Było i się skończyło...

Prospero
Administrator

Post autor: Prospero »

Nowy do EHEIM 2075 z oryginalnymi wkładami. Przed podłączeniem do akwarium wszystko dokładnie przepłukałem wodą po czym rozpoczął prace i tak już tyra tydzień. Z takich rzeczy na wczoraj to przestawiłem EHEIM'a 2026 w miejsce zwolnione po JBL'u w skutek czego woda zrobiła się mętna ale po godzinie już był kryształ i tylko to.
Ostatnio zmieniony 2012-09-13, 09:56 przez Prospero, łącznie zmieniany 1 raz.

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Ogólnie te 2 sztuki filtrów, które miałes przedtem były oki i nie było potrzeby zmiany, nie sądzę, żeby ta filtracja była tu przyczyną. Chyba że niewałściwa cyrkulacja?? Są zbiorniki, (zerknij na zbiornik Łukasza-Lukiki, ma 300 literków prowadzony na JBL-e900, Romek z tego co pamiętam też i wielu innych użytkowników forum) z jednym filtrem zewnętrznym ( kubłem) jako jedynym. Pewnie jak już kupiłes większy, nie zaszkodzi, ale nie jest to paneceum, tak myslę.
Łukasz

Prospero
Administrator

Łukaszu nowy podłączyłem aby dojrzał i dopiero takiego podłącze do nowego baniaka wiem też, że może być jeden ale miałem dwa taki foch a docelowo zostanie jeden i dlatego zostawiłem sobie mocniejszy a słabszy poszedł do "żyda". Ogólnie to wydaje mi się, że to przez tą mętną wodę może filtr jakiegoś syfa wypuścił co zrobiło myk w skrzelach ryb!? Nie wiem - gdybam.

Awatar użytkownika
Monsus

Post autor: Monsus »

Łącze się z tobą w bólu kolego. Strata obsady zawsze boli.
A przyczyna może jest jednorazowa, np twoja pani nieświadomie wlała do akwa zmywacz do paznokci...albo WC Picker.

A tak naprawdę pisze by zapytać gdzie kupowałeś półdziubki i po ile?
Pozdrawiam
MONSUS

Prospero
Administrator

Półdziobki miałem swoje. Czasem jeden emeryt na giełdzie ma ale ma chemicznie sterylizowane więc jak ktoś chce takie wykastrowane to ... ale wątpię. Gość zaopatruje się we wszystko na Równej taki wielki z niego hodowca.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”