Akwarium: 150 L owalne, o dość nietypowych wymiarach 80 x 35 x 58 (+ szafka)
Oświetlenie: jest w pokrywie 2 x 18 W co oczywiście jest niewystarczające, zwłaszcza na tą wysokość!! i pomimo, że to ma być bardziej BW to jednak zastanawiam się nad dodaniem dodatkowego światła, na początek myślę o ok. 10 modułach led, coś jak na tej aukcji - eksperymentował ktoś? sprawdza się?
Podłoże: w moim małym akwa sprawdził się ciemno-żółty piasek rzeczny a pod nim torf - tutaj pewnie też tak będzie
Filtracja: zastanawiam się albo nad Aquael Midikani 800 (mam obecnie w małym akwa MiniKani 80 i bardzo sobie chwalę) albo JBL Cristalprofi e701 GreenLine (niewiele droższy, a wszyscy chwalą) - co sądzicie?
Flora: zależy od ostatecznej mocy światła i koncepcji zagospodarowania ale na pewno coś pływającego (tj. Pistia lub Limnobium, ewentualnie Rogatek), reszta się zobaczy
Fauna: na pewno skalary, choć jedna para (stąd m.in. ta wysokość) + pielęgniczki/pielęgnice + coś na dół i coś na górę ławicowego
Ozdoby: standard - korzenie, drewno, pędy, liście, szyszki olchy
A tak wyglądało akwa jeszcze zanim stałem się jego posiadaczem

A to stan na wrzesień 2014

a tutaj po updacie obsady filmik z mieszkańcami ze stycznia 2015: http://vimeo.com/116485590