Problem z glonem, zielona inwazja.

ODPOWIEDZ
capulet

Problem z glonem, zielona inwazja.

Post autor: capulet »

Witam, mam okropny problem z glonami i potrzebuję waszej pomocy.

Zmarnowały mi się wszystkie rośliny od Zafiry :/ w zasadzie nie pozostało już nic.

Obrazek
[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/820/dscn2071e.jpg/]Obrazek[/URL

Akwarium 260l założone jakieś 3 miesiące temu, podmiana wody raz w tygodniu po 2 wiadra 25l. Zrobiłem testy jakie miałem i wyszło tak:

KH - 6 dKH
NO3 - 0 mg/l
NO2 - 0,0 mg/l
PH - 7-7,5
PO4 - 0,1 mg/l

Chodzą dwa filtry Tetra 700 do którego podpięta jest lampa UV 24/h oraz Eheim 2226

Oświetlenie 4x54W T5 z odbłyśnikami, teraz świeci się tylko 2x 54W

W czym tkwi problem ? Domyślam się że będę musiał zrobić całkowity restart tylko musze ustalić co jest przyczyną żeby sytuacje znowu nie miała miejsca...
Ostatnio zmieniony 2012-05-08, 21:32 przez capulet, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Zafira

Post autor: Zafira »

Dopadły Cię sinice, problem tkwi m.in. w parametrach wody i w tym, że przy tak dużym oświetleniu nawożenie musiało kuleć.Nie wiem jak z CO@, bo nic nie piszesz?,a pH masz wysokie.
Ostatnio zmieniony 2012-05-08, 21:39 przez Zafira, łącznie zmieniany 1 raz.
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie

Hex

Post autor: Hex »

osz kurde ale trawnik ;/

capulet

Zafira pisze:Dopadły Cię sinice, problem tkwi m.in. w parametrach wody i w tym, że przy tak dużym oświetleniu nawożenie musiało kuleć.Nie wiem jak z CO@, bo nic nie piszesz?,a pH masz wysokie.
Zapomniałem dodać że CO2 mam z butli wysokociśnieniowej i aktualnie jest zakręcone bo nie było sensu żeby się marnowało tak więc w momencie podawania CO2 PH pewnie było niższe...

Co mam teraz z tym zrobić ?? Wywalić wszystko, wyczyścić i zalać nową wodą czy może jakoś to jeszcze ratować ?

discus6

Post autor: discus6 »

capulet pisze:NO3 - 0 mg/l
Trochę mało :-/
discus6

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

discus6 pisze: capulet napisał/a:
NO3 - 0 mg/l

Trochę mało
tutaj chyba tkwi główny problem, światło i co2 sprawiły, ze rośliny wybrały co się da, jak zabrakło jakiegoś składnika inne nie były pobierane, a glony wtedy się rozpanoszyły...
jak i czym nawoziłeś??
Co by tu napisać... :-P

Nairams

Post autor: Nairams »

Jeśli będziesz to wyciągał, to wężykiem do podmian, tylko delikatnie bo kiedy naruszysz taką ilość może szybko uskutecznić Ci rybki.

Masz zerowe NO3 to stąd sinice. Do tego przy zerowym NO3 i jakimś PO4 mogą pokazać się Krasnorosty.

Tu masz poradnik:
http://podforak.rzeszow.pl/printview.php?t=4290&start=0
Obrazek

capulet

Nairams pisze:Jeśli będziesz to wyciągał, to wężykiem do podmian, tylko delikatnie bo kiedy naruszysz taką ilość może szybko uskutecznić Ci rybki.

Masz zerowe NO3 to stąd sinice. Do tego przy zerowym NO3 i jakimś PO4 mogą pokazać się Krasnorosty.

Tu masz poradnik:
http://podforak.rzeszow.pl/printview.php?t=4290&start=0
Dziękuję za poradni na pewno się przyda. Co do nawożenia to używałem tylko nawozów firmy Aqua-Botanique.

Miałem Aqua Potas oraz Power Color Fe+ i dawkowałem według zaleceń producenta.

Awatar użytkownika
Zafira

Post autor: Zafira »

capulet pisze:W czym tkwi problem ?
capulet pisze: musze ustalić co jest przyczyną żeby sytuacje znowu nie miała miejsca...
Zwróć uwagę na to,że masz dużo światła, mało roślin,a o CO2 nie piszesz nic.
Po pierwsze zwiększona ilość światła generuje szybszą fotosyntezę, zwiększone zapotrzebowanie roślin na składniki odżywcze, a przede wszystkim na CO2. Zbierz tyle sinic ile się da i rób duże podmiany wody,a następnie sprawdź czy CO2 odpowiednio dociera do roślin, bo to,że jest jakieś źródło CO2, nie znaczy,że jest dostępne dla roślin, akwaryści często-nawet zaawansowani, popełniają błędy w tej materii.
Ja bym dosadziła też zdrowych roślin, które szybko rosną i tak jak już powyżej wspomniałam, trzeba zacząć nawozić w sposób przemyślany ;-).
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”