CO2 pytanie o działanie.
CO2 pytanie o działanie.
Witam mam pytanie do zestawu CO2 który to ostatnio nabyłem i staram się wszystko zrobić tak, żeby cały gaz z butli mi nie uciekł. Pytanie jest następujące:
Czy przy zakręconym zaworku precyzyjnym oraz wyłączonym elektrozaworze gaz powinien uciekać z manometru 2?
Chodzi mi o to, że kiedy odkęca się zawór 1 gaz przedostaje się z butli do reduktora. Następnie po zakręceniu zaworu 1 pewna ilość gazu pozostaje uwięziona w reduktorze. Po odkręceniu reduktora (pokrętło 4 ) gaz idzie na elektrozawór 5, który teoretycznie nie puszcza gazu dalej gdy jest wyłączony. Zaworek precyzyjny 6 teoretycznie nie ma w takim przypadku nic do gadania bo i tak gaz do niego nie dolatuje.
Tymczasem u mnie pomimo zakręcenia tego zaworka oraz odłączonego elektrozaworu gaz gdzieś umyka. Pytam o to ponieważ przy załączonym zestawie wszystkie zawory są otwarte i w ryzach trzyma wszystko elektrozawór a nie chce wypuścić całego gazu na pokój.
http://img171.imageshack.us/img171/7688/dsc01017bc.jpg
Czy przy zakręconym zaworku precyzyjnym oraz wyłączonym elektrozaworze gaz powinien uciekać z manometru 2?
Chodzi mi o to, że kiedy odkęca się zawór 1 gaz przedostaje się z butli do reduktora. Następnie po zakręceniu zaworu 1 pewna ilość gazu pozostaje uwięziona w reduktorze. Po odkręceniu reduktora (pokrętło 4 ) gaz idzie na elektrozawór 5, który teoretycznie nie puszcza gazu dalej gdy jest wyłączony. Zaworek precyzyjny 6 teoretycznie nie ma w takim przypadku nic do gadania bo i tak gaz do niego nie dolatuje.
Tymczasem u mnie pomimo zakręcenia tego zaworka oraz odłączonego elektrozaworu gaz gdzieś umyka. Pytam o to ponieważ przy załączonym zestawie wszystkie zawory są otwarte i w ryzach trzyma wszystko elektrozawór a nie chce wypuścić całego gazu na pokój.
http://img171.imageshack.us/img171/7688/dsc01017bc.jpg
Ostatnio zmieniony 2012-12-09, 13:17 przez sarin3, łącznie zmieniany 1 raz.
ok,ale jeżeli wyeliminujesz ewentualne przecieki ,to wtedy zostaje do spr. elektrozawór....też łatwo sprawdzić pryskając wyjście wężyka za elektrozaworem ,jeżeli pojawia sie bąble to nie trzyma .
Elektrozawór powinien trzymać ... przecież po to jest ,żeby zamykać całkowicie dopływ , a nie tylko na "pół gwizdka"
Elektrozawór powinien trzymać ... przecież po to jest ,żeby zamykać całkowicie dopływ , a nie tylko na "pół gwizdka"
Ostatnio zmieniony 2012-12-09, 16:03 przez Pabian, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Dobra myśl ale zestaw był na sztywno, poprzedni właściciel miał go cały długi rok i podobno wszystko działało ;D Nie wiem co myśleć generalnie na razie się tym nie przejmuję gaz leci 24h pomalutku. A kiedy skończy się gaz albo będę się przymierzał do zakupu nowego bo używany sobie daruję to spróbuję zmontować na odwrót ;) Zestaw jest nawet na gwarancji ale wysłanie kurierem w jedną kosztuje 30 zł (na szybko sprawdzone i nie przezemnie ) a jeśli coś nie działa z winy użytkownika to wysyłają z powrotem na mój koszt ;D
Wiem że tak można przewertowałem troche internet ;) Piszą, że możliwe są skoki ph jak się nie podaje na noc CO2 czego narazie nie mogę sprawdzić bo nie mam tego jakby najbardziej podstawowego testu i elektrozawór zmarł ;D No i fakt zużycia "niepotrzebnie" gazu w nocy przy 1,5 kg butli smuci ;p Ciekawe na ile starczy... 

na krótko ,ok 2-3 mc ,ja dlatego przeskoczyłem na 6kg bo u mnie też leci cały czas....
w elektrozaworze przy włączaniu powinno być słyszane charakterystyczne tykniecie...
w elektrozaworze przy włączaniu powinno być słyszane charakterystyczne tykniecie...
Ostatnio zmieniony 2012-12-11, 11:00 przez syjon, łącznie zmieniany 2 razy.
Malawi

ps a na marginiesie to jak masz zamiar dawać 24/h to po co i on .....nawet doprowadziłeś do tego że chyba sam go wywale bo tylko mi cewka 9w wciąga na darmo

Ostatnio zmieniony 2012-12-11, 14:54 przez syjon, łącznie zmieniany 1 raz.
Malawi