Ziemia okrzemkowa
- megalomaniacc
- Moderator
Ziemia okrzemkowa
Witam,
czy ktoś słyszał i zastosowania tego medium? Wiem, że jest to bardzo wydajny wkład filtracyjny ale w akwarystyce może być problem w jego użyciu gdyż jest bardzo drobny.
Jeśli ktoś ma doświadczenie w tym temacie proszę o info.
czy ktoś słyszał i zastosowania tego medium? Wiem, że jest to bardzo wydajny wkład filtracyjny ale w akwarystyce może być problem w jego użyciu gdyż jest bardzo drobny.
Jeśli ktoś ma doświadczenie w tym temacie proszę o info.
- megalomaniacc
- Moderator
Widziłem taki filtr o pojemności ponad 500l x 4 w Gdyni mają do tych basen~ów z płaszczkami, anakondami, piraniami i wielkimi drapolami. Genialny wkład choć problemowy bo co jakiś czas trzeba go na wstecznym przepłukać od dołu. Sam chciłem go użyć kiedyś ale jest drogi i bardzo ciężko dostępny można co prawda kupić po przemyśle spożywczym takie komory filtracyjne ale koszt jest spory około 10000zł to kiedyś kosztowało nie wiem jak teraz ale to filtr na długie lata jak jest dobrze zrobiony. Og~ólnie nadaje się do filtr~ów fluktacyjnych i piaskowych http://www.lenntech.pl/piasek-filtracja.htm na tej stronce jest schemat jak działa takie ustrojstwo ja słyszałem tylko dobre rzeczy o tym medium filtracyjnym więc chyba jest naprawdę skuteczne. Nawet dr. Ziomek mówił nam na wykładzie że to genialny materiał filtracyjny niesłusznie zarzucony bo daje najlepsze efekty filtracyjne
- megalomaniacc
- Moderator
Generalnie gdybyś worek ziemi okrzemkowej kupował to chęcią się złoże i odpalę sobie tubę do usuwania białka z wody zamiast filtra z węglem aktywnym lub dodatkowy do kotnika dla ancistrusów i nie tylko...
Płukanie pod ciśnieniem chwila moment i masz czysty wkład miałbyś skąd załatwić???
Kiedyś w necie znalazłem dostawce tego surowca ale minimalna ilość to była wywrotka troszkę za dużo jak na moje potrzeby:)
Płukanie pod ciśnieniem chwila moment i masz czysty wkład miałbyś skąd załatwić???
Kiedyś w necie znalazłem dostawce tego surowca ale minimalna ilość to była wywrotka troszkę za dużo jak na moje potrzeby:)
Ostatnio zmieniony 2010-02-05, 14:37 przez king, łącznie zmieniany 1 raz.
- megalomaniacc
- Moderator
- megalomaniacc
- Moderator
- megalomaniacc
- Moderator
z rury PCV można zrobić dwa kolanka,2x krążek na który bedzie naszyta gaza młyńska i zwężka z rury 50 na 10mm żeby wąż podłączyć
A to bardzo uproszczony schemat

takie cudo z gazą prze zwężkami powinno dać radę tylko eksperymentalnie wrzeba by było dobrać długość rur do szybkości przepływu żeby cały wkład nie był z jednej strony przyssany do membranki z gazy młyńskiej. Koszt takiego filtra to koło 20zł
A to bardzo uproszczony schemat

takie cudo z gazą prze zwężkami powinno dać radę tylko eksperymentalnie wrzeba by było dobrać długość rur do szybkości przepływu żeby cały wkład nie był z jednej strony przyssany do membranki z gazy młyńskiej. Koszt takiego filtra to koło 20zł
Ostatnio zmieniony 2010-02-04, 22:04 przez king, łącznie zmieniany 1 raz.