[128l] - Żółwiowe :)

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
elmo

[128l] - Żółwiowe :)

Post autor: elmo »

Witam,

czas pochwalić się moim baniaczkiem :) Z racji, że jedyne co odróżnia go od "typowego" akwarium to zanurzone wejście na wyspę, która znajduje się NA akwarium, więc daję jednak w tym dziale.

Z góry chciałbym prosić o nie jechanie mnie za to, że w akwarium mieszka żółw - jest już tak półtora roku i ani razu nie tknął żywej ryby (jak jakaś padnie to wcina od razu - taka służba sprzątająca :P ). Ten gatunek jest w 80% roślinożerny, od małego żyje z rybkami i wydaje się ich nie zauważać. :) Ale do rzeczy:

Wymiary: 80x40x50(128l)

Filtracja: JBL Crystal Profi E900 (Zeolit, Nitras, gąbki)

Napowietrzanie: PennPlaix Airpod

Oświetlenie:
Wyspa: Halogen 60W(żarówka grzewcza), Exo Terra Repti Glo 2.0 (UVB)
Akwarium: Aquael DecoLight 9W (o dziwo daję radę, chociaż jak założę krewetkarium to dam 11W)

Podłoże: Zwykłe kamienie/żwir średniej granulacji, kilka otoczaków

Dekoracje: 2 kokosy pierwszy zamieszkany przez parkę Miodowych, drugi wspólny używany przez wszystko po kolei:P, Skałka z wnęką (głównie używana przez zbrojnika), skałka wulkaniczna z dziurą przez która idzie napowietrzanie, mały korzeń z roślinkami).

Fauna:
1x żółw Pseudemys Nelsoni

2x Pielęgnica Miodowa Herotilapia multispinosa - parka, bardzo spokojna i towarzysko nastawiona do reszty mieszkańców

2x Pielęgniczka Ramireza Microgeophagus ramirezi - chyba powoli się mają ku sobie :)

2x Zbrojnik niebieski również parka (ale niedługo u mnie zagoszczą)

3x Platka (było chyba 7 ale coś im sie stało i poznikały)

2x Grubowarg Syjamski (kosiarka)

9x Neon czerwony/inessa - kilka takich kilka takich:)

2x Zwinnik Jarzeniec - miało być więcej ale trzymają się w stadzie razem z neonkami więc tak zostało

ok 6x Gupik - ciezko policzyc - jedna znika inna się pojawia - jak to gupiki :P

Mogłoby się wydawać, że przerybione ale tak nie jest - rybki są dość ładnie rozłożone w akwarium po górnych i dolnych częściach więc nie ma tłoku.

Flora:

Z racji roślinożernego żółwia nie mam tu dużego pola do popisu :P

2x Gałęzatka w kulce i kilka przyczepionych do wystroju
3x anubias
okresowo trochę mchu na kokosach

Nic innego niestety nie jest w stanie przetrwać, czasami gdy dostaję jakieś ścinki różnych roślin to mocuję je w akwarium ale po tygodniu ich nie ma :)

Wiem, że baniaczek to nic szczególnego ale mi się podoba :)

Fotki:

Obrazek

Obrazek
Ramirezka

Obrazek
Korzeń z gałęzatką i anubiasem, na którym widać ślady ostatniej wielkiej wojny z glonami. Na szczęście wygrałem i powoli wszystko znika(głównie dzięki kosiarkom)

Obrazek
Miodowe "u siebie" :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Widok z wyspą dla gada :)

Pozdrawiam :)
Ostatnio zmieniony 2011-08-15, 17:21 przez elmo, łącznie zmieniany 2 razy.

Lukiki

Post autor: Lukiki »

elmo pisze:czas pochwalić się moim baniaczkiem
Czy oby na pewno przemyślanie sformułowałeś tą treść,hmm...
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
elmo

elmo pisze:Wiem, że baniaczek to nic szczególnego ale mi się podoba :)
Lukiki, w świetle tego owszem.

I wiem, że nie jest to super dowalone 350l rodem z biotopem z Amazonii. Jest to akwarium, na które mnie obecnie stać, jest przygotowane dla żółwia, a innym żyjątkom też staram się zapewnić godziwe warunki.

Więc tak, chciałem się pochwalić bo mnie taki baniak cieszy i nie widzę w tym nic złego.

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Nie chodzi,by coś było na wypasie za kupę pieniędzy,bo chyba pod tym kątem mnie zrozumiałeś,generalnie chodzi o pewną nie zachowaną plastyczną estetykę Twojego zbiornika,która według mnie kłóci się z Twoim stwierdzeniem
czas pochwalić się moim baniaczkiem
,reasumując powiem,że to nie jest jeszcze ten czas.
Ostatnio zmieniony 2011-05-15, 20:53 przez Lukiki, łącznie zmieniany 1 raz.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
elmo

Ja akurat uważam, że estetyka jak to nazwałeś w tym wypadku to w dużej mierze kwestia gustu, o których się ponoć nie dyskutuje.

I zgodzę się, że to nic wielkiego ale trzeba też wziąć pod uwagę, że w akwarium z żółwiem, część rzeczy jest wymuszona przez niego(np. skałka którą musi mieć żeby się o nią wycierać) i czasam niewiele da się poradzić żeby coś było w tym wypadku i praktyczne i "estetyczne" w związku z czym jest jak jest :)

king
Kontakt:

Post autor: king »

fajny patent z wysepką ;-)

Awatar użytkownika
Martyszja

Post autor: Martyszja »

jakbyś chciał jakąś zielonkę z przycinki to daj znać ;)

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

rozumiem, że więcej roślin i tak na nic się nie zda bo żółw wszystko wcina??
Co by tu napisać... :-P

Awatar użytkownika
elmo

3runer, Niestety, próbowałem już chyba wszystkiego i co niektóre wytrzymują max 2 dni :P Nawet jeśli coś mu nie do końca smakuje to i tak to porwie/wyrwie/potnie. Stąd taki księżycowy krajobraz :)

Awatar użytkownika
elmo

Aktualizacja 15-08-2011

Poprzednia aranżacja ostatecznie przestała mi odpowiadać wobec czego, nastąpił restart i inny pomysł na zagospodarowanie zbiornika. Po ostatnim tarle Miodowych wytłukło mi także trochę rybek, więc obsada też się lekko zmieniła. Postanowiłem zmienić podłoże oraz usunąć zbędne elementy wystroju, żeby żółw miał więcej przestrzeni do pływania :)

Skutkiem tego jest lekko księżycowy krajobraz, zostały jedynie kokosy dla ryb i doszedł nowy korzeń, aby gad miał o co się obcierać przy zmianie tarczek w pancerzu.

Flora:

Anubias x2
Microsorium x2 (póki co trochę eksperymentalnie, wydaje się, że nie smakuje żółwiowi)
Kilka gałęzatek
Czasem trochę mchu jawajskiego, dopóki gadzina go nie wyciągnie i nie porozrzuca po akwarium :P

Fauna:

Żółw Pseudemys Nelsoni
8x Gupik (głównie endlerki)
2x Grubowarg Syjamski (kosiarka)
2x Pielęgniczka Ramireza(parka)
2x Barwniak Szmaragdowy(1 samica i 1 wciąż nie jestem pewien)
2x Zbrojnik niebieski(parka)

Filtr bez zmian - JBL Crystal Profi E900
Oświetlenie prawie bez zmian:
Aquael Decolight 11W
Grzewczy halogen 60W
UVB Repti Glo 10.0 13W (2 ostatnie oczywiście na wyspie).

Wygląda to tak i przynajmniej mnie bardzo zadowala :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam :)
Ostatnio zmieniony 2011-08-15, 17:34 przez elmo, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „100 - 199 litrów”