Eheim vs Fluval z zamontowaną grzałką

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
hasky

Eheim vs Fluval z zamontowaną grzałką

Post autor: hasky »

Witam.

Jestem w trakcie poszukiwania dobrego kubełka w/w firm do akwarium 160 litrowego. Tak sobie pomyślałem, że skoro mam wyrzucić na zewnątrz filtr, to może od razu zainwestować w taki który będzie nagrzewał wodę w trakcie filtracji i oddawał ją z taką samą temperaturą do zbiornika. Wtedy nie dość że pozbędziemy się filtra ze zbiornika to jeszcze odpadnie nam grzałka. Awaryjnie zastosować można przewody grzewcze które ponoć uwielbiają żabienice ;)

Moje pytanie jest zatem następujące:

Czy macie drodzy forumowicze doświadczenie z tego typu filtrami (na stronie eheima znalazłem kilka sztuk min: professionel 3 250T/350T/1200XLT). Czy jest to dobry sposób filtracji i czy można zaufać termostatom wbudowanym w takie filtry.

Obecnie posiadam filtr wewnętrzny który nie spełnia moich oczekiwań.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Jestem sobie luźny Janek, kiedyś miałem parkę brzanek ;)

Awatar użytkownika
hasky

Wywęszyłem to:

filterek

Co myślicie???

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

filtr jest pewnie dobry, bo Eheim robi generalnie dobre filtry. Pytanie tylko czy jest sens dopłacać za bajer z grzałką. Jaka jest różnica w cenie takiego filtra bez grzałki?

Ja bym raczej wolał filtr, który chłodzi wodę, bo latem nieraz jest masakra :-)

Awatar użytkownika
hasky

Podobny eheim bez grzałki: 86.90 £
eheim z grzałką - 120£
Czy to aż taka spora różnica???? nie wiem czy za cenę wywalenia grzałki z baniaka się nie opłaca. Efekt estetyczny bez porównania. Dla zabezpieczenia ew awarii w eheimie zastosował bym ogrzewanie "podłogowe" czyli perzewody grzewcze podłączone do termostatu.

W lecie problemu nie mam z wodą. W Anglii gdzie zbiornik stoi jest klimat umiarkowany więc się nie przegrzewa. Przynajmniej ja do tego momentu tego nie zauważyłem. Pysie moje nartomiast tak się zaaklimatyzowały że orają mi dno w te i spowrotem. Chyba czas podjąć decyzję o zakupie trzeciego akwa tym razem holendra do którego przeniosę wszystkie rośliny...

Awatar użytkownika
hasky

Odświeżam.
Zakupiłem w końcu Eheim Professionel I 2324 :):) własnie przyszedł dzisiaj. Na bieżąco podam opinię. Więcej info na temat filterka można znaleźć TU
Ostatnio zmieniony 2011-01-11, 09:35 przez hasky, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Filtracja”