Trujący Co2-bepieczeństwo

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
syjon

Trujący Co2-bepieczeństwo

Post autor: syjon »

Witam

Ostatnio zmieniłem butle 1,5 kg na 7 kg.
Kiedyś doszło do nieszczelności wężyka na szybkozłączce i całe 1,5 kg poszło na mieszkanie.
Teraz mam obawy że jak coś to 7 kg co2 mnie zatruje.
Może jakiś chemik się wypowie czy stężenie takie może mi zaszkodzić jak to sie wydostanie na pokój o kubaturze okoł 60m3.
Malawi

Awatar użytkownika
illuminatebaby

Post autor: illuminatebaby »

Jakie to mieszkanie, w starym budownictwie czy w blokach? CO2 jest gazem który w pomieszczeniach utrzymuje się na poziomie do 50 cm od podłogi ponieważ jest cięższy od powietrza. Jeżeli nie masz żadnej wentylacji w pokoju, a okna to nowe plastiki to można mieć pewne obawy. Ale jeśli pomieszczenie jest dobrze wentylowane to wentylacja grawitacyjna zwyczajnie usunie gaz z pomieszczenia - takie jest jej główne zadanie. Czy odpowiedź jest wyczerpująca?
96l Towarzyskie
25l Krewetkarium RC

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

CO2 Cię nie zatruje to nie CO które wiąże się z hemoglobiną. Przy wzroście ilości CO2 w powietrzu, a nie zminiejszeniu ilości O2, Twój oddech może lekko przyspieszyć ale nic więcej. Nie zabije Cie to:)
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

Awatar użytkownika
illuminatebaby

Post autor: illuminatebaby »

zapomniałem dodać, a dziękuję przedmówcy
96l Towarzyskie
25l Krewetkarium RC

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

spokojnie możesz spac:) żeby CO2, które fakt, jest cięższe od powietrza wypełniło Ci 50 cm od podłogi, musiałbys nie wiem ile tego gazu ulotnić, a przeciez w pokoju panuje jakis ruch poiwietrza nawet najmniejszy, no i w razie wycieku gaz ulatnia sie powoli. Jedyne czego możesz sie obawiać, to troche cięższego oddechu, ale to w skrajnych przypadkach, w sumie raczej niemozliwe. Ogólnie spoko, no chyba ze spisz w pokoju 3 metry kwadratowe bez okien i drzwi i nie ma tam ruchu powietrza żadnego , w co wątpie:)
Łukasz

Awatar użytkownika
syjon

Post autor: syjon »

no to trochę się uspokoiłem bo po przeczytaniu czegość takiego ....
"W małych stężeniach nie jest trujący, w większych stężeniach dwutlenek węgla jest szkodliwy dla zdrowia a nawet zabójczy, a jego działanie powoduje powstawanie hiperkapni, a co za tym idzie kwasicy oddechowej i w następstwie obrzęku mózgu."

dało mi to do myślenia,no pokój jest oczywiście otwarty okna nawet w zimie są na szczelinie zimowej ...
Ostatnio zmieniony 2011-05-27, 21:53 przez syjon, łącznie zmieniany 1 raz.
Malawi

Gr4b3Q

Post autor: Gr4b3Q »

Do mat114 Taka ciekawostka związana z CO2 ;) Tlenu ciągle tyle samo a jednak coś się stało nie dobrego ;)
http://www.infra.org.pl/nauka/natura/27 ... oro-mierci

Proponuje przewietrzyć wiatrakami dom (CO2 cięższe od powietrza i trzyma się podłogi), tak na wszelki wypadek.

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

O tym jeziorze nie słyszałem, ciekawa sprawa
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”