Łukasz nie chcę się kłócić z Tobą, bo twardo się trzymasz swojego, wyrażam jednak opinię ze swojego doświadczenia,że zaciemnienie działa jak kij do oka i nie jest wcale potrzebne, wręcz szkodzi,a nie pomaga.Usunąć skutki można,a nawet trzeba i to bez zaciemniania zbiornika.Ale tak jak napisałam, każdy może mieć własne zdanie i swoją rację, forum jest do wymieniania się poglądami, ja swoje wypowiadam jedynie w oparciu o własną wiedzę i obserwacje.I uważam,że zaciemnienie nie pomaga zbyt wiele,a nawet szkodzi i opóźnia proces regeneracji tego, co zostało zepsute w zbiorniku.Każdorazowo można problem rozwiązać bez zaciemniania.lukaszLDZ pisze:A kto powiedział, ze pomoże na przyczynęZlikwiduje skutki, a to należy najpierw zrobić, żeby zacząć działać na polu przyczyn.
[128l] Relacja z zakładania
Ostatnio zmieniony 2012-11-22, 10:53 przez Zafira, łącznie zmieniany 1 raz.
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie
Jasne tez nie zamierzam uskuteczniać demagogiiZafira pisze:Łukasz nie chcę się kłócić z Tobą, bo twardo się trzymasz swojego, wyrażam jednak opinię ze swojego doświadczenia..... każdy może mieć własne zdanie i swoją rację, forum jest do wymieniania się poglądami.

Mam nadzieję kolega nie zrazi się i nie zrobi restartu tylko wygra z czasem.

Łukasz
Jutro eksperymentalnie planuję zrobić podmianę 15% czytym RO + mineralizator w celu zbicia NO3. Następnie przestanę podawać CO2 i zobaczę czy nitki przez ten dzień urosną. Tak jak pisałem w kranie mam NO3 30 lub nawet więcej.
Ostatnio zmieniony 2012-12-19, 18:34 przez Spicy99, łącznie zmieniany 1 raz.
Było m.in. ~60l
Jest - 128l - ogólne

''Rybom woda, ludziom zgoda'' - Aleksander Fredro
www.akwaczest.pl
Jest - 128l - ogólne
www.akwaczest.pl
Przedawkowałem kiedys fosfor od ok 40mg/l (pomyłka butelek ) ,w ciagu godziny nastapił zmasowane bąbelkowanie nie do opisania...zachęcam do eksperymentu przy ustabilizowanym akwarium
Ostatnio zmieniony 2012-12-19, 20:57 przez syjon, łącznie zmieniany 1 raz.
Malawi
behemoth ,
Problem w tym że gdy robię testy wszystko gra :P
Problem w tym że gdy robię testy wszystko gra :P
Było m.in. ~60l
Jest - 128l - ogólne

www.akwaczest.pl
Jest - 128l - ogólne
www.akwaczest.pl
Testom nie ufaj,czasem pokazują nie to co powinny pokazać,jak jest taka tragedia to ja bym poexperymentował.
Skombinuj trochę zielska szybko rosnącego co by biomase roślinną zwiększyć , a jeżeli już takowe posiadasz, to daj trochę zielsku się bujnąć ,nie tnij od razu,a jeżeli już przytniesz to wetknij w podłoże obok ,gdzie jest wolne miejsce.
Poza tym widzę że lejesz sole osobno, ja uważam żę już trzeba mieć jakieś doświadczenie w tym temacie więc wole używać gotowego macro .
Zrób ze 2 podmiany po 25-30 % kup macro ,polecam od koleżanki Zafiry z naszego forum.
Oczywiście nie możesz zapomnieć też o odpowiednim świetle i co2
Skombinuj trochę zielska szybko rosnącego co by biomase roślinną zwiększyć , a jeżeli już takowe posiadasz, to daj trochę zielsku się bujnąć ,nie tnij od razu,a jeżeli już przytniesz to wetknij w podłoże obok ,gdzie jest wolne miejsce.
Poza tym widzę że lejesz sole osobno, ja uważam żę już trzeba mieć jakieś doświadczenie w tym temacie więc wole używać gotowego macro .
Zrób ze 2 podmiany po 25-30 % kup macro ,polecam od koleżanki Zafiry z naszego forum.
Oczywiście nie możesz zapomnieć też o odpowiednim świetle i co2
Roślin szybkorosnących mam sporo i tne je je dopiero gdy zaczynają przesłaniać światło innym - niższym. Co do nawożenia makro to się nie zgodzę bo jeśli podaje osobno do wiem ile czego podaje a w razie potrzeby mogę zmienić proporcje i pewnie każdy się z tym zgodzi. Problem jest taki że rośliny rosną dobrze a nitki razem z nimi jeśli tylko CO2 spadnie. A z nawożeniem specjalnie nie szaleję.
Było m.in. ~60l
Jest - 128l - ogólne

www.akwaczest.pl
Jest - 128l - ogólne
www.akwaczest.pl
- krzych0062
Jak tego dokonałeś i czym to zmierzyłeś?syjon pisze:Przedawkowałem kiedys fosfor od ok 40mg/l (pomyłka butelek )

Oczywiście zależy którym...paskowym oczywiście mówimy nie..., nasze łódzkie? hm...bywało z nimi lepiej a te ze znanej niemieckiej firmy nie zawiodły mnie jeszczebehemoth pisze:Testom nie ufaj,czasem pokazują nie to co powinny pokazać

I tu popieram...jest ono zbilansowane bardzo dobrze, jednak czy aby na pewno sprawdzi się we wodzie Spicy99, który mówi, żebehemoth pisze: kup macro ,polecam od koleżanki Zafiry z naszego forum.
I tu jednak przyznałbym rację dozowania popularnie zwanych "singli"...Owszem, można sobie zbilansować makro, aby była to "jedna mikstura", ale trzeba dokładnie znać parametry kranowitu i to uwzględnić...Spicy99 pisze: Tak jak pisałem w kranie mam NO3 30 lub nawet więcej.

Krzysztofie wytarczy pomylić buteleczke z potasemJak tego dokonałeś i czym to zmierzyłeś?Bo chyba nie bawiłeś się w rozcieńczanie próbek wody do pomiaru?

BOŻĘ " a nastepnie pzrygotować się do zakwitu pierwotniaków po kliku dużych podmianach .....hehehe....ale przy tym podziwjajac niechciany eksperyment....wow
Malawi
- krzych0062
I z tego jest taki morał,żeby nie lać potasu do 40 mg/lsyjon pisze:Krzysztofie wytarczy pomylić buteleczke z potasemJak tego dokonałeś i czym to zmierzyłeś?Bo chyba nie bawiłeś się w rozcieńczanie próbek wody do pomiaru?
i gotowe, a pożniej zmierzyć po4 doznać szoku że jest granatowo,nastepnie spojerzeć w kalkulatro nawozów i powiedzieć"O
BOŻĘ " a nastepnie pzrygotować się do zakwitu pierwotniaków po kliku dużych podmianach .....hehehe....ale przy tym podziwjajac niechciany eksperyment....wow

"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie
- krzych0062