Szyszki olchy na obniżenie twardości wody

ODPOWIEDZ
magdalenka65

Szyszki olchy na obniżenie twardości wody

Post autor: magdalenka65 »

Witam. Mam spore akwarium, wodę mam kranówkę i myślę że warto byłoby dla dobrego samopoczucia tych ryb dodać szyszki olchy, ponieważ mam twardą wodę (jak to w łódzkiej kranówce). Moglibyście mi doradzić ile dodać szyszek i na jak długo i jak je spreparować. Podmieniam połowę wody raz w tygodniu. Gdzie mogę kupić lub dostać takie szyszki? Ewentualnie może jest jakiś lepszy pomysł na naturalne obniżenie twardości wody. Dodam jeszcze że w akwarium mam 3 żabienice, trochę sessiflory (ale kiepsko rośnie), 2 spore korzenie, kokos, 2 skałki z piaskowca.
Ostatnio zmieniony 2012-11-03, 15:49 przez magdalenka65, łącznie zmieniany 1 raz.

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Same szyszki przy zbyt wysokiej twardości kh i gh, nie zdadzą sie na wiele, najprostszym rozwiązaniem byłoby RO i wtedy może sobie modyfikować wszelkie parametry znacznie łatwiej niz przy zwykłej kranówce. Wówczas szyszki oki:) Wzglednie możesz dolewać destylowanej, ale przy Twoim litrażu to nieopłacalne, jedynym rozsądnym wyjsciem wydaje sie być RO, zwłąszcza przy posiadanym litrażu.
Ostatnio zmieniony 2011-08-30, 11:42 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz

magdalenka65

Post autor: magdalenka65 »

A co to jest RO? :roll:

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

reverse osmoza.
www.google.com

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”