Eheim 2213 problem z przepływem wody i hałasem wirnika

ODPOWIEDZ
glesiak

Eheim 2213 problem z przepływem wody i hałasem wirnika

Post autor: glesiak »

Eheim jest wypełniony patrząc od dołu: około 2 litrami eheim substrat pro, około litrem ceramiki i na samej górze gąbka emeimowska siedzi. Ma rurze zasysającej założony prefiltr z bąbki.

A problem polega na tym, że po około tygodniu ciągłej pracy w filtrze zaczyna spadać przepływ, który na początku jest bardzo ładny i dobrze porusza taflą wody. Wraz ze spadkiem przepływu do uszu dochodzą efekty dźwiękowe w postaci "terkotania", gdzie przy wyczyszczonym filtrze hałasu brak.

Tak się zastanawiam co mam zrobić, bo trochę mija się z celem cotygodniowe czyszczenie kosza z mediami filtracyjnymi, gdzie normalnie robi się to zdecydowanie rzadziej. Nie mówiąc już o uciążliwości tego przedsięwzięcia.

Awatar użytkownika
megalomaniacc
Moderator

Post autor: megalomaniacc »

A co z prefiltrem? Może on blokuje przepływ. Sprawdź uszczelkę bo jeśli zaczyna "terkotać" może się zapowietrzać
Obrazek

glesiak

Prefiltr czyszczę przy cotygodniowych podmianach wody i po tym zabiegu filtr nadal źle pracuje.
A co może kwalifikować uszczelkę do wymiany? Jakie są objawy jej zużycia?

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

glesiak pisze:A co może kwalifikować uszczelkę do wymiany? Jakie są objawy jej zużycia?
Widok kałuży pod filtrem, jak dobrze pójdzie niewielkiej, jak się skapujesz wczesniej, albo widok pustego akwa rano :lol:
A tak na poważnie, to zerknij na jej stan czy nie sparciała dotknij pomacaj rozciągnij lekko. Ja każdorazowo po otwarciu filtra, smaruje ją wazeliną.
Łukasz

glesiak

Aha. To u mnie uszczelka jest bardzo dobrym stanie bo jest elastyczna i ma równą niesparciałą powierzchnię.

Tak myślę o tej wazelinie. A może na lekko hałasujący wirnik pomoże właśnie nasmarowanie trzpienia i magnesu wazeliną?
A jaka ma być ta wazelina? Może być taka zwykła biała kosmetyczna? Czy jakaś specjalna?
Ostatnio zmieniony 2012-11-19, 16:28 przez glesiak, łącznie zmieniany 1 raz.

mateusz

Post autor: mateusz »

Sprawdź w obudowie trzpień od wirnika a właściwie gumki w których jest on zamocowany. Nie pamiętam jaki ja mam model filtra, który leży w piwnicy i czeka na naprawę ale tam właśnie mam jedną gumkę trochę sfatygowany co powoduje że jak filtr popracuje na wodzie gumka zmienia kształt i powoduje przechył wirnika a to prowadzi do ocierania łopatek o obudowę i charakterystyczne turkotanie. pozdrawiam
ps. chyba że ten model ma jakoś inaczej to rozwiązane to wtedy moja rada traci na znaczeniu.

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Masz racje Mateusz, model ten tez ma gumki na których osadzona jest ośka ceramiczna. Sa dwie gumki. Dobry pomysł aby to sprawdzić
Łukasz

padrem

Post autor: padrem »

moze to byc tez kwestia zapiecia filtra ja nie mam 1 sztuki i czasem filtr sie rozszczelnia zapinam go poporstu z przodu wylotow i smiga

glesiak

No to przy najbliższej okazji sprawdzę jeszcze te gumki mocujące ośkę. To do kwestii głowicy to mam wszystkie 4 zapinki, więc z tym nie ma problemu.
Powtórzę pytanie:
Tak myślę o tej wazelinie. A może na lekko hałasujący wirnik pomoże właśnie nasmarowanie trzpienia i magnesu wazeliną?
A jaka ma być ta wazelina? Może być taka zwykła biała kosmetyczna? Czy jakaś specjalna?

norbix

Post autor: norbix »

Witam jak będziesz chciał przesmarować wazeliną to i tak musisz wyjąć wirnik i ośkę,jak z tym wszystko w porządku to możesz śmiało przesmarować to mu nie zaszkodzi co do wazeliny to myślę że zwykła wazelina techniczna będzie ok jest w każdym sklepie chemicznym i w kiosku ruchu chyba też

mateusz

Post autor: mateusz »

Wazelinę z czasem woda Ci wypłuka i myślę że tłuste plamy będą się w akwie pokazywać choć nigdy nie stosowałem, i są to czyste przypuszczenia z mojej strony. Wirnik to zwykły magnes więc nie puchnie pod wpływem wody :) dlatego wina na pewno nie jest spowodowana jego wielkością a przerwą między wirnikiem a obudową i dodatkowy poślizg w postaci wazeliny nic nie da. Przyszła mi na myśl jeszcze kwestia podtrzymywania wirnika od strony kosza z materiałami filtracyjnymi a mianowicie pod wpływem drgań filtra to się przesuwa i doprowadza z czasem do braku pionu wirnika co w konsekwencji może powodować ocieranie wirnika/łopatek i hałas. W pierwszej odpowiedzi kolega "megalomaniacc" wspomniał o zapowietrzaniu to też może powodować spadek przepływu i hałas. Można spróbować wyłączony filtr z prądu ale podłączony do akwa obrócić o 180 st i patrzeć czy są jakieś bąble gazu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Filtracja”