czas pochwalić się moim baniaczkiem :) Z racji, że jedyne co odróżnia go od "typowego" akwarium to zanurzone wejście na wyspę, która znajduje się NA akwarium, więc daję jednak w tym dziale.
Z góry chciałbym prosić o nie jechanie mnie za to, że w akwarium mieszka żółw - jest już tak półtora roku i ani razu nie tknął żywej ryby (jak jakaś padnie to wcina od razu - taka służba sprzątająca :P ). Ten gatunek jest w 80% roślinożerny, od małego żyje z rybkami i wydaje się ich nie zauważać. :) Ale do rzeczy:
Wymiary: 80x40x50(128l)
Filtracja: JBL Crystal Profi E900 (Zeolit, Nitras, gąbki)
Napowietrzanie: PennPlaix Airpod
Oświetlenie:
Wyspa: Halogen 60W(żarówka grzewcza), Exo Terra Repti Glo 2.0 (UVB)
Akwarium: Aquael DecoLight 9W (o dziwo daję radę, chociaż jak założę krewetkarium to dam 11W)
Podłoże: Zwykłe kamienie/żwir średniej granulacji, kilka otoczaków
Dekoracje: 2 kokosy pierwszy zamieszkany przez parkę Miodowych, drugi wspólny używany przez wszystko po kolei:P, Skałka z wnęką (głównie używana przez zbrojnika), skałka wulkaniczna z dziurą przez która idzie napowietrzanie, mały korzeń z roślinkami).
Fauna:
1x żółw Pseudemys Nelsoni
2x Pielęgnica Miodowa Herotilapia multispinosa - parka, bardzo spokojna i towarzysko nastawiona do reszty mieszkańców
2x Pielęgniczka Ramireza Microgeophagus ramirezi - chyba powoli się mają ku sobie :)
2x Zbrojnik niebieski również parka (ale niedługo u mnie zagoszczą)
3x Platka (było chyba 7 ale coś im sie stało i poznikały)
2x Grubowarg Syjamski (kosiarka)
9x Neon czerwony/inessa - kilka takich kilka takich:)
2x Zwinnik Jarzeniec - miało być więcej ale trzymają się w stadzie razem z neonkami więc tak zostało
ok 6x Gupik - ciezko policzyc - jedna znika inna się pojawia - jak to gupiki :P
Mogłoby się wydawać, że przerybione ale tak nie jest - rybki są dość ładnie rozłożone w akwarium po górnych i dolnych częściach więc nie ma tłoku.
Flora:
Z racji roślinożernego żółwia nie mam tu dużego pola do popisu :P
2x Gałęzatka w kulce i kilka przyczepionych do wystroju
3x anubias
okresowo trochę mchu na kokosach
Nic innego niestety nie jest w stanie przetrwać, czasami gdy dostaję jakieś ścinki różnych roślin to mocuję je w akwarium ale po tygodniu ich nie ma :)
Wiem, że baniaczek to nic szczególnego ale mi się podoba :)
Fotki:
Ramirezka
Korzeń z gałęzatką i anubiasem, na którym widać ślady ostatniej wielkiej wojny z glonami. Na szczęście wygrałem i powoli wszystko znika(głównie dzięki kosiarkom)
Miodowe "u siebie" :)
Widok z wyspą dla gada :)
Pozdrawiam :)