[200l] Mix Roślin i Bw

ODPOWIEDZ
pstrag222

Post autor: pstrag222 »

No masz racje bo co to za baniak w piwnicy , ale czemu 180,60,50
,a nie 180,60,60?
Sam się będę przymierzał do zmiany akwarium w nowym domu ale jeszcze trochę mi zejdzie z drugiej strony dokładasz 300zł i masz klejone większe na miejscu
144L-Herotilapia multispinosa,Poecilia sphenops,Agamyxis pectinifrons
38L- Azja(Colisa lalia)

Awatar użytkownika
Radzimierz

Post autor: Radzimierz »

nie wiadomo czy w drzwiach takie przejdzie.. w co naprawdę wątpie.

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Jak się zastanawiałem czy baniak wejdzie do mieszkania czy nie to zrobiłem z kartonu model w naturalnej wielkości i kombinowałem:)

Awatar użytkownika
Radzimierz

Dzięki za pomysł ! Na pewno spróbuje :) teraz zastanawiam się nad filtracją, 2 duże kubły+ mechanik... czy może sump + jakaś turbinka taka jak się używa w morszczakach. Nie wykluczone że nie będzie to 720, więc trzeba mieć troche zapasu, wcisnę największe jakie się da. Więc min 180x60x50(540) max 200x60x60 (720), aha.. zapomniałem dodać że w sprawach sumpa jestem całkowicie zielony, nigdy nie miałem takiego cuda, wiem na ten temat tylko tyle że woda spływa z komina rurami do sumpa, tam przechodzi przez media filtracyjne i spowrotem do akwa, a całość napędza jakaś pompa. Natomiast jak to ma wyglądać co z czym połączyć.. Czarna magia :-(

Przypomniały mi się jeszcze podmiany wody, jak to wygląda w takich dużych baniakach?? bo przecież nikt nie lata z butlami :P
Ostatnio zmieniony 2012-01-15, 22:53 przez Radzimierz, łącznie zmieniany 1 raz.

ZolwiK

Post autor: ZolwiK »

Kup sobie takie cosik jak już będzie akwa to będziesz widział czy dokupić drugi zew. czy nie.

http://allegro.pl/filtr-kubelkowy-jbl-e ... 63229.html

Awatar użytkownika
Radzimierz

Zdjęcia z serii Trzciniak zabójca :)
Obrazek
Pewnie się domyślacie co złapał?? :>
Obrazek
Tak, to danio :mrgreen:
Obrazek
Wbrew pozorom, jest to baaaaardzo szybki drapieżnik, danio uciekało już przez wielopłetwcem, sumem pictusem (który sam pływa jak rakieta) a tylko temu trzciniakowi jednym szybkim ruchem udało się go złapać :) Fajne widowisko.

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

szkoda, że nie dałeś filmiku :P
Co by tu napisać... :-P

Awatar użytkownika
Radzimierz

hehe, wgl dobrze ze udało sie zrobic zdjęcia, bo baterie były na wyczerpaniu, a to nie był planowany atak, co innego miało go zjesc :D

Awatar użytkownika
Radzimierz

Pare nowych fotek potworów :)

Polypterusowi ślicznie się zregenerowała płetwa :-D
Obrazek
Obrazek
Jeden ze smoków też się pokazał na czas fotografowania:)
Obrazek
A oto Wielopłetwiec którego oddał mi sprzedawca w zaprzyjaźnionym sklepie.
Obrazek
Ostatnio zmieniony 2012-01-23, 01:26 przez Radzimierz, łącznie zmieniany 1 raz.

Nairams

Post autor: Nairams »

Wygląda jakby Ci pozował :lol:

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

one jak się zaciekawią to latają za aparatem, szkoda że tak szybko czasami :P
Co by tu napisać... :-P

Awatar użytkownika
Radzimierz

zgadzam się z 3runer jak tylko przysiadłem z aparatem to wylazł z pod korzenia :)

pstrag222

A jak tam ma sie lotos?
38L- Azja(Colisa lalia)

Awatar użytkownika
Radzimierz

Jest chwilka czasu więc może napiszę nie tylko jak ma się lotos, ale i reszta zbiornika. A więc zaczynając od lotosa to rośnie strasznie powoli, wypuszcza młode liście i jest ich coraz więcej,ale jednak to nie to samo co miałem na myśli kupując go, to że słabo roślnie to wcale mnie nie dziwi bo nie ma jakiś super warunków u mnie, ale jakoś się trzyma. W akwarium zawitał nowy okaz, z racji tego że będzie większy zbiornik, pozwoliłem sobie wpuścić Nożowca, jest to najprawdopodobniej chitala, lecz mam wątpliwości ponieważ chitale mają dużą ilość kropek na ciele, mój ma tylko kilka, może jest to spowodowane młodym wiekiem, nie wiem, pożyjemy zobaczymy co z niego wyrośnie, na dzień dzisiejszy moge o nim powiedzieć że jest to jeszcze lepszy rozbójnik niż trzciniak ! Świetnie poluje po zmroku, gdy tylko zgaśnie światło to wychodzi z ukrycia i szuka jedzonka, które najcześciej jest w postaci gupika bądź danio :mrgreen: Chociaż mięsko tzn filety rybne dla Senegalczyków też mu smakują, strasznie szeroko otwiera paszcze. Aż dziwne że nie jest agresywny w stosunku do innych lokatorów. W baniaku ostatnio zaobserwowałem pewien problem, pamiętacie jak kupilem razem dwa 3-4 cm Senegalczyki?? Jeden z nich ostro wystrzelił z masą, natomiast drugi rośnie powolutku, problem jest w tym że ten większy od jakiegoś czasu zaczepia mniejszego, na początku myślałem że to takie nie winne zaczepki, ale były wtedy w podobnym rozmiarze, natomiast dziś jeden od drugiego jest znacznie większy i już potrafi mu zrobić krzywde, wynikiem czego jest uszkodzona płetwa grzbietowa a na dzień dzisiejszy nawet dwie, pewnego ranka zobaczyłem jak jeden i drugi (ten nie dawno wpuszczony) przeganiają małą biedotke, wtedy zapadła decyzja, odławiamy.. Dwaj terroryści kiszą się teraz w innym akwarium, mniejszym, ale tylko one tam są wiec tydzień jak posiedzą nic im chyba nie będzie, ten moj malec ma niezwykłą zdolność do regeneracji płetw, na początku była to jedna płetwa piersiowa, natomiast teraz z tych 2 co mu pogryzły już zaczyna się regeneracja i wygląda to w miare dobrze, tzn w połowie jest zregenerowana. Czego nie można powiedzieć o innym który tak samo nie miał płetw i już mu zostało, nie widać ani troche polepszenia. Może coś kosztem czegoś, rośnie on za to znacznie szybciej. Teraz z innej beczki, ostatnio zmniejszałem populacje pistii i zdjełem pokrywe, nie wiem czy się zgadały ale naraz dwa trzciniaki wyskoczyły z akwarium ! Na szczęście odrazu pod moje nogi więc szybko wróciły spowrotem, dziwnie to wyglądało, a może chciały się przywitać :) Fotki !
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

pstrag222

Ale Ci zazdroszczę takich potworków ja choćbym sie starał to i tak nie mam miejsca na wiekszyy baniak i to 144l musi starczyć
38L- Azja(Colisa lalia)

ODPOWIEDZ

Wróć do „200 - 299 litrów”