Przymierzam się do modyfikacji oświetlenia w pokrywie na 54l. Obecnie jest marne 15W T8 6500 a chciałbym wprowadzić do zbiornika bardziej efektowne (jakkolwiek też bardziej wymagające) rośliny np. mchy. Zastanawiałem się czy jak bym wyrzucił tę 15-stkę i wstawił 2x24 T5 (np. 6500 i 8500) to czy skok z 0.3 na 0.9 W/l nie spowoduje większej szkody niż pożytku? np. ataku glonów? Oraz czy przy 0.9 W/l konieczne jest stosowanie CO2 czy wystarczyłoby podawanie easycarbo. Ewentualnie mógłbym zostawić 15W T8 i tylko dołożyć 24W T5 (chociaż niechętnie bo wtedy musiałbym kombinować gdzie zmieścić statecznik T5 razem z T8) ale wtedy byłoby 0.7 W/l.
Proszę poradźcie.
światło do 60x30x30
przy odpowiedniej ilości roślin nie powinno być problemów, węgiel i potas obowiązkowo, dodatkowo mikro i makro w pogotowiu
dałbym 2x24 lub 2x15 tak by obsługiwałby je jeden statecznik, w zależności od wyboru można pobawić się innymi roślinami tu już kwestia wyboru twojego
może powiedz co byś tam chciał mieć wtedy będzie wiadomo czego rośliny potrzebują
dałbym 2x24 lub 2x15 tak by obsługiwałby je jeden statecznik, w zależności od wyboru można pobawić się innymi roślinami tu już kwestia wyboru twojego
może powiedz co byś tam chciał mieć wtedy będzie wiadomo czego rośliny potrzebują
Co by tu napisać... 

A ja dołożyłbym jedna 24w t5, sam miałem taki układ w 54 - tce i ilość watów spoko
Jednak musisz pomyśleć nad co2 no i samo przejście zrobić delikatnie, zacząć wprowadzać dodatkowe światło, na krótko, potem coraz dłuzej. Ja zacząłem świecić dodatkowe 24 w od 2 godzin potem co tydzień dodawałem 15 -20 minut. Glona w 54-tce pomimo solidnych dawek nawozów i silnego światła, nie doświadczyłem. Wszystko kwestia indywidualna. Sa prowadzone banki z 1W/litr i bez problemu.
Zresztą nie samo światło odpowiada za glony, przeczytaj temat Zbyszka - Doświadczenie, da Ci jako taki obraz na całokształt.

Zresztą nie samo światło odpowiada za glony, przeczytaj temat Zbyszka - Doświadczenie, da Ci jako taki obraz na całokształt.
Łukasz
@3runer: chciałbym trzymać np.: mech phoenix, weeping, mini pelia. Fajne są też rotale, glossostigma, nie mówiąc już o hemianthusach. Aktualnie mam mech christmas, hydrocotyle oraz pelie ale są one raczej w stanie wegetatywnym niż ekspansywnym. Do tego w zbiorniku jest jeszcze anubias i microsorium - z tym oczywiście nie ma problemu.
@lukaszLDZ: tak właśnie myślałem że nie można włączyć wszystkiego na raz.
Czyli jednak CO2? EC nie da rady?
A i jeszcze jedno pewnie podłoże też jest do wymiany bo mam zwykły żwirek kwarcowy + ziemia pod spodem?
P.S. w sumie zrobił się post do działu Rośliny
@lukaszLDZ: tak właśnie myślałem że nie można włączyć wszystkiego na raz.
Czyli jednak CO2? EC nie da rady?
A i jeszcze jedno pewnie podłoże też jest do wymiany bo mam zwykły żwirek kwarcowy + ziemia pod spodem?
P.S. w sumie zrobił się post do działu Rośliny

3runner ma rację, a co do pytania o wegiel w płynie, moim zdaniem, dobrze sprawdza się w nawet silnie oświetlonych zbiornikach, ale małych. Ty potrzebujesz raczej CO2 z butli, zakładając, że dołożysz światełka.
Ostatnio zmieniony 2012-08-14, 21:01 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz