Padrem, ja też w swoim akwarium miałam na początku problem z glonami, czyściłam akwarium mechanicznie do momentu aż akwarium nie zaczęło dojrzewać i glony same odeszły ( trwało to ok 3 tygodnie). Jeśli chodzi ogólnie o parametry wody żeby rośliny dobrze się rozwijały to wkleję Ci cytat jak dla mnie specjalisty z tego forum, który niejednokrotnie mi już pomógł, ale nie powiem kto to

Mnie to pomogło ponieważ byłam bezradna jak Ty i już załamałam się że chyba nie nadaję się do hodowli ryb, a jednak po zastosowaniu 2 nawozów i cotygodniowej podmianie wody woda ustabilizowała się i zaczęły rosnąć mi mało wymagające roślinki-sessiflora, amazonki, nurzaniec. Niejeden powie że to żaden wyczyn że amazonka rośnie, a jednak u mnie nie rosła, wręcz gniła, teraz wszystko ukorzeniło się z powrotem. No więc wklejam ten cytat:
"Jeżeli rośliny nie rosną, to może być tego kilka przyczyn, a testowanie wody nie wiele pomoże. Na ogół testy są drogie i mało precyzyjne. Najprostszą metodą uzyskania dobrego wzrostu roślin jest takie urządzenie akwarium, dodawanie odpowiednich nawozów i posadzenie roślin, które będą chciały i mogły w ogóle rosnąć.
1. Warunki świetlne (zależne od głębokości wody/wysokości zbiornika) - od 1/3 do 2/3 W/l, światło świetlówek od 2700 do 4000 K
2. Podłoże żwirowe o granulacji między 1 a 4 mm
3. Rośliny najlepiej pochodzące z akwarium o dużej zdolności adaptacyjnej (Hygrophila, Limnophila, Heteranthera, Ludwigia, Rotala indica, Sagittaria, duży heniek, anubias)
4. Podawanie CO2 lub/i EasyCarbo codziennie 2-4 ml/100 l oraz 2 ml/100 l ProFito
5. WAŻNE!!! Cotygodniowa podmiana min 1/3 wody - może być prosto z kranu (dobrze mieć wąż, coby nie biegać z wiadrami."
Pozdrawiam.