[ 240l - Malawi ] Pierwsze akwarium tak na poważnie.

ODPOWIEDZ
mdhlodz
Kontakt:

[ 240l - Malawi ] Pierwsze akwarium tak na poważnie.

Post autor: mdhlodz »

Witam, w pierwszym poście na forum. Chciałbym przedstawić swoje drugie akwarium w życiu po ponad 10 letniej przerwie. Jest to Malawi. Podczas prac nad zbiornikiem byłem tak zapracowany, że nie robiłem zdjęć z powstawania, ale z czasem dam więcej fotek przedstawiających bliżej wystrój i ryby. A teraz trochę szczegółów.

Akwarium: proste 240l
wym: 120x40x50

Filtracja: Filtr zewnętrzny JBL Cristalprofi e901 GreenLine i filtr wewnętrzny Aquael Filtr Turbo 1100

Oświetlenie: AQUA-GLO i POWER-GLO

Podłoże: Piasek kwarcowy ok 25kg

Dekoracje: Serpentynit ok 50kg, tło szarne samoprzylepne

Rośliny: 1szt anubias, 1szt. gigantea

Obsada:
5szt. Melanochromis cyaneorhabdos maingano
4szt. Pseudotropheus acei (gdy osiągną ok 10cm będą musiały zmienić zbiornik lub właściciela)
6szt. Labidochromis caeruleus yellow (obsada się powiększy o jeszcze 2 sztuki yellow)
1szt. Nie zidentyfikowana, miał być Acei ale jakoś wygląda jak młody Elongatus. Wybarwi się to zobaczymy co z nim będzie dalej.

Obrazek
Ostatnio zmieniony 2011-06-06, 15:01 przez mdhlodz, łącznie zmieniany 1 raz.

Lukiki

Post autor: Lukiki »

No,nawet fajnie Ci wyszło.
Myślałeś o dużo wyższych kamieniach?
Widziałem właśnie takie identyczne do Twojego z czterema kamorami prawie pod tafle i na prawdę wyglądało genialnie,ryby z górnych partii fajnie się za nich wyłaniały.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

mdhlodz
Kontakt:

Lukiki, Myślałem, ale na tych się skończyło. Nie znalazłem kamieni, które by stabilnie stały no i w sumie większych tez nie spotkałem z serpentenitów. Mam 6 kamieni, które ważą ponad 5 kilo każdy także jak by jeszcze większy upadł to kaplica. Te sa zablokowane, a prawie całe dno wyłożone styropianem. tylko przy szybach jest odstępu ok 2,5cm. Nad polskimi jeziorami są duże naprawdę duże kamienie okrągłe ale bardziej mi pasują do akwariów z Tanganiką. Jak znajdę większe z takich co mam to będzie przemeblowanie.

Awatar użytkownika
shamanldz

Post autor: shamanldz »

Jak dla mnie kozak, bardzo mi się podoba :)

mdhlodz
Kontakt:

Kilka fotek młodej obsady:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Ps: w chwili obecnie nie ma już deszczownicy, została zastąpiona zwykłą końcówką.
Ostatnio zmieniony 2011-06-06, 19:27 przez mdhlodz, łącznie zmieniany 1 raz.

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Jeśli kolega pozwoli,to dam małą wskazówkę fotograficzną,bo bardzo przepalone są zdjęcia,a fajnie by było ciekawy zbiornik zobaczyć na lepszym zdjęciu :)
A więc tak:
Niech kolego ustawi swoją ''sonówkę'' następująco:
ISO 320-400
Prędkość migawki nie wolniej niż 1/80-1/100 ( pozwoli,to na ''zatrzymanie'' rybek w miejscu )

Wszystko,to jeśli przysłonę zostawimy na 2,8
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

mdhlodz
Kontakt:

ISO ustawiłem na 400 ale prędkości migawki nie potrafię dodam, że to idiotcamera sony cyber-shot 6.0mp także szału nima.

ODPOWIEDZ

Wróć do „200 - 299 litrów”