54 L [Projekt Mcharium]

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
FLOW

54 L [Projekt Mcharium]

Post autor: FLOW »

Witam wszystkich :)

Jako ze od dawna marzylem o krewetkarium a krewetki najlepiej prezentuja sie wsrod mchow dlatego tez postanowilem rozpoczac swoj projekt... bede sie staral zrobic cos wyjatkowego a zarazem pieknego :)

aktualizacja co 14 dni ^^
Wymiary i litraż :
60x30x30cm / 54L

Filtracja :
AQUAEL Fzn2 & AQUAEL Turbo Filter 350+deszczownica

Oświetlenie :
w chwili obecnej 15W T8 GROLUX Sylvani (ale jutro bedzie gotowa nowa obudowa 2x15W T8 GROLUX & AQUASTAR Sylvani)

Podłoże :
zwir kwarcowy

Dekoracje :
korzenie

Fauna :
jak narazie brak

Flora :
(Mchy od pszemoo)
Erect
Fissidens
Minipelia
Weeping
Flame

Nawozenie :
CO2 z bimbrowni 2b/s + kostka lipowa wlasnej roboty :P (za nadchodzaca wyplate kupie butle 1,5/2kg ;) )

AquaArt Makro 1ml co 2dni
AquaArt Mikro 1ml co 4dni

Przepraszam za nie wyrazne zdjecia(robione telefonem) aparat chwilowo nie dostepny...

Dzień 1
Obrazek

Dzień 1
Obrazek
Ostatnio zmieniony 2009-10-22, 20:56 przez FLOW, łącznie zmieniany 5 razy.

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

hmmm to tak kilka słów krytyki z mojej strony ;)
tło do bani... żwirek hmm i osobiście nie pasuje do mchów i korzeni. zasłoń filtr i pompe najlepiej jakimiś roślinami na początek żeby pomogły przy dojrzewaniu akwa np rogatkiem, moczarką czy nurzańcem, a czasem przy takim oświetleniu jakie będziesz miał dałbym jakąś rotale lub coś takiego (kwestia gustu i wizji :P ). Na przód dałbym trawnik z wgłębki skoro podobają Ci się mchy to może być też fissidens ;) termometr daj w jakieś mniej widoczne miejsce.

jaką obsadę planujesz?
Ostatnio zmieniony 2009-10-22, 21:17 przez Incognito, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
pszemoo

Post autor: pszemoo »

Przy takiej ilości roślinek na razie wstrzymaj się z dozowaniem nawozów. Domyślam się, że podmianka będzie na kranówkę, więc na początek minerałów zawartych w wodzie powinno starczyć.
Osobiście też uważam że na początek warto by było wsadzić trochę innych roślin, które pomogą w stabilizacji zbiornika.
Ostatnio zmieniony 2009-10-22, 21:34 przez pszemoo, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
FLOW

czekam na ndz :) to sie na start pojedzie :) co do tla to juz wczesniej zamierzalem zdjac je... jutro bede robil przymiarki nowego ooswietlenia to dam zykly czarny karton :p
Ostatnio zmieniony 2009-10-22, 21:56 przez FLOW, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
pszemoo

Post autor: pszemoo »

W niedzielę na starcie giełdy nie będzie (w innym wątku o tym piszą ;-)) ale jak chcesz trochę limnofilii i hydrocortyli moge odstąpić.

zabapinkfloyd
Kontakt:

Post autor: zabapinkfloyd »

Trochę jeszcze jest skromnie :)
Teraz tak, osobiście uważam że filtrów, grzałek czy innych urządzeń w zbiorniku, nie zawsze trzeba maskować.
Chyba że jest taka możliwość i nie będzie to zakłócało całości wyglądu.

Czasami dużo łatwiej jest wszystko wyjąć na czas robienia fotek :)
Jasne że lepiej żeby nic nie było widoczne, ale w świeżym zbiorniku jest to nie realne.
Rozwiązaniem jest kubełek albo kaskada, wewnętrzne filtry raczej wszystkie są mało wizualne.

Tak sobie teraz pomyślałem że jeśli mamy czarne tło na tyle zbiornika, to można by wkleić kawałek czarnej szyby tak aby maskowała od przodu filterek.
Jeśli by pasowała do tła to efekt powinien być bardzo dobry.

Musimy też rozróżnić zbiorniki hodowlane i dekoracyjne, w tych drugich widoczny filtr wewnętrzny czasami może popsuć cały efekt.

Teraz odnośnie tej szybki, żeby nie przeszkadzała w dobrym obiegu wody, można by było wkleić ją do dna zostawiając szparę od bocznej szyby.
Jakby co to jest to mój patent ;)

Poczekamy i zobaczymy jakie wyjdzie mcharium :)

Awatar użytkownika
FLOW

jak narazie to taka bieda w baniaku :p z czasem pokupuje wiecej tego i jakos mam nadzieje to zarosnie :P

co do obsady to jak baniak troszke dojdzie.... (2-3tyg) kupie parke ramirez,pretnikow oraz 2-3 otoski. A jakos na poczatku grudnia zamierzam dokupic crystal red, hummel oraz Dark Green Shrimp / Green Neon Shrimp ale cos czuje ze tych ostatnich nigdzie nie dostane :/ znaczy juz widzialem je na allegro ale 15szl/szt. wiec to troche mija sie z moimi srodkami :P
Ostatnio zmieniony 2009-10-22, 23:16 przez FLOW, łącznie zmieniany 4 razy.

zabapinkfloyd
Kontakt:

Post autor: zabapinkfloyd »

Jasne że zarośnie :)

yoor45

Post autor: yoor45 »

To czarne tło faktycznie ładnie by mogło wyglądać (osobiście też jestem zwolennikiem ,aby roślinki były tylko żywe w akwarium ,a nie dodatkowymi obrazkami na tle- ale to tylko osobiste zdanie) A tak to wygląda bardzo ładnie ,czekamy tylko jak się wszystko rozrośnie to będzie super :)

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

to jest Twoje 1 akwarium takiego typu ?? ;>
jesli tak to na początku darowałbym sobie krewetki jakie podałeś gdyż są dość wymagające, a na początku ciężko jest kontrolować odpowiednio parametry wody. Dopiero jak nabierzesz pewności zacząłbym eksperymentować z gatunkami. Prętniki dobrze prezentują się a haramach np 1+2/3 . Jak dla mnie to otoski tez powinny być w grupie min. 5 szt :)

Awatar użytkownika
FLOW

takiego typu tak... co do zarybienia to tak bardziej powaznie bede myslal pozniej :) na poczatek musze zakupic reszte sprzetu...

Awatar użytkownika
FLOW

Dokupiłem troszke mchow :)

Taiwan moss
Fissidens fontanus
Flat moss
Subwabertang
Spiky moss

No i niestety zaszla inwazja glonow nitkowatych musialem zakupic terminatorow :D

Amano x10 :)

Zeby nie bylo jestem w trakcie przemeblowania i te odstajace siatki to tylko chwilowa prowizorka jak i doniczki :P Jutro wraca stary duzy korzen + mniejszy ale fajnego ksztaltu :)

Dzień 14

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
FLOW

Witam po dlugie przerwie :)

nastapilo wiele zmian na moje oko na lepsze ;)

baniak przezyl 1 restart z powodu sinicy :/ ale bylo to w lutym :) na zdjeciach macie efekt rozrastania sie w ciagu 3 miesiecy :)

Wymiary i litraż :
60x30x30cm / 54L

Filtracja :
AQUAEL Turbo Filter 350+deszczownica (FZN-2 wyjalem poniewaz stwierdzilem ze sam filtr wystarczy a kaskada zabierala niepotrzebnie miejsce)

Oświetlenie :
2x15W T8 GROLUX & AQUASTAR Sylvani 10h/dziennie - sterowane elektronicznie o godz 12 zapala sie GROLUX a o 12.15 AQUASTAR po 10h swiecenia wylaczaja sie wg kolejnosci zapalenia ;)

Podłoże :
zwir kwarcowy

Dekoracje :
korzenie

Fauna :
neon innesa: 5szt. ( 1 wcielo :P )
Pretnik karłowaty: 2szt.
Danio pręgowany(różowy): 6szt.
Zwinnik czerwonousty : 6szt.
Glonojad malajski: 2szt.
Krewetka Amano: 10szt.
Bojownik wspaniały(crown taill): 1szt. / jak dla mnie RARYTS mojego baniaczka :)

Flora :

Erect
Fissidens
Minipelia
Weeping
Flame
Taiwan moss
Flat moss
Subwabertang
Spiky moss

i inne roslinki od king'a:P

Nawożenie: BRAK

FOTKI: ^^

http://img710.imageshack.us/slideshow/w ... 509094.jpg <--- KLIKNIJ

Pozniej wstawie jak wyglada akwarium z samym GROLUX'em a jak z GROLUX'em&AQUASTAR'em bo teraz jak jest widno to nie widac tego efektu :)
Ostatnio zmieniony 2010-05-09, 13:39 przez FLOW, łącznie zmieniany 4 razy.

Awatar użytkownika
FLOW

Akwarium na dzien: 2010-05-24

lekka inwazja glonow :] oswietlenie z 12h do 8h/dziennie

dokupilem 10szt. white pearl :)

ma pewien plan zeby ze spiky moss zrobic na calosci akwarium trawniczek :) zrobila sie go calkiem spora ilosc jeszcze z miesiac i bedzie go tyle ze cale podloze spokojnie by zakryl... oczywiscie bedzie przycinany zeby nie wygladalo jak jeden wielki mech :p ale to w przyszlosci :) mam tez juz w glowie projekt na 3x cube 20cm a w tym same krewetki ^^

Obrazek

zaciazyla :P
Obrazek

Obrazek

Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „0 - 99 litrów”