[375] uFryca

fryzjer

Post autor: fryzjer »

Zrozumiałem przesłanie od kolegi. Akwarium posiadam już 7 lat. I nie jestem ufoludek (zielony) ;-)
I nie odbieram tego jako zło z twej strony :-)

Piszę po to żeby usłyszeć (może) jakiś pomysł w kwestii (obsady,podłoża,aranżu) który przypadnie mi do gustu. Chyba po to jest forum.

I tak jak napisał Bolek1984 :-D myślałem o czarnym bazalcie no i ziemia oczywiście pod :-> Bardzo dużo korzeni od Bolek1984 i kamienie lawowe po środku rzeka z (białego) kwarcu.
375L
200L

Awatar użytkownika
MichałG

Post autor: MichałG »

Mi tam się podobają akwaria na podłożu kwarcowym no, ale kwestia gustu. Ja mam podobny litraż do Twojego. Akwarium na kwarcu z substratem aquabasis plus. Przyznam, że substart się dobrze spisuje, tylko przy grzebaniu trochę mąci wodę (dotyczy tylko dobrze ukorzenionych roślin). Mogę z czystym sumieniem polecić. Napewno największą zaletą takiego mixu w podłożu jest cena.

Co o Twojego akwarium to (nie będę tutaj oryginalny) musisz trochę dopracować wystrój - wiadomo tak by Tobie się podobał. Jeśli to start akwarium to spróbuj od jakiś szybko rosnących roślin i nie wymagających roślin. Z czasem zdobędziesz doświadczenie i będziesz mógł pokombinować z czymś trudniejszym. Korzenie masz całkiem ciekawe. Możesz je obsadzić jak już wcześniej wspomniał lukaszLDZ - microsoriami. Co do ryb do wydał bym Labeo oraz wszystkie złotopręgi ze względu na ich leniwość. Posiadałem kiedyś i wiem, że to leży cały dzień na kamieniach i pilnuje swojego rewiru. Jeśli chcesz rybki o podobnym wyglądzie to lepiej wpuść kosiarki.

Awatar użytkownika
Bolek1984

Post autor: Bolek1984 »

Lukiki zapewne napisał o ufoludku wnioskująć po zdjęciach Twojego baniaka w którym nie powala roślinność i chęciach zakupu podłoża dedykowanego pod rośliny <przy którym trzeba mieć już duże doświadczenie w nawożeniu>Czego nie widać po Twoim baniaku.

Zacznij sobie od ziemi ogrdowej i zwykłego żwirku <też można mieć fajny baniak na takim podłożu ;-) >
fryzjer pisze:I tak jak napisał Bolek1984 myślałem o czarnym bazalcie no i ziemia oczywiście pod Bardzo dużo korzeni od Bolek1984 i kamienie lawowe po środku rzeka z (białego) kwarcu.
Jak chcesz coś takiego osiągnąć potrzebujesz jeszcze jakieś korzenie <tego typu jakie masz obecnie-ja takich nie mam chyba że u siebie w baniaku :mrgreen: > Bo rozmiar baniaka nie jest mały i to co masz obecnie może a raczej napewno w nim zginie. Co do lawy wybierz się do Rąbienia <centrum ogrodowe - tam jest po 3 zł/kg> Worek piasku kwarcowego na jakąś plażę i nic tylko działać.

Jeszcze jedno <duża ilosc roślin na start>
Panele, Podbitki - Solidnie

Pozdrawiam
Romek

Lukiki

Post autor: Lukiki »

fryzjer pisze: i kamienie lawowe po środku rzeka z (białego) kwarcu.
Nie zapomnij obsady najpierw zmienić zanim koncept wdrążysz w rzeczywistość.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

fryzjer

Rozumiem. Czyli te ryby nie mogą zostać?
375L
200L

Awatar użytkownika
Bolek1984

Lukiki pisze:Nie zapomnij obsady najpierw zmienić zanim koncept wdrążysz w rzeczywistość.
Święta racja <polać mu bo dobrze gada :mrgreen: >

Pozdrawiam
Romek

fryzjer

Nie chcę piasku. A skały lawowe mam. Myślałem że masz takie jak ja był u mnie kolega po ryby i powiedział że masz.
Ostatnio zmieniony 2013-01-24, 19:43 przez fryzjer, łącznie zmieniany 1 raz.
375L
200L

Awatar użytkownika
Bolek1984

fryzjer pisze:Myślałem że masz takie jak ja był u mnie kolega po ryby i powiedział że masz.
Kto tak mówił ??

Takich korzeni nie mam <ja zawsze dysponowałem korzeniami z naszych lasów> Jak chcesz takie to tylko sklep, giełda lub od kogoś kto się pozbywa ;-)

Pozdrawiam
Romek

king
Kontakt:

Post autor: king »

Jak czytałem obsadę to myślałem ze walki ryb urządzasz:)

fryzjer

king pisze:Jak czytałem obsadę to myślałem ze walki ryb urządzasz:)
Ale o co chodzi?
375L
200L

ODPOWIEDZ

Wróć do „300 - ∞ litrów”