wielkopłetwy

ODPOWIEDZ
benysdz

wielkopłetwy

Post autor: benysdz »

Witam mam zamiar wpuścić do mojego akwarium 130L wielkopłetwy konkretniej 1 samca i
3 samice. I tu takie pytanie aktualnie w akwarium mam 5 glonów 10 danio rubinowych
4 kirysy i 2 bocje aha mam korzeń i żabienice.
I moje pytanie jest takie :
- Czy mogę zostawić wszystkie rybki ?
- Jakie ryby mogę ewentualnie dokupić ?
- Jakie rośliny były by najlepsze ?
No i co możecie mi zaproponować.
Z góry dzięki wielkie :)

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Jakie są dokładnie wymiary tego akwarium? Jakie konkretnie gatunki "glonojadów" i bocji posiadasz (rosną do różnych wielkości)?
Z roślin dla wielkopłetwów przydałyby się jakieś bardziej pierzaste rośliny, również coś co pływa na powierzchni. Z dokupywaniem ryb na razie się wstrzymaj, pomyślimy co dalej.

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

z roślin to łodygowce, moczrka, rotala, bacopa, dalej mozna dać lotosy, zwartki, wywłócznika, rogatka, nurzańca, koniecznie pływające pistie, limnobium, wgłębkę

generalnie większość roślin będzie pasować, byle by było dobrze zarośnięte

co do obsady to powiem, że trochę groch z kapustą, tak jak pisał Kuba, podaj szczegóły odnośnie baniaka i konkretne gatunki z obsady
Co by tu napisać... :-P

benysdz

Bocje wspaniałe
glonojady zbrojniki
akwa 80x45x35

benysdz

A i czy wiecie może kto ma na sprzedanie Wielkopłetwy ?

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

były ostatnio na Starcie

na bocje trochę za mały baniak, zbrojnik też powinien być jeden, góra para, zanim dodasz ryby, oddaj bocję i coś z glusi, dosadź roślin i dopiero wpuść wielkopłetwy
Co by tu napisać... :-P

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Bocje wspaniałe rosną wielkie i są to ryby stadne. Lepiej dla Ciebie i dla nich jakbyś je komuś posiadającemu bocje z akwarium >300litrów sprezentował. Co do zbrojników to to niewiele więcej mówi, ale domyślam się, że chodzi o zbrojnika niebieskiego, a nie żadnego lamparciego (gibbicepsa) czy plecostomusa. Faktycznie 5 sztuk to trochę sporo, jak podrosną to zostaw sobie parę, max 3 sztuki. Wielkopłetwy będą trochę konkurowały z danio o przestrzeń życiową bo oba gatunki są powierzchniowe. Może lepiej jakbyś zamiast danio z czasem wpuścił jakieś razbory.

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

Widziałem wielkopłetwy w ndz w Kakadu jednakże były w tragicznym stanie... tak samo jak większość ryb tam się znajdujących. Nie wiem kto w ogóle tym zarządza, ale zauważyłem 2 osoby z tego działu w trakcie zmiany, a w akwariach pływało strasznie dużo zdechłych ryb, w ogóle niedobranych gatunkowo (np. wspomniane wielkopłetwy pływały z bojownikiem).
Tragedia jednym słowem... (przepraszam za OT, ale się uruchomiłem trochę ;/).

Dwa tygodnie temu na stracie widziałem też ze 3 dorosłe sztuki u jednego sprzedawcy.

Awatar użytkownika
jarokol

Post autor: jarokol »

ja z pol roku temu kupilem w kakdu 2 mlode wielkopletwy . udalo sie i trafilem na pare teraz jak bedzie cieplej bede chcial je rozmnozyc.
100L endlerki + Thorichthys meeki
80L 1+3 Pseudocrenilabrus multicolor victoriae
100L Cryptoheros cutteri

benysdz

No ok dzięki za rady a co do bocji i glonojadów też tak myślałem i już jest załatwione, trafią w dobre miejsce :)
Ok to kupie roślinki i będzie ok
Aha i jakby ktoś była na starcie w niedziele i widział to proszę o informację pojawił bym sie za 2 tyg pewnie :)
Dzięki wielkie :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ryby”