co jest nie tak??

jabol

Post autor: jabol »

lukas87 pisze: To może na razie nie zmieniać jarzeniówki...?!
imho..(JESLI JUZ) to ostatnia rzecz do POPRAWY

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

Cytat:
"Jedyną dobrą (czytaj: wartą swojej ceny) świetlówką typowo roślinną jest IMHO Sera Optiplant, która niemal idealnie odwzorowuje widmo słoneczne. Reszta to ściema."

Hm...chyba coś Ci się "pomerdało" z tymi świetlówkami 3promile. Niestety, ale nie ma takiej świetlówki co wymieniłeś :!: Jeśli ma być z Sery to jest Plant Color, która ma zawężone widmo niebiesko-czerwone. A Opti Plant to produkt sygnowany przez Diversę i jest oględnie mówiąc kiepskiej jakości ;-)
jabol pisze:lukas87 napisał/a:

To może na razie nie zmieniać jarzeniówki...?!

imho..(JESLI JUZ) to ostatnia rzecz do POPRAWY
Czemu tak uważasz? Przecież doskonale wiesz, że w żadnym akwarium roślinnym nie ma na "wyposażeniu" w 100% takich świetlówek? Owszem, Aquastary, Groluxy są dedykowane "pod rośliny", ale w połączeniu z innymi o odmiennym widmie. I nie chodzi tu tylko o względy wizualne oglądającego :-P
Ostatnio zmieniony 2011-01-23, 17:25 przez krzych0062, łącznie zmieniany 1 raz.

jabol

krzych0062 pisze: Czemu tak uważasz? P
nie wiem czy mnie dobrze zrozumiano. uwazam ze w przypadku tegoz przypadku - na 100% nie sa winne temu swietlowki ktore autor posta posiada teraz w akwa. i wymiana na cokolwiek innego nie bedzie miala znaczacego wplywu na problemy w akwa

Awatar użytkownika
krzych0062

A ja właśnie upatrywałbym przyczynę kłopotów właśnie w oświetleniu. Przecież do takich stężeń makro potrzeba sporo światła, osobiście również mam nadmiar K i jakoś nie zauważam, aby blokował pobieranie Mg, czy też Ca :-) No i zwróć uwagę, że autor wspomina o dłuugich nitkach, których przybywa. :-)

jabol

krzych0062 pisze:A ja właśnie upatrywałbym przyczynę kłopotów właśnie w oświetleniu. Przecież do takich stężeń makro potrzeba sporo światła, osobiście również mam nadmiar K i jakoś nie zauważam, aby blokował pobieranie Mg, czy też Ca :-) No i zwróć uwagę, że autor wspomina o dłuugich nitkach, których przybywa. :-)
a czy ty zdajesz sobie sprawe..ze aby moc porownac -tak jak piszesz - swoje akwa z akwa autora. to musialbys miec dokladnie takie samo akwa (dokladnie taka sama ilosc zwiru, takliego samego, taka sama ilosc i wielkosc roslin w dziewiczej obsadzie, taka sama woda itd itd) a jedynie inne swietlowki.!!!!!

poza tym, nbalezy takze wziac pod uwage jakie gatunki roslin mamy - gdyz kazdy gatunek ma swoj ulubiony pierwiastek. swego czasu kolega Kekon z innego forum podeslal mi cos takiego:

Gatunki roślin i pierwiastki pobierane przez nie w większych ilościach

pierwiastek oznaczenie gatunek
azot N Żabienice, Nurzańce, Kabomby

fosfor P Hygrophila Polysperma, Zosterifolia, Blyxa Japonica, Rotala Macrandra, Glossostigma Elatinoides

potas K Hygrophila Corymbosa, Hygrophila Polysperma, Zosterifolia

żelazo Fe Rotala Macrandra, Blyxa Japonica, Micranthemum Umbrosum, Hemianthus Callitrihoides

mangan Mn Żabienice

bor B Rotala Macrandra

cynk Zn Rotala Indica (rotundifolia)

molibden Mo Zosterifolia

kobalt Co Azolla

wapń Ca Alternatera Reineckii, Micranthemum Umbrosum, Hemianthus Micranthemoides,
Nesea, Rotala Walichii

magnez Mg Cardamine Lyrata

a poza tym widzialem czym sa oswietlane akwa osob ktorzy handluja swoimi roslinami na gieldzie. mowiac oglednie....gdybys im wspomnial o daylightstarze...to by zrobili wielkie oczy :)

Awatar użytkownika
krzych0062

Oczywiście masz rację...każde akwa jest inne...jednak gdybyśmy mieli tak rozważać każdy problem w różnych akwariach to nie byłoby sensu podawania stężeń poszczególnych pierwiastków makro, czy też mikro ;-) A tak nie jest, są wyprowadzone standardy, które należy w miarę przestrzegać i powinno być oki. Stosunki N,P i K są stałe wg prawa Redfielda i sprawdzają się w każdym roślinnym akwa. Ale pod warunkiem:odpowiednie światło, węgiel i nawożenie :-P

jabol

krzych0062 pisze: Ale pod warunkiem:odpowiednie światło, węgiel i nawożenie :-P
oczywiscie. wlasnie sam wspominasz o WARUNKACH. ma to cos wspolnego z teoria chaosu.

dlatego dyskusja moze w sumie zejsc na dysput o wyzszosci swiat BN nad swietami W-nocy.

poza tym - ja napisalem ze IMHO..dodanie swietlowki d-star guzik zmieni. i zdania nie zmienie-min dlatego , dlaczego napisalem w ostatnim wierszu poprzedniego posta

Awatar użytkownika
krzych0062

Jak najbardziej...możemy sobie dyskutować a autor zrobi i tak, jak będzie uważał za słuszne ;-)
Hm...może widziałeś akwaria oświetlane samymi "różowymi świetlówkami"...ja takowych nie miałem okazji oglądać. Choć Groluxy czy Aquastary sam stosuję...ale w połączeniu z innymi. :-)

lukas87

Post autor: lukas87 »

świetlówki nie wymienione. ale chyba jutro pojadę kupić jedną 865. ponieważ mam problem z blyxą ...
nawożenie zmodyfikowane ze względu na nitki:
potas 10ppm
azot 10ppm
fosfor 1ppm
mikro żelazo 0,1ppm
magnez od dziś 5ppm
czas oświetlenia 8h
kulki są pod blyxa a ja pytam dlaczego ona tak rośnie??? :evil: już nie mam pomysłu co jest nie tak ... proszę o pomoc
Obrazek
Obrazek
blyxa już nie tylko jest różowa ale zaczęła się rozpuszczać...i umierać..
oprócz nitek jest jeszcze jeden problem a mianowicie dindra przy powierzchni zaczęła robić się czaro brązowa.. stożki wzrostu wyraźnie zahamowane... tak jak by nadmiar azotu? ( ale ma go 10ppm a fosforu 1ppm) zaczęło się tak robić odkąd świece pełna mocą przez 8h. wcześniej rosła całkiem dobrze ... przy nitkach jak świeciłem 6h z czego na pełnej mocy około 4h
Ostatnio zmieniony 2011-01-31, 10:10 przez lukas87, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Alchemik
Moderator
Kontakt:

Post autor: Alchemik »

U mnie blyxa właśnie tak wygląda jak nie nawoziłem akwarium ok tygodnia pod moją nieobecność.
Zmierz parametry wody najważniejsze to IMHO NO3 i PO4. Do tego podstawy takie jak pH KH i GH. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Oprócz tego obserwuj rośliny. Dużo czytaj i wdrażaj kolejne kroki, tylko nie za szybko. Polecam temat "Doświadczenie" z innego forum. Naprawdę można wiele z niego wyciągnąć.
Pozdrawiam
Piotr

Awatar użytkownika
krzych0062

Alchemik pisze:Zmierz parametry wody najważniejsze to IMHO NO3 i PO4. Do tego podstawy takie jak pH KH i GH.
Co do N i P to masz rację...w mniejszym stopniu ważne jest pH wody a najmniej KH i GH. Przecież lukas 87 ma łódzką kranówkę zapewne i nie za wiele odbiega od parametrów wyjściowych. Ja będę się upierał co do światła i właśnie dość niskich poziomów N,P,K zgodnie z prawem Redfielda ;-)

lukas87

dobra to mogę kupić 865 i wstawię ją na początek potem AQUASTAR + GROLUX czy tak może być bo już mały mętlik...
dzięki za wszelkie info będę się dalej odzywał ja jak zrobię testy na po4 i no3

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

Po srodku grolux, aquastar na koniec :)

lukas87

fajnie by to było gdyby to takie proste było.. n końcu mam t5 i musiałbym ja wyrzucić i kupić zamiast groluxa to aqauastara.. więc troszkę finansowo mi się to nie opłaca.. dlatego mogę kombinować tylko z moimi t8... dokupić 865 i albo przód albo środek??

Awatar użytkownika
krzych0062

Na przód zdecydowanie 865, więc resztę ustawienia masz już "narzuconą z góry" ;-) i wg mnie jest to bez większego znaczenia, czy drugi byłby Grolux, czy Aquastar. Gdybyś oczywiście miał pole do manewru. :-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”