Rhizoclonium nitkowate (długie słabe nitki, wata)
Woda jaką wlewam pochodzi z małego lokalnego wodociągu, ze źródła głębinowego. Nie ma nigdzie danych o jej parametrach, pisałem nawet maila z zapytaniem o podstawowe parametry ale nikt nie odpisal. Zmierzyłem twardość i poziom azotanów. Niestety jest twarda, GH około 20 a KH około 16 przed wlaniem do akwa. Jeśli chodzi o azotany to poziom według skali testu mieści się w granicach 0-5 (raczej bliżej 0) Na fosforany brak testu.
ano trzeba zainwestować w testy kropelkowe i zabadać to co leci z kranu....
kh,gh -zolkiem no3,po4,fe- jbl ,mogę Ci pomóc (jakiś) browarek mile widziany
.Mam kg,gh,no3,no2,nh3,fe ,po4,ph ogólne i ph6.0-7.6 wiekszośc JBL.
Plan taki najpierw mierzymy kran pozniej akwa ale sądze ze w towim wypadku zakup i pomiar w pierwszych dwóch tygodniach " codziennie "bedzie koniecznością
ps mój kolega miał w lokalnej wodzie ze studni głebinowej
60-80 mg/L no3
kh,gh -zolkiem no3,po4,fe- jbl ,mogę Ci pomóc (jakiś) browarek mile widziany

Plan taki najpierw mierzymy kran pozniej akwa ale sądze ze w towim wypadku zakup i pomiar w pierwszych dwóch tygodniach " codziennie "bedzie koniecznością
ps mój kolega miał w lokalnej wodzie ze studni głebinowej

Ostatnio zmieniony 2012-12-18, 19:42 przez syjon, łącznie zmieniany 5 razy.
Malawi
Już mówiłem, w kranie NO3 bliskie zera, twardość ogólna ok 20, węglanowa ok 16. Test ph mam, w akwarium ph 6,6 do 6,8. W kranie 7,5-8. Nie mam tylko testu na fosfor, ale nie sądzę by były w mojej wodzie jakieś wielkie jego ilości.
W poniedziałek po podmianie nie lałem do akwarium żadnych nawozów, a podmiana byla duuża, pewnie z 80%. Od przyszlego tygodnia zacznę baaaardzo delikatne nawożenie.
Myślę nad takimi wartościami:
NO3- 5ppm
K- 8ppm
P- nie bedę podawal
W akwarium są nowi mieszańcy, 7 otosków i 10 krewetek amano.
W poniedziałek po podmianie nie lałem do akwarium żadnych nawozów, a podmiana byla duuża, pewnie z 80%. Od przyszlego tygodnia zacznę baaaardzo delikatne nawożenie.
Myślę nad takimi wartościami:
NO3- 5ppm
K- 8ppm
P- nie bedę podawal
W akwarium są nowi mieszańcy, 7 otosków i 10 krewetek amano.
Ostatnio zmieniony 2012-12-19, 14:25 przez Krabolek, łącznie zmieniany 1 raz.
Fosforu ten AS wciaga strasznie na poczatku z tego co wiem, wiec chyba bez testu ciągłego się nie obejdzie. Jak opanujesz No3 i Po4 z dodatkiem potasu połowy dawki na tydzien .Dodatkowo poztrebujesz wiedzieć ile jest FE kran i akwa (test na żelazo)które IMHO jest głownym blokerem mikroelemantów .Ja tak to widze 

Ostatnio zmieniony 2012-12-19, 20:53 przez syjon, łącznie zmieniany 2 razy.
Malawi
Jak tak patrze bo zdjęciach to wg mnie to nie jest rhisoclonium. Te niski u Ciebie są brązowe. Rhisoclonium są zielone (chyba że to jakaś inna odmiana). Potwierdze tylko jedno. Rhizoclonium to chyba najgorsze nitki z możliwych bo nic na nie nie działa. Walcze z nimi co można przseczytać w tym wątku:
http://www.akwarysci.com/forum/viewtopi ... 6817#76817
http://www.akwarysci.com/forum/viewtopi ... 6817#76817
Było m.in. ~60l
Jest - 128l - ogólne

''Rybom woda, ludziom zgoda'' - Aleksander Fredro
www.akwaczest.pl
Jest - 128l - ogólne
''Rybom woda, ludziom zgoda'' - Aleksander Fredro
www.akwaczest.pl
Na razie jest lepiej, a oto co zrobiłem. Wylałem większość wody, zostawiłem około 10 cm. Do pozostałej ilości wstrzyknąłem CARBO na większość dna akwarium. Podejrzewam że w wodzie musiało być spore stężenie CARBO :) Pozostawiłem tak zbiornik na pół godziny. Później zlałem resztę wody i uzupełniłem zbiornik nową. Od poniedziałku nie nawoziłem. W przyszłym tygodniu zacznę delikatnie z solami.