[119] Monster
swego czasu miał je Witek Miszczak, na allegro czasem się pojawiają, moge ci go opisać po trochu, jak dla mnie jest to o wiele mniej ruchliwa neritina, bardzo podoba mi się muszelka, budowa jak u neritinek, często zastyga na trochę, na pewno musi się przyzwyczaić do warunków, jak go kupiłem zaszył się gdzieś na 2 tygodnie, helenki go nie ruszają, co do glonozerności to nie powiem, że szaleje, bo jest raczej powolny, aczkolwiek jak już ruszy to czyści ładnie
Co by tu napisać... 

Tzn. hodowla helenek zajmuje się już parę lat3runer pisze:no prócz zdjęć to raczej mało informacji, polecić ci mogę z ciekawych odmian jeszcze tylomelanię devil, na glony rewelacyjna, wygląda ciekawie, takie cygaro no i heleny też jej nie ruszają, bardzo aktywna
i wywnioskowałem, że zjedzenie ampularii,nertiny czy innego dużego ślimaka to są pojedyncze przypadki.
Teraz poluje na różowe zatoczki do innego baniaka w którym nie mam helenek.
Widziałem tego tylomelanię devi ale mi się nie podoba.
Bardziej myślę o clintonie coronie.
Ale jest u mnie ciężko dostępny
144L-Herotilapia multispinosa,Poecilia sphenops,Agamyxis pectinifrons
38L- Azja(Colisa lalia)
38L- Azja(Colisa lalia)
Ale chyba trzymasz je w innym baniaku bez helenek.3runer pisze:zatoczki mam u siebie, bardzo wdzięczne szczególnie różowiaki :) rośnie właśnie pierwsze pokolenie
Bo moje wyjątkowo lubią zatoczki stwierdziłem nawet ,że bardziej niż świderki czy rozdentki ciekawe czy tylko moje tak mają?
38L- Azja(Colisa lalia)
38L- Azja(Colisa lalia)
Dobrze zauważyłeś, bo zatoczki mają dość miękką skorupkę i nie maja wieczek,a tym samym są pozbawione obrony przed drapieżnymi helenami.pstrag222 pisze:Bo moje wyjątkowo lubią zatoczki stwierdziłem nawet ,że bardziej niż świderki czy rozdentki ciekawe czy tylko moje tak mają?
3runer, podajesz chociaż potas dla roślin, jakiś węgiel organiczny, czy delikatne makro?, bo roślinki (te wyższe) powyciągały się do światła, zaś te delikatniejsze, typu Heniek, wyglądają dość mizernie. Światła masz opór

Ostatnio zmieniony 2012-01-19, 19:16 przez Zafira, łącznie zmieniany 1 raz.
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie
A co ma twardość skorupki do ataku helenki, że tak się zapytam?Zafira pisze:Dobrze zauważyłeś, bo zatoczki mają dość miękką skorupkę i nie maja wieczek,a tym samym są pozbawione obrony przed drapieżnymi helenami.pstrag222 pisze:Bo moje wyjątkowo lubią zatoczki stwierdziłem nawet ,że bardziej niż świderki czy rozdentki ciekawe czy tylko moje tak mają?
3runer, podajesz chociaż potas dla roślin, jakiś węgiel organiczny, czy delikatne makro?, bo roślinki (te wyższe) powyciągały się do światła, zaś te delikatniejsze, typu Heniek, wyglądają dość mizernie. Światła masz opór.
Bo ona nie rozbija muszli przecież.
Z tym brakiem wieczek sie zgodzę bo helenka zjada ślimaczka wyjadając go ze smakiem z muszelki.
Dla świderków ratunkiem jest zakopywanie się w podłożu jednak i helenki się zakopują .
W moim akwarium jest plaga świderków jednak jak wpuszczę powiedzmy 10 czy 15 zatoczków to po dniu ich nie mam
38L- Azja(Colisa lalia)
38L- Azja(Colisa lalia)
Wybiegłam myślą,że są one przysmakiem nie tylko helenek, bo z racji swojej dość miękkiej skorupki są uwielbiane też przez ryby, które lubią sobie pochrupaćpstrag222 pisze:A co ma twardość skorupki do ataku helenki, że tak się zapytam?

Moje helenki nie przepadają za świderkami, jedzą je niechętnie, natomiast po zatoczkach nie pozostawiają śladu, wybijają wszystkie w pień.
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie
nic prócz kulek nie dodaję, ale w niedziele czuje, ze mnie na coś namówisz :PZafira pisze:3runer, podajesz chociaż potas dla roślin, jakiś węgiel organiczny, czy delikatne makro?, bo roślinki (te wyższe) powyciągały się do światła, zaś te delikatniejsze, typu Heniek, wyglądają dość mizernie. Światła masz opór .
co do helen, to z mojego doświadczenia wiem, iż mając wybór na pierwszy ogień idą zatoczki, potem rozdętki na końcu świderki, choć w 30l świderki i zatoczki wiodą prym w menu, zżerane równie chętnie, jako frykasy lecą Brotie niestety afff, bardzo drogie posiłki a od biedy ampularią nie pogardzą, aha nasze polskie zagrzebki też im smakują
Co by tu napisać... 

Co najwyżej doradzę, przy okazji odbioru krypci3runer pisze:nic prócz kulek nie dodaję, ale w niedziele czuje, ze mnie na coś namówisz :P

Przy tym świetle i zupełnym braku nawożenia, chociażby potasem..to kuku sobie zrobisz na roślinkach prędzej, czy później:-).
Ostatnio zmieniony 2012-01-19, 20:39 przez Zafira, łącznie zmieniany 1 raz.
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie