Wykwit na podłożu

ODPOWIEDZ
napanapa

Wykwit na podłożu

Post autor: napanapa »

Witam,

Po ok. 2 miesiącach od zalania akwarium pojawiły się pierwsze rdzawe plamki układające się w pas od przedniej do tylnej szyby. Po następnych dwóch wygląda to jak na zdjęciach. Nie wiem czy to jakiś glon. Z koloru może trochę jak okrzemki ale czemu tylko w tym miejscy? Może coś się wykrystalizowało z podłoża Acti Substrate Pro+.

Czy ktoś miał podobne objawy?

Nie badam parametrów wody więc mogę podać tylko jak zachowują się mieszkańcy.
Endlery czują się dobrze, natomiast Red Cherry zdecydowanie źle choć nie widać tego po ubarwieniu ani zachowaniu. Po prostu nie wytrzymują dłużej niż 3 tygodnie.
Świderki po jednym dniu wciskają się w skorupy i nie wyłażą z nich nawet na noc.

Oświetlenie marne, bo tylko 7W energooszczędna świetlówka. Filtr Aquael Turbo 350 L ale bez podłączonego pojemniczka z zeolitem i węglem.

Pozdrawiam

Obrazek

oraz

Obrazek

Awatar użytkownika
megalomaniacc
Moderator

Post autor: megalomaniacc »

Wygląda mi to na okrzemki.
Jakiej wielkości masz akwarium?
Obrazek

napanapa

40x25x25 czyli 25L.

Awatar użytkownika
megalomaniacc
Moderator

Post autor: megalomaniacc »

U mnie było podobnie, na substracie ADY pojawiły się okrzemki, radze zwiększyć oświetlenie. Jaką stosujesz wodę do podmian (RO czy kranówa)
Jeśli masz możliwość sprawdź NO3- i NO2-
Obrazek

napanapa

Ostatnio podmieniam kranówę przepuszczoną przez zwykły filtr do wody typy britta albo podobne. We wkładzie filtracyjnym na pewno jest węgiel i jeśli dobrze pamiętam żywica jonowymienna. Ale tego drugiego nie jestem pewien.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”