Nawozy Aqua Art

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mario150375

Nawozy Aqua Art

Post autor: mario150375 »

Mam nurtujące mnie od dawna pytanie dotyczące nawozów Aqua Artu - czy równolegle z nimi można (trzeba?) stosować nawozy w kulkach czy tabletkach do podłoża?
Może ktoś z Was zna odpowiedź na to pytanie? :-)

Hex

Post autor: Hex »

ja stosuje jako dodatek do nich gline pod rośliny ale nie bawie się w robienie kulek tylko kawałki i roślinki rosną jak oszalałe ;], ale ogólnie jak nie zależy Ci na puszczy to nie musisz kulki czy tabsy stanowią jedynie ekstra dodatek który dodatkowo przyśpiesza wrost

Awatar użytkownika
Zafira

Re: Nawozy Aqua Art

Post autor: Zafira »

mario150375 pisze:Mam nurtujące mnie od dawna pytanie dotyczące nawozów Aqua Artu - czy równolegle z nimi można (trzeba?) stosować nawozy w kulkach czy tabletkach do podłoża?
Może ktoś z Was zna odpowiedź na to pytanie? :-)
To zależy od tego jakie masz, bądź zamierzasz użyć podłoże?,ale z pytania wynika,że raczej jałowe. Przy jałowych podłożach i roślinach bardziej wymagających (no właśnie,zależy też jakie rośliny) oraz roślinach z bardzo rozbudowanym systemem korzeniowym, należałoby zasilać podłoże. Przy roślinach mniej wymagających,ale szybko rosnących też należałoby je wspomóc, bo to na nich pierwszych będzie widać niedobory. Generalnie to żyzne podłoże i bogate w substancje odżywcze, to połowa sukcesu.Zobacz sobie chociażby na zbiorniki Zbyszka z tego forum. On bardzo duży nacisk kładzie na nawożenie dokorzeniowe, a kolumna wody jest tylko nieznacznie, delikatnie nawożona. Cała filozofia nawożenia T.Amano, opiera się właśnie na bogatym dnie i ubogiej kolumnie wody.Wiadomo też, że nieumiejętne nawożenie dolistne z kolumny wody, może skończyć się różnymi plagami glonów.Inne stosuje się nawożenie na starcie zbiornika, inne jak już on jakiś czas funkcjonuje. Część substancji odżywczych rośliny pobiorą z podłoża,ale nie potas, jest on bardzo ważnym ogniwem w nawożeniu roślin, które pobierają go jedynie przez liście.
A wracając jeszcze do wspomnianych przez Ciebie nawozów z linii AA, to przy moim holendrze musiałabym je lać całymi butelkami. Wszystko zależy od mocy oświetlenia, rodzaju roślin..tego co chcesz osiągnąć w zbiorniku. Szybkość wzrostu , kondycja roślin, ich wygląd, wszystko zależy od bardzo wielu czynników, ale zawsze mieć a nie mieć to jest różnica. Dlatego jeśli roślinki maja dostęp do składników odżywczych na obu płaszczyznach, to przy odpowiednim natężeniu światła, niesie to korzyści, no i nie można zapominać o CO2, zwłaszcza jeśli światło jest dość silne ;-).
Ostatnio zmieniony 2011-09-23, 22:57 przez Zafira, łącznie zmieniany 3 razy.
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie

Awatar użytkownika
mario150375

Post autor: mario150375 »

Dzięki Zafira za wyczerpującą odpowiedź. Pytając chciałem się utwierdzić w przekonaniu, że myślę dobrze. Akwarium mam już czas jakiś i przyszedł czas na to, żeby zasilić podłoże, a stosuję na codzień właśnie nawozy AA. :-)

Awatar użytkownika
Zafira

Post autor: Zafira »

mario150375 pisze:Dzięki Zafira za wyczerpującą odpowiedź. Pytając chciałem się utwierdzić w przekonaniu, że myślę dobrze. Akwarium mam już czas jakiś i przyszedł czas na to, żeby zasilić podłoże, a stosuję na codzień właśnie nawozy AA. :-)
Nie ma za co, bez danych jedynie tak ogólnikowo można odpowiedzieć. Gdybyś dał jakieś szczegóły związane z akwarium i fotkę, to można by było bardziej podebatować ;-).
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”