Witam, mam w planie zmianę filtra na zewnętrzny i wybór padł na Minikani 120 Aquaela, do akwarium profilowanego 112l. Przy okazji chcę podłączyć do niego reaktor CO2. Tym sposobem rodzi się pytanie czy wydajność filtra nie będzie zbyt mała aby współpracować z reaktorem. Dodatkowo mam zamiar w dalszej przyszłości zainwestować w lampę UV co według mnie jeszcze bardziej ograniczy przepływ wody. Jak sądzicie czy cały ten zestaw ma rację bytu czy lepiej będzie rozważyć kupno mocniejszego filtra? Proszę o opinie osób które miały styczność z tego rodzaju filtrem.
A tak z innej beczki, wcześniej pracował u mnie filtr Tetratec EX700 ale niestety zaczęło z niego cieknąć przy zaczepach łączących głowicę z kubłem, jeśli ktoś miał ten sam problem i sobie z nim poradził to chętnie wysłucham porad jak naprawić, w sumie jeśli udało by się go naprawić to po co ładować pieniądze w nowy. Pozdrawiam
Planowana zmiana filtra
Moim zdaniem Minikani 120 będzie za słaby na takie akwarium. Nigdy nie zwracam uwagi na to co piszą producenci filtrów. Z reguły nie biorą pod uwagę wielu czynników taki jak obsada, ilość roślin w zbiorniku idt. Ja osobiście używam głównie Eheimów. Do domowego zbiornika 250litrów mam Eheima 2217 i zastanawiam się nad drugim mechanicznym ;)
Jeśli do tego Minikani podłączysz jeszcze reaktor i UV to mocno spowolnisz jego przepływ. Do tego zapchane trochę koszyki i kiszka będzie.
Z tą Tetra to nie uszczelka poszła ?
Jeśli do tego Minikani podłączysz jeszcze reaktor i UV to mocno spowolnisz jego przepływ. Do tego zapchane trochę koszyki i kiszka będzie.
Z tą Tetra to nie uszczelka poszła ?
Pozdrawiam
Piotr
Piotr
Prawdę mówiąc to kombinowałem już ze starym filtrem, próbowałem go uszczelniać teflonem, zmieniłem tą uszczelkę pierścieniową na łączeniu głowicy z kubłem. Niestety wszystkie próby były skuteczne tylko na krótką metę a koniec był taki, że prędzej czy później leciało z niego. Aktualnie straciłem do niego cierpliwość i leży na strychu. Pracował u mnie około 3 lat i myślę, że producent wkalkulował trwałość tego produktu i trwałość mojego minęła
a co do wydajności to po przespaniu się z tematem doszedłem do takich samych wniosków. Zamiast Minikani 120 mam w planie kupić JBL Cristal Profi E900. Myślę że stosunek ceny do jakości tego filtra jest zadowalający, u mojego znajomego chodzi już któryś rok z kolei i nie miał z nim żadnych problemów. Jeśli ktoś posiada takowy to chętnie poznam opinie na jego temat. Pozdrawiam