Światło i podmiany wody a fotosynteza u mchów i wątrobowców
No tal,ale Łukasz ma przecież CO2 w akwarium,napisał ,co zaobserwował,a jednak zostało mu,to podważone,no bynajmniej była tego próba,więc w moim rozumowaniu nie wierzyło mu się.
Ty z resztą też nie dowierzasz chyba moim zdjęciom.
Ale jak chcesz,to mogę specjalnie robić zdjęcia każdego dnia,w tedy będzie stu procentowe wykluczenie,że odbyła się podmianka.
Na dowód,że zdjęcia są wykonywane codziennie,można otworzyć plik EXIF i będzie wszystko jasne.
Co w ogóle do tej reakcji i nie tylko mchów,to najwięcej do powiedzenia ma ilość światła.
Przy poprzednim oświetleniu robiłem pewne próby z żarnikiem i jak zwykły metalohalogen dostawiałem dodatkowo nad akwarium,to już po jakiś 3 minutach było widać reakcję na światło w postaci wzmożonego procesu fotosyntezy,a przecież skład pierwiastków i CO2 były na takim samym poziomie.
Ty z resztą też nie dowierzasz chyba moim zdjęciom.
Ale jak chcesz,to mogę specjalnie robić zdjęcia każdego dnia,w tedy będzie stu procentowe wykluczenie,że odbyła się podmianka.
Na dowód,że zdjęcia są wykonywane codziennie,można otworzyć plik EXIF i będzie wszystko jasne.
Co w ogóle do tej reakcji i nie tylko mchów,to najwięcej do powiedzenia ma ilość światła.
Przy poprzednim oświetleniu robiłem pewne próby z żarnikiem i jak zwykły metalohalogen dostawiałem dodatkowo nad akwarium,to już po jakiś 3 minutach było widać reakcję na światło w postaci wzmożonego procesu fotosyntezy,a przecież skład pierwiastków i CO2 były na takim samym poziomie.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL
Zdarza siĂÂŞ,ĂÂże piszĂÂŞ z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiĂÂŞc proszĂÂŞ o wyrozumiaĂÂłoĂÂśĂÂŚ.
Zdarza siĂÂŞ,ĂÂże piszĂÂŞ z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiĂÂŞc proszĂÂŞ o wyrozumiaĂÂłoĂÂśĂÂŚ.
- krzych0062
Łukasz spokojnie, nie podchodź tak do tego tematu aż tak emocjonalnie...
Biorąc pod wzgląd akwaria Twoje, jego-Lukas LDZ i moje(chyba, że jeszcze ktoś się wypowie w tym temacie) to każde jest inne. Najbliżej "spokrewnione" na ostatnią chwilę jest moje i Łukasz LDZ...ze względu na oświetlenie, co2, parametry wody...Ale to zakładam hipotetycznie. Dla odmiany Twoje akwa jest zbliżone co do parametrów, jedynie różni się oświetleniem. Ale jak to się ma do magicznego 1,3W/l wody. co z tą granicą?
Co do akwa LDZ...owszem, humorystycznie podeszliśmy do tematu ze względów, o jakich napisałem wyżej. Nadal nie wiemy, czy dziełem tych bębelków jest światło, CO2, czy też podmiana wody? Ja z całą odpowiedzialnością napisałem, że działo się tak w mym akwa po podmianie wody. Co jest powodem u LDZ? tego nie wiemy...W przypadku Twego zbiornika domniemamy,że lampy HQI...ale czy tak jest w istocie? Nie wiemy...i wcale nie podważam wiarygodności Twych zdjęć...napisałem, że niesamowite, bo nie mam z takowym światłem żadnego doświadczenia. Mam nadzieje, że rozwiałem Twój sceptycyzm co do mych wypowiedzi?

Biorąc pod wzgląd akwaria Twoje, jego-Lukas LDZ i moje(chyba, że jeszcze ktoś się wypowie w tym temacie) to każde jest inne. Najbliżej "spokrewnione" na ostatnią chwilę jest moje i Łukasz LDZ...ze względu na oświetlenie, co2, parametry wody...Ale to zakładam hipotetycznie. Dla odmiany Twoje akwa jest zbliżone co do parametrów, jedynie różni się oświetleniem. Ale jak to się ma do magicznego 1,3W/l wody. co z tą granicą?
Co do akwa LDZ...owszem, humorystycznie podeszliśmy do tematu ze względów, o jakich napisałem wyżej. Nadal nie wiemy, czy dziełem tych bębelków jest światło, CO2, czy też podmiana wody? Ja z całą odpowiedzialnością napisałem, że działo się tak w mym akwa po podmianie wody. Co jest powodem u LDZ? tego nie wiemy...W przypadku Twego zbiornika domniemamy,że lampy HQI...ale czy tak jest w istocie? Nie wiemy...i wcale nie podważam wiarygodności Twych zdjęć...napisałem, że niesamowite, bo nie mam z takowym światłem żadnego doświadczenia. Mam nadzieje, że rozwiałem Twój sceptycyzm co do mych wypowiedzi?

Krzysiek,spoko.krzych0062 pisze:Łukasz spokojnie, nie podchodź tak do tego tematu aż tak emocjonalnie...
Bardzo dobrze,że istnieje taka dyskusja,bo przez,to można ''natrafić'' na rozwiązanie pewnch zagwozdek.
Jestem w stanie uzyskać u siebie 1,5W/L więc mogę powiedzieć jaka będzie różnica w procesie względem 1W/Lkrzych0062 pisze:Ale jak to się ma do magicznego 1,3W/l wody. co z tą granicą?
Stawiam właśnie na,to.krzych0062 pisze:W przypadku Twego zbiornika domniemamy,że lampy HQI...ale czy tak jest w istocie?
Ostatnio zmieniony 2011-12-11, 18:52 przez Lukiki, łącznie zmieniany 1 raz.
Filmy
- krzych0062
Napisałem już to wcześniej i ponawiam prośbę do naszego admina, by wyodrębnił osobny temat z naszych dywagacji...Mimo wszystko szkoda, że tylko my dwaj się wypowiadamy, gdybamy co i jak i dlaczego?Lukiki pisze:Bardzo dobrze,że istnieje taka dyskusja

Łukasz...z tego co czytałem to maximum światła, które rośliny wykorzystują do fotosyntezy to właśnie wspomniane 1,3W/l...Jeśli masz tylko chęci poeksperymentować to będzie to świetna szkoła na przyszłość. Ale domniemam, że warunki fizyko-chemiczne wody powinny być identyczne. Jesteś w stanie to zapewnić, no choćby zbliżone?Lukiki pisze:Jestem w stanie uzyskać u siebie 1,5W/L

Ja również...być może, że jednak fotony z takich lamp lepiej penetrują słup wody a co za tym idzie daje większą siłę rośliną?(nie tylko mchom, o których dyskutujemy)Lukiki pisze:Stawiam właśnie na,to.
No własnie...teraz nasunęło mi się kolejne pytanie...moje bąblujące mchy i wątrobowce leżały na dnie w akwa o wysokości 50cm. A jak to się ma u Ciebie i LDZ? (Łukasz "dwa"...sorki za taki skrót

Czyli obecne parametry przy 300W mają być identyczne jak przy 450W,dobrze zrozumiałem?krzych0062 pisze:Ale domniemam, że warunki fizyko-chemiczne wody powinny być identyczne. Jesteś w stanie to zapewnić, no choćby zbliżone?
Dokładnie tak.krzych0062 pisze:Ja również...być może, że jednak fotony z takich lamp lepiej penetrują słup wody a co za tym idzie daje większą siłę rośliną?(nie tylko mchom, o których dyskutujemy)
Zdjęcia przedstawiały mchy na wysokości 20-25cm od podstawy zbiornika przy czym lampy mam na wysokości 28cm od tafli wody.krzych0062 pisze:.teraz nasunęło mi się kolejne pytanie...moje bąblujące mchy i wątrobowce leżały na dnie w akwa o wysokości 50cm. A jak to się ma u Ciebie
Mchy,które są u mnie na samym dnie posiadają na sobie raptem 20% pęcherzyków tlenu mniej.
Oki od jutra staruje z małym,krótkim testem na 450W.
Krótkim,bo w od piątku zaczyna się rozbiórka Mildforda,ale myślę,że tyle czasu wystarczy.
Ostatnio zmieniony 2011-12-11, 19:25 przez Lukiki, łącznie zmieniany 1 raz.
Filmy
Na pewno mam zdecydowanie mneijsze doświadczenie niż wy jeśli o rośliny chodzi ale też swoje 3 grosze postaram się dorzucić.
A mianowicie:
Ta magiczna bariera 1.3W/l to duże uproszczenie, według mnie przy tak silnym oświetleniu nie ma co się tego trzymać, dużo bardziej miarodajnym wskaźnikiem jest ilość luxów jaka dociera do danego poziomu akwarium. Nigdy nie jest tak ( nieważne jak silne światło mamy) żeby na dnie rośliny miały tyle samo światła co te na gorze.
A tak na marginesie ciekawa ta wasza dyskusja
Edit.
Lukkiki z tymi warunkami to myślę, że chodzi o proporcjonalne zwiększenie ilości nawozów- szybsza fotosynteza to rośliny szybciej zerzrą to co dałeś
A mianowicie:
Ta magiczna bariera 1.3W/l to duże uproszczenie, według mnie przy tak silnym oświetleniu nie ma co się tego trzymać, dużo bardziej miarodajnym wskaźnikiem jest ilość luxów jaka dociera do danego poziomu akwarium. Nigdy nie jest tak ( nieważne jak silne światło mamy) żeby na dnie rośliny miały tyle samo światła co te na gorze.
A tak na marginesie ciekawa ta wasza dyskusja

Edit.
Lukkiki z tymi warunkami to myślę, że chodzi o proporcjonalne zwiększenie ilości nawozów- szybsza fotosynteza to rośliny szybciej zerzrą to co dałeś
Ostatnio zmieniony 2011-12-11, 19:29 przez mat114, łącznie zmieniany 1 raz.
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.
- krzych0062
Dokładnie tak...będzie to bardziej miarodajny test. Bo co nam po eksperymencie, w którym woda będzie miała różne stężenia mikro i makro+CO2? A tak to jest podstawa do stwierdzenia zależności świetlnejLukiki pisze:Czyli obecne parametry przy 300W mają być identyczne jak przy 450W,dobrze zrozumiałem?

I to też zaiste ma przeogromny wpływ na fotosyntezę...Lukiki pisze:Zdjęcia przedstawiały mchy na wysokości 20-25cm od podstawy zbiornika przy czym lampy mam na wysokości 28cm od tafli wody.

Teraz tak patrzę, czytam...ależ mojego "byka" zacytowałeś...aż mi głupio

E tam.krzych0062 pisze:Teraz tak patrzę, czytam...ależ mojego "byka" zacytowałeś...aż mi głupio
I jedno i drugie z ogonkiem,czyli prawie różnicy nie ma

Filmy
Przepraszam autorke tematu bo moja wypowiedz wywołała burze mozgów, nie to było moim zamiarem , a wracając do tych babelków KRzysztofie, wykluczam podmiane, nie leje takze muszynianki, cisowianki tudzież innych gazowanych napojów co by mi ktos tego nie zarzucił
Po prostu duzo swiatla i co2 i to daje sprzyjające warunki do fotozyntezy, tak myslę. Ponadto moim zdaniem ważna jest wysokośc akwarium i odleglosc od swietlowki do szczytów roslin i mchow ( 10-15cm) A że mocno gazuje, świecę mocno i nawoże, wszystko rosnie
i tym optymistycznym akcentem zakończyłbym tą dyskusję, bo zaraz Zafira powiesi nas za j... 

Ostatnio zmieniony 2011-12-11, 19:41 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 2 razy.
Łukasz
- krzych0062
Hola hola...przeca ładnie poprosiliśmy Kubiszon-a aby wyodrębnił posty i stworzył nowy temat...nawet tytuł poddałem do namysłulukaszLDZ pisze:tym optymistycznym akcentem zakończyłbym ta dyskusję,

__________ edit ____________
Niemniej jednak przepraszamy Cię Małgoś

Ostatnio zmieniony 2011-12-11, 19:46 przez krzych0062, łącznie zmieniany 1 raz.