Eheim 2036 Ecco pro300

darag

Eheim 2036 Ecco pro300

Post autor: darag »

Witam,
czy ktoś posiada i używa filtr Eheim 2036 Ecco pro300 (ewentualnie inny model tej serii, Ecco lub Ecco pro).
Większość mi odradza kupno tego modelu, polecając inny, ale nie mogę nigdzie znaleźdź złej opini o nim.
Będę wdzięczny za pomoc.

baq
Kontakt:

Post autor: baq »

Wiekszosc, co to znaczy ?
ile osob odradzilo Ci ten filtr i jakich uzywaly argumentow , jakie inne filtry polecily :)

ja uzywam tego filtra i jak na razie, czyli jakies 6 tygodni jestem zadowolony
dbra wydajnosc, dobra ergonomia, male( najmniejsze z mozliwych ) zuzycie energi, swietne wklady, no i oczywicie jak to w eheimach czyli bezglosnosc pracy.
co do bezawaryjnoci odpowiem Ci za 3 lata

darag

Prawie we wszystkich sklepach, z którymi się kontaktowałem (ok. 10) plecano mi innego Eheima. Może dlatego bo jestem napewno zdecydowany tylko na tą firmę.
Podawana mi następujące argumenty:
"jak Pan chce to proszę bardzo, ale ja bym wybrał Eheima model..." - podam poniżej jakie
"Ecco pro to przerost formy nad treścią" - mnie się podoba
"Starsze konstrukcje jak np. Professionel są sprawdzone"
"Seria Ecco pro jest delikatna, raczej dla kobiet" - ja myślałem, że filtr jest do akwarium!!
"Jest to filtr tylko / raczej biologiczny" - tak w jednym ze sklepów gość mówił
"W tygodniu sprzedaje 1-2 sztuki Professionela 2224, a Ecco pro 1 na miesiąc" - to też uważam o niczym nie świadczy.
W żadnym sklepie jednak nie potwierdzono, że seria Ecco pro była reklamowana (może jeszcze za wcześnie, nie wiem od kiedy wewszła na rynek).
Polecano mi modele Eheima: classic 2215 lub professionel 2222 lub 2224.
Dla porównania professionel i ecco pro 300 mogę kupić w podobnej cenie. Zużycie prądu takie samo. Ale skłaniam się ku już nowszej myśli technicznej, no i jeszcze prefiltr jest w ecco.
A jakie Ty masz akwarium i konkretnie model?
Moje to 126 l (wielogatunkowe).
Pozdrawiam
Darek

baq
Kontakt:

w 185 litrow mam
- filtr eheima pro II 2028
- eheima ecco 2036

w 60 litrach tetre 700 ale zamierzam ja wymienic na wlasnie ecco 2034

w 27litrach eheima classic 2211 i tymczasowo wewetrzny

mialem juz kilka filtrow wiec nie jestem goloslowny
uwazam ze filtry ecco sa swietne i je polecam

natomiast 2036-kontra 2224 ..... hmmm ..
wybralbym ... hmm co bym nie wybral bylbym zadowolony :)
oba fitry sa swietne

zami84

Post autor: zami84 »

Kubły ogólnie raczej spełniają funkcję filtrów biologicznych/chemicznych. Pomimo tego, ze przy czyszczeniu jest w nich zawsze sporo... shitu. Wszystko zalezy od wkładów jakie zastosujesz... Mozesz mieć 3 gradacje gąbki, albo mieszankę (węgiel, torf, gąbka, lignina, zywica, kulki, ceramika). Ilość kombinacji ogromna.

Osobiście mam filtry z serii Pro i nie narzekam. Jeden z "userów" ma serie Ecco (chyba dwa conajmniej) i tez jest zadowolony. Niestety nie mialem nigdy Ecco wiec trudno mi porównywać. Zwłaszcza konkretne modele...
Pozdrawiam ZAMI84
<><><><><><><>
GG: 3883330 (często niewidoczny)
Powolna reaktywacja

Matrixowo

Post autor: Matrixowo »

powiem tak, jaki byś filtr z serii Eheim wybrał będziesz zadowolony

Ja mam 3 różne eheimy i wszystkie są super i łatwe w obsłudze bezgłośne i mam nadzieję bezawaryjne. używam ich już 6 miesięcy i oprócz czyszczenia co jakiś czas nic przy nich nie robię.

darag

Dzięki za podpowiedzi, mam jeszcze jedno pytanie. Do mojego akwarium 126l (80x35x45rośliny +zwierzątka wielogatunkowe), który filtr będzie lepszy i odpowiedni ?
Eheim Ecco pro 200:
zalecany do aw. 100-200l
wydajność 600l/h
objętość filtra 2+0,3l (prefiltr)
pobór mocy 5w
lub
Eheim Ecco pro 300:
zalecany do akw. 160-300l
wydajność 750l/h
objętość filtra 2,8+0,3l (prefiltr)
pobór mocy 8w
Na forach wyczytałem, że lepiej kupić trochę większy filtr niż zaleca producent. Jeżeli chodzi o różnicę w cenie to jest bardzo mała.
Ponoć z czasem wydajność filtra spada.

baq
Kontakt:

ja osobiscie bralbym wiekszy :>
eheim 2034 ktory wlasnie dzis zakupilem od kolegi Zbyszka17 bedzie dzialal u mnie w 60 litrowym akwa :>
Ostatnio zmieniony 2010-01-17, 12:09 przez baq, łącznie zmieniany 1 raz.

darag

bag, rozumiem, że masz model 2036 ecco pro300? Jak długo go używasz? Co myślisz o wypiwiedzi Kubiszona z tematu powyżej:
"Ale jeśli eheim to tylko classic. W klubie mamy jednego pro to pulsacja przestała działać i trzeba było kombinować a z drugim z serii ecco najpierw był problem z zamknięciem i blokadą a teraz już cały padł. Oczywiście te przypadki to filtry które wcześniej kilka lat działały bez zarzutu."
Czy ty masz problem z zamknięciem?

baq
Kontakt:

Hej Darag

wiec koledze Kubiszonowi pomylily sie filtry. filtr ecco pro 300 to nie jest seria pro :)
do serii pro nalezal 2222 2224 2226 i 2228
natomiast piszac ze pulsacja przestala dzialac najpewniej mial na mysli filtry pulsacyjne
o numerach 2227 i 2229 odpowiedniki 2226 i 2228 tyle ze z pulsacja.

Filtry pulsacyjne polecalbym raczej tylko do ekstremalnie przerybionych baniakow z daleka od sypialni :)

ja uzywam 2036 bardzo niedlugo, ale widzialem juz naprawde sporo filtrow, i ten model ze wzgledu na ekonomiczosc i ergonomicznosc zdobyl moje serce blyskawicznie :)
no i ufam w jakosc eheima :)

dzis tak jak pisalem wyzej kupilem filtr ecco 2034 by wymienic tetre 700ex obecnie pracujaca u mnie od 1.5 roku w baniaku 60 litrow ( swoja droga jeszcze na gwarancji )

ahh i jeszcze jedno.
jesli chcesz kupic ifiltr ktory bedzie pracowal 20 lat, to faktycznie moze sie okazac ze seria classic bedzie najodpowiedniejsza.
te filtry sa na rynku juz 20 lat bez powazniejszych zmian konstrukcyjnych.
tyle ze nie sa najlatwiejsze w czyszczeniu
Ostatnio zmieniony 2010-01-17, 20:38 przez baq, łącznie zmieniany 1 raz.

darag

witam,
nie myślałem o kupnie jednego filtra na 20 lat, chociaż to jak z samochodem, jak jest dobry to chciałoby się go zatrzymać mimo wieku.
Czy model 2036 ma możliwość regulacji przepływu (wydajności) jeżeli okazałobysię, że jest ciutkę za duży do mojego baniaczka. Mam na myśli jakieś ruchy wody (może na początku)? Słyszałem gdzieś takie powiedzenie, że nadfiltracja jest wskazana.
Wielkie dzięki za pomoc.
Pozdrawiam Darek.

baq
Kontakt:

Hej
oczywiscie ze ma
ma zawory wiec z regulacja przeplywu nie bedzie problemu.
i owszem nadfiltracja jest wskazana, w akwariach roslinnych, gdzie duze przeplywy wody sluza wyrownianiu skladnikow pokarmowych dla roslin.

darag

tak właśnie myślę, chociaż ja nie nastawiam się jedynie na akwarium roślinne.
Trochę się obawiam, że jak kupię model 2034 to po jakimś czasie jego wydajność spadnie i może sobie nie radzić z postawionym zadaniem. Róznica w cenie znikoma, a i pobór mocy (różnica 3 W) to miesięcznie jedna kawa.
Czy powinienem jeszcze dokupić jakieś wkłady (standardowo jest ehfiSubstrat Pro i MECHpro)?
U mnie będzie tylko ten filtr.
Pozdrawiam Darek

baq
Kontakt:

standardowo jest jeszcze wkladka weglowa, aczkolwiek niepotrzebna przynajmniej narazie:)

ja bym zostawil wklady i ich nie modyfikowal sa naprawde swietnie skomponowane

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

baq pisze:wiec koledze Kubiszonowi pomylily sie filtry. filtr ecco pro 300 to nie jest seria pro :)
do serii pro nalezal 2222 2224 2226 i 2228
natomiast piszac ze pulsacja przestala dzialac najpewniej mial na mysli filtry pulsacyjne
o numerach 2227 i 2229 odpowiedniki 2226 i 2228 tyle ze z pulsacja.
Ależ nic mi się nie pomyliło. Nie pisałem nic o flitrze ecco pro 300. Pisałem o filtrze pulsacyjnym z serii pro i o innym filtrze z serii ecco. W klubie takie mieliśmy i po wielu latach bezproblemowej pracy w końcu nie dały rady. Natomiast jeden classic i chyba jeden jakiś pro (bez pulsacji) działają bez problemów. Ten pro to nawet swego czasu na morskiej wodzie działał.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Filtracja”