[200l] Mix Roślin i Bw

Awatar użytkownika
Radzimierz

Post autor: Radzimierz »

Na pewno kiedyś znajdziesz, może jakieś przemeblowanie da Ci nowe opcje ? Trzeba kombinować, gdybym nie kombinował niebyloby nawet takiego co teraz mam :->

pstrag222

Post autor: pstrag222 »

He he jak bym kombinował to spokojnie bym zmiescił 700l
ale strop byy napewno nie wytrzymał
żona by mnie zabiła razem z tesciami za rachunki i tak juz żmędają.
NO i skąd ja eraz wziąłbym kasę na kupienie szkła :-(
144L-Herotilapia multispinosa,Poecilia sphenops,Agamyxis pectinifrons
38L- Azja(Colisa lalia)

Awatar użytkownika
Radzimierz

dlaczego by nie wytrzymał? kasa to tez kombinatyka :D

pstrag222

A utrzymałby strop ponad tone?
Wydaje mi sie , że nie ale może?
38L- Azja(Colisa lalia)

Awatar użytkownika
Radzimierz

Zalezy jeszcze jak ciezar jest rozlozony, akwarium musi wtedy stac koniecznie przy scianie nosnej, mysle ze wytrzymałby, duzo osob ma takie a nawet wieksze w blokach.. Ja dla upewnienia ide sie dowiedziec jeszcze w spoldzielni mieszkaniowej, ile kg wytrzyma. Ale lepiej gdyby ktos doswiadczony sie wypowiedzial, bo ja sam takiego nie mam jeszcze, tylko moje zdanie jest takie :)

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Radzimierz pisze:W akwarium zawitał nowy okaz, z racji tego że będzie większy zbiornik, pozwoliłem sobie wpuścić Nożowca, jest to najprawdopodobniej chitala, lecz mam wątpliwości ponieważ chitale mają dużą ilość kropek na ciele, mój ma tylko kilka, może jest to spowodowane młodym wiekiem, nie wiem, pożyjemy zobaczymy co z niego wyrośnie,
To chitala ornata. Ilość kropek to kwestia sztuki, w sumie nie jestem pewien w 100% ale wydaje mi się, że nie zmienia się z wiekiem.
Radzimierz pisze:Jeden z nich ostro wystrzelił z masą, natomiast drugi rośnie powolutku, problem jest w tym że ten większy od jakiegoś czasu zaczepia mniejszego, na początku myślałem że to takie nie winne zaczepki, ale były wtedy w podobnym rozmiarze, natomiast dziś jeden od drugiego jest znacznie większy i już potrafi mu zrobić krzywde, wynikiem czego jest uszkodzona płetwa grzbietowa a na dzień dzisiejszy nawet dwie, pewnego ranka zobaczyłem jak jeden i drugi (ten nie dawno wpuszczony) przeganiają małą biedotke, wtedy zapadła decyzja, odławiamy.. Dwaj terroryści kiszą się teraz w innym akwarium, mniejszym, ale tylko one tam są wiec tydzień jak posiedzą nic im chyba nie będzie, ten moj malec ma niezwykłą zdolność do regeneracji płetw, na początku była to jedna płetwa piersiowa, natomiast teraz z tych 2 co mu pogryzły już zaczyna się regeneracja i wygląda to w miare dobrze, tzn w połowie jest zregenerowana.
Czyli te senegalczyki faktycznie aktywniejsze są od gatunków, które ja trzymałem. Kłania się tu też jednak wielkość akwarium, w większym do konfliktów dochodziło by rzadziej. Co do tłuczenia się, to są one dość pancerne więc większej krzywy wyrządzić cobie nie powinny, ale faktycznie, na dłuższą metę trzeba temu zaradzić. Wniosek - stawiaj ten większy baniak!
Radzimierz pisze:Teraz z innej beczki, ostatnio zmniejszałem populacje pistii i zdjełem pokrywe, nie wiem czy się zgadały ale naraz dwa trzciniaki wyskoczyły z akwarium ! Na szczęście odrazu pod moje nogi więc szybko wróciły spowrotem, dziwnie to wyglądało, a może chciały się przywitać :)
Po prostu się wystraszyły.
Zdjęcia wstawiaj używając znacznika [img] zamiast [url].

Awatar użytkownika
Radzimierz

Hehe, baniak większy bedzie na pewno, teraz zajmuje się wytrzymaloscia stropu, bo mnie jeden kolega nastraszył troche :P W sumie moze i ma racje to przeciez tona wody :oops:

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

No a u mnie to myślisz, że woda lżejsza o połowę jest czy co? Prześledź mój wątek z tytułem "potwory" to nieco dywagacji na temat stropu tam było. Na pewno nie stawiaj baniaka w centrum pokoju, tylko najlepiej przy ścianie nośnej.

Awatar użytkownika
Radzimierz

Zabieram sie za czytanie
:)

pstrag222

Co jeszcze masz zamiar wpuscic?
Jakieś giibi?
Może ducha?
38L- Azja(Colisa lalia)

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

co do senegalczyków, samce rosną szybciej i to dużo szybciej, w pewnym momencie samiec był dwa razy dłuższy od samicy a małe miały jednakowe rozmiary, a co do baniaka to licz wytrzymałość na nacisk na cm2, patrząc w ten sposób ustawienie całości na płycie wiórowej to powierzchnia nacisku będzie o wiele większa niż 6 czy 8 nóżek
Co by tu napisać... :-P

Awatar użytkownika
Radzimierz

Tak dokladnie tak, pod stelaz płyta i na nim tak samo, bardzo mocno sie wzoruje powstaniem 720 Kubiszona, ja nie wiem, ale wkoncu ktos ma takiego, albo nawet wiekszego ***** na pkt. takich ryb jak ja:) większosc baniakow to roslinne z neonami, albo ogolniaki, wgl mnie takie cos nie kręci :P
pstrag222 pisze:Co jeszcze masz zamiar wpuscic?
Jakieś giibi?
Może ducha?
no fakt, marzy mi się Gibiceps :)
Ostatnio zmieniony 2012-02-05, 17:43 przez Radzimierz, łącznie zmieniany 2 razy.

pstrag222

Jak roslinnośc powirzchniowa?
nadal sama pistia?
może spróbujesz z paprotnicami?
38L- Azja(Colisa lalia)

Awatar użytkownika
Radzimierz

tak, sama pistia jest, narazie nie ładuje $ w to akwarium, wszystko kitram na kolejny projekt :) moge nawet powiedziec ze to sprzedaje kuzynowi, ale dopiero wtedy gdy u mnie będzie 720 stało już
Ostatnio zmieniony 2012-02-13, 14:44 przez Radzimierz, łącznie zmieniany 2 razy.

pstrag222

Radzimierz pisze:tak, sama pistia jest, narazie nie ładuje $ w to akwarium, wszystko kitram na kolejny projekt :) moge nawet powiedziec ze to sprzedaje kuzynowi, ale dopiero wtedy gdy u mnie będzie 720 stało już
W sumie masz racje ;-)
Też bym zrobił, i z robię za troche czasu
38L- Azja(Colisa lalia)

ODPOWIEDZ

Wróć do „200 - 299 litrów”