The Twins...

Awatar użytkownika
krzych0062

The Twins...

Post autor: krzych0062 »

Jest to mój oficjalny debiut na forum...tak "utęskniony" przez niektóre osoby ;-) No ale po kolei...Nazwa-zainspirowany filmem z Arnoldem o tym samym tytule, gdzie bracia stanowili absolutne przeciwieństwo siebie...tak samo mogę powiedzieć, że jest w tych kostkach.
[/b]Wymiar: 30x30x30...Pierwsza kostka od szklarza z Popiełuszki, druga z "Rośliny Akwariowe"

Podłoże:[/b]
1. Ebi Gold
2.Rataj-Profi Soil przysypany Aquatic Nature-Shrimp Soil

Oświetlenie:-belka Atman 2x15W przerobione zapłonniki, świetlówki Sylvania-Aquastar i jakaś nieokreślona-6000K

Filtracja:-kubełki Eheim-Aquacompakt 60

Wystrój: w pierwszej kostce korzonki roślinki, które widoczne na focie a w drugiej przeciwieństwo-kamienie Frodo Stone, roślinność podobna ;-)

Mieszkańcy:-krewecie CR i CB różnych gradacji+ BP w drugiej kostce.

A oto foty:
Obrazek

kostka "alfa"
Obrazek

kostka "beta"
Obrazek

Dodam tylko, że w tych kostkach wystrój jest sprawą dokładnie drugorzędna...chodzi mi tylko o krewecie, ich samopoczucie i selekcję.

Zapomniałem...kostki założone dwa tygodnie temu a woda RO mineralizowana BWS-GH UP i Mosura-Mineral Plus :-) [/b]
Ostatnio zmieniony 2011-11-30, 19:45 przez krzych0062, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Zafira

Post autor: Zafira »

krzych0062 pisze:Dodam tylko, że w tych kostkach wystrój jest sprawą dokładnie drugorzędna...
No dzięki, a ja się tak starałam przy kostce nr 2 :mrgreen: .
No wiem, że kreweciom to wsio ryba jak kamień leży, czy ładnie czy brzydko ;-) .
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie

Awatar użytkownika
krzych0062

Zafira pisze:No dzięki, a ja się tak starałam przy kostce nr 2 :mrgreen: .
Ale ja niczego nie ujmuję Twej pracy...tyle, że "ustawienie" kamieni to moja robota...hehe :-P :mrgreen: Większość roślin, mchów, wgłębka to Twoja "robota"...za którą dziękuję :-)

Awatar użytkownika
Zafira

krzych0062 pisze:
Zafira pisze:No dzięki, a ja się tak starałam przy kostce nr 2 :mrgreen: .
Ale ja niczego nie ujmuję Twej pracy...tyle, że "ustawienie" kamieni to moja robota...hehe :-P :mrgreen: Większość roślin, mchów, wgłębka to Twoja "robota"...za którą dziękuję :-)
Fajne lokale mają,a jak się zrobi holender, to będzie jeszcze fajniej :mrgreen: :mrgreen: .
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie

Awatar użytkownika
krzych0062

Zafira pisze:jak się zrobi holender, to będzie jeszcze fajniej
Oj nieee...tam nie będzie holendra ;-)

Awatar użytkownika
Zafira

krzych0062 pisze:
Zafira pisze:jak się zrobi holender, to będzie jeszcze fajniej
Oj nieee...tam nie będzie holendra ;-)
Wiem, wiem..żałujesz im buszu :-) .
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie

Awatar użytkownika
krzych0062

Zafira pisze:Wiem, wiem..żałujesz im buszu :-)
Busz będzie...no już prawie jest w innym OW ;-) I tam będą również krewecie...tyle, że inne :-)

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

kostka alfa bardzo mi się podoba, w drugiej jakby mi czegoś brakowało, może jak tył podrośnie, nie wiem, ale oba akwaria bardzo ładne

brawa dla Zafirki :) (ja przepraszam, że tak zdrobniam, jak nie lubisz to mi napisz :P)
Co by tu napisać... :-P

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Wiem...czepiam się, bo sam mam nie wiele lepszy wystrój w "moich Bliźniakach"...ale tam również moim zamysłem było i jest podkreślenie widoku skorupiaków...i chyba mi się to udało. Jeśli nie, nie sądzicie tak to proszę o opinie...przecież po to wstawiłem foty... :-)
Tak jak napisałem wcześniej w innym temacie jeśli chodzi o wyeksponowanie kreweci na tle aranzacji,to nie za bardzo się znam.
No,ale jeśli chodzi o bliźniaki,to według mojego nie fachowego spostrzeżenia,to raczej w tego typu aranżacjach nie ma mowy o podkreśleniu widoku skorupiaków.
Pomimo dobrze dobranego podłoża względem kontrastu do krewetek,to w zbiorniczkach panuje za duży ''bałagan'',bo odwraca skupienie na tych małych cudach.
Aranżacja powinna być delikatna względem skorupiaków,a nie potężna.

Ale najważniejsze,że tobie się podoba,odpowiada i masz z tego frajdę.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
krzych0062

Dziękuję Łukasz za opinię...i o to chodzi...by mówić swe spostrzeżenia...i obojętne czy "słodkie", czy też "gorzkie" ;-) Powiem tak...fotograf ze mnie marny, fotki nie oddają kolorów ani klimatu panującego w kostkach. Nad ciężarem aranżu w stosunku do mieszkańców nie zastanawiałem się ani przez chwilę...po prostu do kostek "wpadło" to co nawinęło się pod rękę...nie tylko moją ;-) Generalnie widok i kolor krewetek jest zdecydowanie lepszy patrząc "na żywo" aniżeli oglądając fotki...przyznam, że miernej jakości(jestem tego świadom). Może kiedyś, jak mi się znudzi ten wystrój będzie coś bardziej stonowanego, lżejszego...Tego nie wiem. Ale znasz me ciągoty( i nie tylko me) w kierunku "roślinniaka"...i to wzięło zdecydowaną górę...I jak napisałeś...najważniejsze, że cieszy nasze oczy...miło, jak innych również...choć tego nie wymagam ;-)

Lukiki

Jak nic Cię,to nie będzie kosztowało,to z ''alfy'' wyjmij mikrosorium,a korzeń ''przewróć'' tak jak stoi ku przedniej szybie,gałęzatkę wówczas rozłóż od nowa,spróbuj może Ci się tak będzie widziało,na pewno będzie lżejsza aranżacja.
To taka propozycja tylko.
Siakiś może karton by się zdał,eheim nie potrzebuje reklamy,a widoczek będzie ładniejszy ;-)

W brew pozorem kostkę trudniej ładnie zaaranżować niż powiedzmy standardowe 54 litry.
Ostatnio zmieniony 2011-12-03, 00:28 przez Lukiki, łącznie zmieniany 1 raz.
Filmy

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
krzych0062

Hm...tam jest kilka różnych badyli i będzie to jakiś swego rodzaju problem... :-/ Ale przemyślę propozycję, nie mówię, że nie...Co do tła...głupie to, ale prawdziwe...."szewc bez butów chodzi"...wszak wiesz, że papieru Ci u mnie dostatek....różne kolory, grubości, itd...ale jakoś nie mogę się do tego zabrać ;-) Choć nie powiem..."compakty" podobają mi się, tym bardziej, że ładnie pracują...ale tu masz rację...reklamy dodatkowej nie potrzebują...jest to po prostu moje "lenistwo i niechciejstwo" by je zamaskować...Przyznaję się :-(
Ostatnio zmieniony 2011-12-03, 00:32 przez krzych0062, łącznie zmieniany 1 raz.

Lukiki

Przepraszam pominięcie ''bety''.
No tam,to już widać Twoje lenistwo.
No żeby pozwolić na zakrycie tych kamieni,to już nie rozumiem :-P

Skasowałeś piękny widok,jak skorupki się chadzają po nich,no i co tam znów jest,następne mikrosorium.
Wsadź no se je do OW,ładnie je tam będzie widać,zupełnie inaczej niż we floacie.
Filmy

Awatar użytkownika
krzych0062

Ha...i alfa i beta to właśnie OW ;-) Co do reszty...masz rację...kamolków nie widać, bo przy najbliższej możliwej okazji powiedzmy "cały wystrój bliźniaków" będzie wykorzystany na jakieś targi, zloty, czy coś na podobę...dlatego nie chcę się zbyt angażować i przywiązywać do ich widoku...Prawdę mówiąc to głównie patrzę na krewecie i im chcę poświęcić uwagę...Sorki, że Cię zawiodłem mym podejściem do wystroju...ale taka jest prawda. To cud, że "coś" jest w tych kostkach oprócz mych ukochanych kreweci ;-)

Lukiki

O zawodzie nie ma mowy.
Ale zaprezentowałeś kostki no jako coś co stoi w domu i ma się rozwijać,no myślałem,że takie jest meritum,czy jakoś tak.
Nagle piszesz o braku zbytniego angażowania,bo elementy wystroju będą służyć na targach,a ja tu klępę,by coś zaproponować,a nóż Ci się spodoba,ech w jajo mnie zrobiłeś ;-)

Te wszystkie krewetki,to jeden chów ,czy kilka źródeł?
Filmy

ODPOWIEDZ

Wróć do „0 - 99 litrów”