Filtr UV

padrem

Filtr UV

Post autor: padrem »

Witam, mam pytanie dotyczace Filtra UV, czy moze on skutecznie pomoc przy walce z glonami nitkowatymi ?
bo jak tam dalej pojdzie to zamiast wody roslin i ryb bede mial tylko glon w akwarium
walka z tym dziadostwem to jak walka z wiatrakami..

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Nie ma czegoś takiego jak filtr UV.
Jest lampa UV.
padrem pisze:czy moze on skutecznie pomoc przy walce z glonami nitkowatymi
Nie.
Lampa niszczy zarodniki glonów,które tylko unoszą się w toni wody ( zakwit wody )
Prócz tego krystalizuje wodę.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
mario150375

Post autor: mario150375 »

Ponadto lampa niszczy wszystko co przez nią przepływa także pożyteczne bakterie więc niejako wyjaławia wodę.

Słyszałem, że są już filtry z wbudowanymi lampami UV.. :-)

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

nie jestem pewny, ale krewetki podobno ładnie wyjadają nitkowate glony, może warto by zainwestować w trochę Red Cherry, zależy jaki masz baniak
Co by tu napisać... :-P

jabol

Re: Filtr UV

Post autor: jabol »

padrem pisze:Witam, mam pytanie dotyczace Filtra UV, czy moze on skutecznie pomoc przy walce z glonami nitkowatymi ? ..
jak chcesz leczyc PRZYCZYNY a nie skutki to polecam:

- zakup 3 testow: PO4, NO3, Fe
- lekture:

http://aip.pl/~triamond/objawyniedoborow.html

Lukiki

mario150375 pisze:Ponadto lampa niszczy wszystko co przez nią przepływa także pożyteczne bakterie więc niejako wyjaławia wodę.
Gdyby lampa działała z uwzględnieniem 20% użyteczności ,a 80% negatywności,to jaki byłby sens jej stosowania?
Przykład:
Największy zbiornik w RA pracuje z UV przez cały czas.
Gdyby było coś nie tak,to by ją odłączyli.
Sam używam w systemie ciągłym.
mario150375 pisze:Słyszałem, że są już filtry z wbudowanymi lampami UV..
Nie już,a od paru lat.
Sensu zintegrowanego takiego systemu nie ma ( lampy są za słabe )
3runer pisze:nie jestem pewny, ale krewetki podobno ładnie wyjadają nitkowate glony, może warto by zainwestować w trochę Red Cherry
Z tymi krewetkami też jest różnie.
Ze swoich obserwacji zauważyłem,że tylko amano mają taką tendencję,ale też nie zawsze.
Jedynym zwierzakiem,które wcinało nitki i które miałem,to kosiarka,ale jeśli ryba ma dostęp do innego pożywienia,to z pożerania nitek też rezygnuje.
Filmy

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Hex

Post autor: Hex »

rybkami które wcinają też nitki i inne glony są molinezja (żeby nie było zgrzytów mówię to z własnych obserwacji co działo się u mnie w baniaczku na przestrzeni kilku ładnych tygodni), a kosiarki tylko małe są pracowite jak podrosną to robią się leniwe
Ostatnio zmieniony 2011-10-12, 15:03 przez Hex, łącznie zmieniany 2 razy.

jabol

Post autor: jabol »

Awatar użytkownika
mario150375

Lukiki, to co napisałem to tylko stwierdzenie faktu, że lampa UV zabija wszystko co przez nią przepłynie. I to jest zjawisko, z którym trudno polemizować..

Nie pisałem nic procentowo więc skąd Twoje przypuszczenia? A to, że bakterie nitryfikacyjne żyją np w podłożu i większości z nich lampa nie zagraża to inna sprawa. Tego fakt, nie zdążyłem dopisać.

3promile

Post autor: 3promile »

Zabije pod warunkiem, że ma odpowiednio dużą moc i niewielki przepływ. Lampy UV montowane w filtrach mają kilka watów i pracują w dużym przepływie, dlatego nie wyjaławiają wody w 100% i są bezpieczne dla równowagi bakteriologicznej w baniaku.

Lukiki

To co pisałem o procentach,to tylko moje oznaczenie,które nie tyczy się bezpośrednio do Twojej wypowiedzi.
Skalę procentową sam oszacowałem na podstawie wypowiedzi na przestrzeni ok.4 lat dyskusji na forach ludzi,którzy nigdy nie mieli lampy,wypowiadają się tylko o niej negatywnie nie mając ''organoleptycznego'' doświadczenia z tym związanym,a jedynie powielają jakieś teorie.

Nie wiem co dokładnie zabijają promienie UV-C,nie ''googluje'' specjalnie w tej sprawie,ale wiem,że podczas czasu w którym używam lampy nie odnotowałem nic co mogłoby wpłynąć negatywnie na akwarium.
Rośliny oki,pozostałe życie nagminnie nie umiera,więc sobie ją chwalę.

Najważniejsza jest nitrifikacja,która nie ma za bardzo styczności z promieniowaniem.
mario150375 pisze:Lukiki, to co napisałem to tylko stwierdzenie faktu, że lampa UV zabija wszystko co przez nią przepłynie. I to jest zjawisko, z którym trudno polemizować..
Ja tego negować nie będę,bo jak pisałem wcześniej nie zbierałem info na ten temat,ale skoro Ty tak piszesz,to napisz proszę skąd masz takie informacje,może znasz jakiś artykuł aparty na badaniach laboratoryjnych.
Filmy

Awatar użytkownika
mario150375

Miałem zamontowane UV przez długi czas i tak jak Ty nie zauważyłem żeby coś było inaczej więc ją zdjąłem i też nie widzę rożnicy.

W zakładzie w kórym pracuję mam dużą stację przygotowania wody z lampami UV i widziałem badania laboratoryjne na obecność bakterii itp (a w moim zakładzie muszą być często robione badania bo jakość wody to element krytyczny). Stąd wiem, że zabija i to skutecznie. Oczywiście lampy w tej instalacji mają dużo większą moc bo wody jest więcej i inna średnica rur niż w akwarium, ale promienie przecież są te same tu i tu.

Mam lampę na razie w szufladzie na wszelki wypadek bo w zakwitach wody pomaga, ale nie stosuję jej chociaż nie neguję, że będzie coś źle. W końcu sam ją miałem zainstalowaną i nic złego się nie stało, a zdjąłem bo w sumie po co te klika W zużycia prądu.

Pozdrawiam Cię serdecznie

padrem

Post autor: padrem »

Yhym, nadal nie wiem co zrobic, po przyjsciu z pracy "Futro" obroslo caly zbiornik ledwo widac rosliny eh

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

Zrób restart

Lukiki

padrem pisze:nadal nie wiem co zrobic
Duża podpowiedź.więc zacznij od tego.
jabol pisze:jak chcesz leczyc PRZYCZYNY a nie skutki to polecam:

- zakup 3 testow: PO4, NO3, Fe
- lekture:

http://aip.pl/~triamond/objawyniedoborow.html
Ja obecnie też borykam się z podobnym problemem,ale znam chociaż te parametry,więc są punkty odniesienia,by móc kombinować.
Filmy

ODPOWIEDZ

Wróć do „Filtracja”