Nawoz do mojego akwarium

ODPOWIEDZ
padrem

Nawoz do mojego akwarium

Post autor: padrem »

Witam wszystkich, miesiac temu (okolo) zalozylem akwarium, jest to moja pierwsza przymiarka przed troche wiekszym akwa, wiec wracajac do tematu obecnie posiadam 64 L poniewaz pierwszy raz mam doczynienia z akwarystyka chcialbym zapytac sie o nawoz ktory ozywilby mi akwarium :) roslinki ktore posiadam to: Echindorus Eleant, Cabomba Caroliniana, Wgłebka i jeden maly mikro Lotosik posiadalem rowniez taka oto roslinke ktorej nazwy nie znam: http://imageshack.us/photo/my-images/83 ... 12009.jpg/ oraz takie 2 ktorych nazwy tez nie znam poprostu dostalem od znajomego i nie moge ich zidentyfikowac http://imageshack.us/photo/my-images/35 ... 14041.jpg/ z poczatku Zabienice ladnie rosly w akwarium po czym mlode liscie zaczynaly przebarwiac sie na kolor zolty, zas w drugim koncu akwarium te same zabienice z mniejszymi liscmi sa zolte i maja brazowe plamy. Czy ktos z was wie moze co im dolega i co moglbym zrobic aby poprawic ich kondycje ?
Lotosa musialem obudowac plastikowa Butleka od Coca Coli poniewaz rybki bardo sie interesowaly spozywaniem lotosa przez co wogle nie chce mi rosnac, a na dodatek tego wszystkiego Anubias ktory mial 10 wspanialych listkow zaczal gnic mi od klacza i liscie zaczely wyczajnie odpadac dodam ze byl przywiazany do korzenia lecz nie na tyle mocno aby go uszkodzic, wie ktos co moze dolegac moim roslinkom ? :) dodam ze nie stosuje zadnych nawozow poniewaz nie znam sie na tym i nie chce zaszkodzic mieszkancom mojego akwarium

Awatar użytkownika
mario150375

Post autor: mario150375 »

Trochę mało danych. Jakie masz oświetlenie, jakie podłoże, ile czasu świeci się oświetlenie, czy dolewasz coś do wody - uzdatniacze itp., czy i jak często robisz podmiany - jakie duże. Przydałoby się jakieś zdjęcie całego akwarium. Wtedy napewno łatwiej będzie się wypowiadać.
:-)

padrem

a wiec moje akwarium zasila 15W Swietlowka POLAMP :) wiem ze to wieś ale dopoki nie bede mial wiekszego baniaka nie bede dokladac do tego :) podmiane wody robie co tydzien w kazda sobote jak sie tylko obudze i wypije kawe ;) w inne dni tyg nie moge poniewaz mi sie nie chce... przed pracą, zdjecie hmmm wykonam ale prosze o wyrozumialosc ja dopiero zaczynam swoja przygode z akwarystyka i nie chce aby ktokolwiek sie tu wysmiewal z mojego zbiornika aczkowleik wszelka krytyke przyjme z pokora ;) http://imageshack.us/photo/my-images/28 ... 0002m.jpg/
dodam ze nie sa to najlepszej jakosci zdjecia poniewaz wykonywany byly aparatem z telefonu obecnie nie posiadam lepszego ;)
a co do tej butelki.... jak juz wczesniej gdzies wspominalem jest to pole silowe broniace mojego lotosa przed napadem moich pielegniczek ;) ktore wprost uwielbiaja konsumowac lodygi oraz liscie ;)

Awatar użytkownika
mario150375

Więc tak,
15W i 64l zbiornik - to daje około 0,23W/l. Więc trochę mało (pownieneś mieć odbłyśnik) - nie wszystkie rośliny będą rosły przy takim oświetleniu, właściwie tylko mało wymagające światła takie jak np. microsorium, bolbitis, anubias nana itp. lotos podejrzewam, że padnie - na początku swojej przygody też miałem lotosa ale za mało światła i naturalnie mi zmarniał. Nie piszesz nic o podłożu tzn czy masz żwir a pod spodem jakiś podkład czy ziemię. Tak powinno być jeżeli masz np. żabienice (one tego wymagają) i w ogole chcesz mieć rośliny. Generalnie do świeżych zbiorników nie daje się żadnych nawozów, poza CO2. Przy małych litrażach zamiast nieopłacalnych w tym przypadku butli z CO2 stosuje się węgiel w plynie - dużo jest takich nawozów. Ja też nie mam butli i używam nawozów w płynie. Wybór świetlówki też ma swoje znaczenie - u moich znajomych, którzy mają taki sam zbiornik i oświetlenie dopiero po zmianie oświetlenia na Aquastar rośliny mają się lepiej.
:-)

padrem

Wiec moje podloze to tylko zwirek i nic pozatym no i na dnie pod zwirkiem spoczywa sobie troche pisaku co daje przyjemny efek jasnego piachu z czarnym zwirem nie mam zadnego podkladu niestety, co do kwestii CO2 to mam juz butle 2 KG z zegarami lecz nie bardzo wiem jak tego uzyc a z oswietleniem czy mozesz mi doradzic z Swietlowka jaka mam kupic dokladnie ? jakiej mocy firmy nazwa handlowa no i oczywiscie z tym podkladem

Awatar użytkownika
mario150375

Więc, ja mam podłoże Filtusa - ok 1-1,5cm, na to warstwa żwiru ok 1,5 - 2 cm i dopiero na to rośliny. Żabienice mnożą się jak głupie i już za bardzo nie mam co z nimi robić. Można zastosować inne podłoże ale nie mam z innymi doświadczenia więc się nie wypowiadam.
Co do oświetlenia - ja mam w 126l Sylvania Aquastar i Sylvania Grolux - u Ciebie myślę, że Aquastar będzie ok. Kupuję wszystko dotyczące oświetlenia na giełdzie na Starcie albo w Zgierzu w firmie Atti. Jeżeli postawisz na mało wymagające oswietlenia rośliny to będzie ok, ale jeżeli chcesz poszaleć z bardziej wymagającymi to nie obędzie się bez wydatków. Rozumiem, że masz pokrywę z 1 świetlówką 15W? Jeżeli chcesz bardziej światłolubne rośliny to nie obejdzie się bez modyfikacji i dołożenia jeszcze jednej 15W. Wszystko zależy od tego co Tobie się podoba i jakie masz fundusze. Przyjmuje się, że powinno być ok 0,5W/l - wtedy można mieć większość roślin. Ja do tej pory miałem mało światła i było ok i dopiero przy okazji wymiany świetlówek przerobiłem pokrywę i mam więcej światła. Ważny jest również czas świecenia - ok 12 godzin.

Co do CO2 nie mam tego u siebie, więc nie pomogę. :-)
Ostatnio zmieniony 2011-09-20, 08:55 przez mario150375, łącznie zmieniany 1 raz.

padrem

mysle ze dam sobie spokoj Juz z tym akwarium bo w planach lezy Akwarium 240 L nie bede przerabiac oswietlenia poki co kupie tylko podklad dla zabienic albo zamontuje dodatkowa swietlowke na krotko z jakiejs starej lampy ;) a lotosa chyba nie mam co trzymac bo faktycznie nie trzyma sie wiec pewnie go oddam komus szkoda tylko ze o tym nie wiedzialem a jutro postaram sie kupic cos co samo bedzie wlaczac i wylaczac swiatlo nie wiem jeszcze jak z filtrem czy on musi chodzic 24 h na dobe czy tez moze chodzic 12 h tak jak Swiatlo hmm bo jest tu tez kwestia napowietrzania czy rybki nie padna jak zamykany bedzie doplyw tlenu, jakies zalecenia ? :)

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

w castoramie są włączniki mechaniczne po 10zł
Co by tu napisać... :-P

Awatar użytkownika
mario150375

padrem pisze:nie wiem jeszcze jak z filtrem czy on musi chodzic 24 h na dobe czy tez moze chodzic 12 h tak jak Swiatlo
Filtr musi chodzić 24 godziny na dobę.
padrem pisze:albo zamontuje dodatkowa swietlowke na krotko z jakiejs starej lampy

Jak będzie miała nieodpowiednią barwę to armagedon gotowy..

Moim zdaniem warto, żebyś rozważył jeszcze jedną kwestię, akwarium 240l to duży wydatek na wszystko począwszy od podłoża a na rybach kończąc. Z mojego doświadczenia wynika tak, że na początku przygody z akwarium (może inni koledzy potwierdzą to samo) mają miejsce wszystkie "plagi egipskie" - a to glony, a rośliny nie chcą rosnąć, a to trzeba robić restart etc. Przyczyną jest niestety to, że człowiek uczy się na błędach i zanim pojmie w czym rzecz to straci sporo nerwów. Może warto żebyś poświęcił trochę czasu i spróbował dojść do ładu z małym akwarium (mniejsze wydatki.. :-) ), zdobyć trochę praktycznej wiedzy, żeby potem nie powielać błędów przy organizacji dużego.
Ale decyzja należy do Ciebie :-)
Ostatnio zmieniony 2011-09-22, 07:09 przez mario150375, łącznie zmieniany 1 raz.

padrem

A wiec bylem dzis a gieldzie ;) kupilem nawoz dla roslinek w plynie Firmy Planta Gainer Classic podobno bedzie spelnial swoja role zobaczymy :P pozatym kupilem hmmm "kulki" ?nawozowe gliniano torfowe
z No3, K, P, Mg, Fe, Mn, Cu, Zu, Bo, Mo, jeszcze tylko tablica mendelejewa by sie przydala ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”