jeśli ją wywalisz,to posadż tam np.rogatka sztywnego,który zasłoni filtr :mrgreen:

lukasses

No zastanawiam sie nad czyms zamiast tej groty aby zbrojnik nie musial sie tak stresowac a rogatek i tak do przyciecia wiec byloby co tam posadzic :P

Tamcia

Możesz zamiast tej groty dać tak jak radził megalomaniacc, jakiś fajny korzeń

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

Uważam, że nie jest źle, a nawet powiem, ze jest dobrze :] roślinność rośnie tak jak powinna :) niedługo pewnie będziesz musiał ją przerzadzic ;] Lepsze zdjęcie powiedziałyby nam więcej o tym co jest ewentualnie źle lub dobrze :) i tą grzałkę tez bym jakoś zamaskował :)

Tamcia

MrHotSousage pisze:niedługo pewnie będziesz musiał ją przerzadzic ;]
He he przerzedza co tydzień :mrgreen:

lukasses

Tamcia pisze:
MrHotSousage pisze:niedługo pewnie będziesz musiał ją przerzadzic ;]
He he przerzedza co tydzień :mrgreen:
Dokladnie rosliny rosna jak szalone od kad wstawiłem druga swietlówke. Musze je przycinac regularnie.

lukasses

Obrazek

Obrazek
korzen na razie prywiazany z jednej strony nitka i przyczepiony gumka recepturka bo by wyplywal ale pozniej to zdejme to bedzie ladny efekt do tego mech jawajski na korzeniu powinien szybko zarosnac go troche i po lewej rogatek. Mysle ze za jakis 2tyg bedzie zakrywal filtr a ten z tylu grzalke =]
Ostatnio zmieniony 2008-07-06, 18:59 przez lukasses, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

A ta biała rurka z filtra potrzebna ci ? Ona chyba szybko nie zarośnie, ale w sumie szybko mogą ją glony pokryć i będzie zielona. :-)

Zdecydowanie lepiej niż poprzednio jak ten korzeń włożyłeś.

lukasses

Białej rurki nie bedie widac ona idzie do deszczowni. Musze 2 kolanka kupic i bedzie prawie nie widoczna =] A teraz jakos czasu nie mialem.

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

zgadza sie, teraz jest bez porównania lepiej :] ooo jaki ładny zbrojnik :PP

lukasses

Hehe ladna ironia z tym zbrojnikiem :P jesli tylko znajde jakies porzadne zdrowe otoski w normalnej cenie to oddam tego kiryska i zbrojniku do wujka do 240l.

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

to nie miała być ironia ! dla mnie każdy glonek ma to coś :D kiryska możesz oddac bo to rybka stadna raczej, ale zbrojnika czemu ? ;> wcale nie jest za duży jak an twoje akwa !

lukasses

No tez mi sie tak wydaje plywa sobie ladnie buszuje po nocy w piasku tylko slysze jak rzuca ten piasek na boki. Wiele osob jest sceptycznie nastawionych co do zbrojnikow w tak malym akwa dlatego sie nad tym zastanawialem, ale pocieszyles mnie teraz i chyba zostanie:D Co do moli i zmienniakow plamistych mam mlode i z jednych i drugich mlodych wezme sobie po haremie reszte oddam =]

ODPOWIEDZ

Wróć do „0 - 99 litrów”