[1000] Ogólne (z dyskowcami)
W najbliższym czasie mam taki zamiar - tylko rośliny muszą trochę podrosnąć po ostatniej ścince... Parę rzeczy w zbiorniku się zmieniło :)amamba pisze:Czy można prosić o jakieś aktualizacje.
Ostatnio zmieniony 2012-10-28, 12:18 przez rszewcz, łącznie zmieniany 2 razy.
Czas na aktualizację po 6 miesiącach życia zbiornika.
Po wakacjach zachciało mi się zmienić obsadę. W tej chwili wygląda następująco:
- paletki - 14 szt. różnych odmian barwnych, wielkość od 10cm do 15cm - docelowo myślę o ok. 20 szt.
- Rodostomus - ok. 35 szt.
- Neon czerwony - ok. 60 szt. - docelowo ok 120 szt.
- kiryski - 10 szt. (Sterby - 6, Spiżowy - 4 szt.),
- Bocja wspaniała - 8 szt.,
- Otosy - 10 szt.,
- zbrojnik niebieski (para, 6-7cm) + maluchy do oddania
- Barwniak czerwonobrzuchy - 1 para + ok. 15 sztuk narybku (jak podrosną będą do oddania),
- Pielęgniczka ramireza - 1 para,
- Pielęgniczka agassiza - 1+3,
- krewetka filtrująca - 6 szt.
- krewetka amano - 12 szt.
oraz do oddania za Colę lub inne wynalazki:
- Glonojad syjamski - 6 szt.
- Miedzik obrzeżony - ok. 20 szt.
- Pielęgnica Meeka - para
Reasumując obsada idzie w stronę Amazonki (z wyjątkami)
Wpuszczenie palet to zmiana żywienia, więcej odchodów i innych brudów - wymusiło to dołożenie filtra mechanicznego - Aquel Circulator 2000 + gąbka. Poza tym zmian w filtracji nie ma.
Najważniejsze parametry wody:
- NO3 - 10-25 mg/l
- NO2 - 0 mg/l
- PO4 - 0.5 mg/l
- GH - 7-8
- KH - 6
- pH - 6.5-6.8
- temp. - 26-27C
Nawożenie (aktualnie):
- Brightwell Aquatics FlorinMulti,
- Brightwell Aquatics FlorinAxis,
- CO2,
- siarczan potasu,
- siarczan magnezu
Rośliny generalnie w niezłym stanie i co 2-3 tygodnie duża miska z wycinki znajduje nowy dom, choć niektóre gatunki np. Eleocharis, Hemianthus i Nurzaniec brązowieją - pomoc mile widziana
Podmiana wody raz w miesiącu ok. 1/3 objętości (woda z kranu). pH korygowane JBL pH-Minus lub/i HCl. Dodaję też JBL Tropol przy podmianach wody (mnie więcej połowę tego co zaleca producent).
Akwarium jest świeżo po przecince i jest trochę łyso..., więc dzisiaj zdjęcia mieszkańców i "nie koszonych" fragmentów zbiornika (polecam oglądanie większych formatów):
Palety:

Zbrojnik w korzonkach:

Otos:

Oświetlenie nocne:

"Mchowe" kule:

CDN...
Po wakacjach zachciało mi się zmienić obsadę. W tej chwili wygląda następująco:
- paletki - 14 szt. różnych odmian barwnych, wielkość od 10cm do 15cm - docelowo myślę o ok. 20 szt.
- Rodostomus - ok. 35 szt.
- Neon czerwony - ok. 60 szt. - docelowo ok 120 szt.
- kiryski - 10 szt. (Sterby - 6, Spiżowy - 4 szt.),
- Bocja wspaniała - 8 szt.,
- Otosy - 10 szt.,
- zbrojnik niebieski (para, 6-7cm) + maluchy do oddania
- Barwniak czerwonobrzuchy - 1 para + ok. 15 sztuk narybku (jak podrosną będą do oddania),
- Pielęgniczka ramireza - 1 para,
- Pielęgniczka agassiza - 1+3,
- krewetka filtrująca - 6 szt.
- krewetka amano - 12 szt.
oraz do oddania za Colę lub inne wynalazki:
- Glonojad syjamski - 6 szt.
- Miedzik obrzeżony - ok. 20 szt.
- Pielęgnica Meeka - para
Reasumując obsada idzie w stronę Amazonki (z wyjątkami)

Wpuszczenie palet to zmiana żywienia, więcej odchodów i innych brudów - wymusiło to dołożenie filtra mechanicznego - Aquel Circulator 2000 + gąbka. Poza tym zmian w filtracji nie ma.
Najważniejsze parametry wody:
- NO3 - 10-25 mg/l
- NO2 - 0 mg/l
- PO4 - 0.5 mg/l
- GH - 7-8
- KH - 6
- pH - 6.5-6.8
- temp. - 26-27C
Nawożenie (aktualnie):
- Brightwell Aquatics FlorinMulti,
- Brightwell Aquatics FlorinAxis,
- CO2,
- siarczan potasu,
- siarczan magnezu
Rośliny generalnie w niezłym stanie i co 2-3 tygodnie duża miska z wycinki znajduje nowy dom, choć niektóre gatunki np. Eleocharis, Hemianthus i Nurzaniec brązowieją - pomoc mile widziana

Podmiana wody raz w miesiącu ok. 1/3 objętości (woda z kranu). pH korygowane JBL pH-Minus lub/i HCl. Dodaję też JBL Tropol przy podmianach wody (mnie więcej połowę tego co zaleca producent).
Akwarium jest świeżo po przecince i jest trochę łyso..., więc dzisiaj zdjęcia mieszkańców i "nie koszonych" fragmentów zbiornika (polecam oglądanie większych formatów):
Palety:

Zbrojnik w korzonkach:

Otos:

Oświetlenie nocne:

"Mchowe" kule:

CDN...
W tym zbiorniku brak jakiegokolwiek zrownowazenia tematycznego,aranzacyjnego,obsadowego doboru fauny i flory.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL
Zdarza siĂÂŞ,ĂÂże piszĂÂŞ z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiĂÂŞc proszĂÂŞ o wyrozumiaĂÂłoĂÂśĂÂŚ.
Zdarza siĂÂŞ,ĂÂże piszĂÂŞ z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiĂÂŞc proszĂÂŞ o wyrozumiaĂÂłoĂÂśĂÂŚ.
...jak to w akwarium towarzyskim.Lukiki pisze:W tym zbiorniku brak jakiegokolwiek zrownowazenia tematycznego,aranzacyjnego,obsadowego doboru fauny i flory.
Poza tym nie każdy jest tak utalentowany akwarystycznie jak Ty i może nie ma aż takich aspiracji i wiedzy. To, że ten zbiornik Ci się nie podoba napisałeś w ten lub inny sposób wcześniej, więc nie rozumiem po co znowu o tym piszesz?
Ostatnio zmieniony 2012-11-01, 16:00 przez rszewcz, łącznie zmieniany 1 raz.
Widze,ze nie umiesz godzic sie z czyims postem.
Szkoda,ze tak na,to reagujesz,trudno.
Pisze zawsze obiektywnie i szczerze.
Lepiej wziasc do siebie jakis post,chocby na przyszlosc niz sie boczyc jakos i opiniowac go tak jak Ty,to robisz.
Szkoda,ze tak na,to reagujesz,trudno.
Lepiej wziasc do siebie jakis post,chocby na przyszlosc niz sie boczyc jakos i opiniowac go tak jak Ty,to robisz.
Filmy
Owszem, umiem i jestem otwarty na każdą krytykę - wystarczy przejrzeć cały temat i grad uwag szczególnie na początku tematu.Widze, ze nie umiesz godzic sie z czyims postem.
Jak napisałem powyżej Twój aktualny post nie wnosi nic nowego ponad to co już wyraziłeś wcześniej. Możesz/chcesz pomóc? - chętnie skorzystam z Twoich rad i wiedzy.Lukiki pisze:Szkoda,ze tak na,to reagujesz,trudno.
Nie boczę się - dyskutuję z Tobą (chyba nie jestem chamski lub agresywny, prawda?)Lukiki pisze:Lepiej wziasc do siebie jakis post,chocby na przyszlosc niz sie boczyc jakos i opiniowac go tak jak Ty,to robisz.
Tak czy inaczej nie mam zamiaru się z Tobą spierać publicznie. Zapraszam do mnie jak będziesz miał ochotę i czas - pogadamy jak ludzie przy kawie lub piwie, na kanapie z widokiem na kontrowersyjny zbiornik

Ostatnio zmieniony 2012-11-01, 17:06 przez rszewcz, łącznie zmieniany 1 raz.
I gitara 

Filmy
-
moje trzy grosze...
Witam akwa super
niestety moje warunki mieszkaniowe nie pozwalaja na takie duże lub kilka mniejszych, z kilkoma biotopami - 4 piętro w bloku
. A wtrącając się do dialogu Lukikiego i autora postu to myśle ,ze nie każdy chce albo musi mieć akwa idealne -żywcem przeniesione z natury...
Zresztą te wszystkie wyidealizowane zbiorniki nie są naturalne bo człowiek to taka istota że lubi poprawiać coś co jest ok, jednak każdy robi co chce i jak chce bo akwarystyka ma przynosić radość, cieszyć i jest swego rodzaju sposobem na odstresowanie a nie mierzenie co chwile parametrów i bieganie z wiadrami wody i innymi rzeczami wokół akwa- chyba nie o to chodzi... jeżeli ktoś ma akwarium towarzyskie to wpuszcza tam na początek to co mu się podoba i nie odbiega jakoś mocno od warunków danego zbiornika. Oczywiście zgodzę się że trzymanie razem pyszczaków i np neonów to przesada
i to spora lub trzymanie welona w niedużej kuli
co się często zdarza. Myśle, że każdy po okresie wstępnego zafascynowania wybiera to co mu się najbardziej podoba i w w tę stronę ukierunkowuje swoja pasje.
i jeszcze dodam, że Lukiki tworzy naprawdę super akwa ale chyba nie każdy ma taki talent i taką cierpliwość.

Zresztą te wszystkie wyidealizowane zbiorniki nie są naturalne bo człowiek to taka istota że lubi poprawiać coś co jest ok, jednak każdy robi co chce i jak chce bo akwarystyka ma przynosić radość, cieszyć i jest swego rodzaju sposobem na odstresowanie a nie mierzenie co chwile parametrów i bieganie z wiadrami wody i innymi rzeczami wokół akwa- chyba nie o to chodzi... jeżeli ktoś ma akwarium towarzyskie to wpuszcza tam na początek to co mu się podoba i nie odbiega jakoś mocno od warunków danego zbiornika. Oczywiście zgodzę się że trzymanie razem pyszczaków i np neonów to przesada

i jeszcze dodam, że Lukiki tworzy naprawdę super akwa ale chyba nie każdy ma taki talent i taką cierpliwość.

Ostatnio zmieniony 2012-11-05, 21:03 przez krzysiek8117, łącznie zmieniany 2 razy.
Praktyka czyni mistrza
Mnie tam ten baniak się podoba. Jest WIELKI :) i jest w nim czysto i pływa sporo fajnego śledzia przez co fajnie to wszystko razem wygląda. Typowe towarzyskie bajoro.

Ostatnio zmieniony 2012-11-05, 18:31 przez Prospero, łącznie zmieniany 1 raz.