Witam
Właśnie jestem na samym początku spełniania swojego małego marzenia z dzieciństwa a mianowicie w dniu jutrzejszym odbieram póki co sam zbiornik 60x30x45(wysokość). Posiadam już grzałkę Eheim Jager 75W oraz filtr kaskade FZN-2. Zastanawiam się teraz nad podłożem. Ma to być akwarium słodkowodne z roślinami i małą ilością rybek. Na roślinach kompletnie się nie znam ale powolutku zgłębiam swoją wiedzę. Chciałem posiadać w swoim akwarium trochę mchu, takiego drobnego rosnącego tylko przy podłożu, jakieś roślinki (może być też gatunek mchu) które pokryją mi korzeń który także zamierzam zakupić wkrótce.
Rybki oczywiście planuje mieć także przydenne i teraz moje pytanie - jakie podłoże? Zastanawiam się na AMAZONIA NEW 9L cena koło 149zł i czy rzeczywiście jest sens wydawać tyle pieniędzy na samo podłoże w moim przypadku ( czy to mi się "odwdzięczy"?) czy też może zakupić coś tańszego (np. JBL Manado, Aqua Substrate II kolor czarny, lub może Aquatic Nature Pro-Soil ) a może macie jakieś swoje propozycje?
podłoże do 60x30x45 Amazonia New?
podłoże do 60x30x45 Amazonia New?
Wszystkie chwile wolne z radiem Cierpie Dolne
Zacznij od zwirku jesli nie masz dosc zgromadzonej wiedzy ma temat akwarium roslinnego,a podejrzewam,ze tak wlasnie jest skoro piszesz,to co piszesz.
Mysle,ze substraty nie dla Ciebie na chwile obecna.
Nie wystarczy zasadzic roslinek i juz...
Mysle,ze substraty nie dla Ciebie na chwile obecna.
Nie wystarczy zasadzic roslinek i juz...
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL
Zdarza siĂÂŞ,ĂÂże piszĂÂŞ z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiĂÂŞc proszĂÂŞ o wyrozumiaĂÂłoĂÂśĂÂŚ.
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL
Zdarza siĂÂŞ,ĂÂże piszĂÂŞ z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiĂÂŞc proszĂÂŞ o wyrozumiaĂÂłoĂÂśĂÂŚ.
Przedewszystkim napisz czy masz $$ na zakup silniejszego oswietlenia (przy tej wysokosci) nawozów i CO2 i utrzymania tego.
Mchy sadzi sie na "czyms" przewaznie jest to korzen.xaos_1984 pisze:Chciałem posiadać w swoim akwarium trochę mchu, takiego drobnego rosnącego tylko przy podłożu
Wg mnie na amazonie strata pieniedzy równie dobrt jest pro-soil ale przy dennych rybkach ja zrobił bym tak ze kupił piasek i wkładał kapsułki ew podsypał czyms.xaos_1984 pisze:Rybki oczywiście planuje mieć także przydenne i teraz moje pytanie - jakie podłoże? Zastanawiam się na AMAZONIA NEW 9L cena koło 149zł i czy rzeczywiście jest sens wydawać tyle pieniędzy na samo podłoże w moim przypadku ( czy to mi się "odwdzięczy"?) czy też może zakupić coś tańszego (np. JBL Manado, Aqua Substrate II kolor czarny, lub może Aquatic Nature Pro-Soil
Lepiej jeździć na ropę bryczką niż na LPG zapalniczką
MST MS 01D VIP
MST MS 01D VIP
- martinezsanchez
zależy do czegochodysVR6 pisze:Wg mnie na amazonie strata pieniedzy równie dobrt jest pro-soil

[center]-------------->>> KREWETLANDIA - ZDJĘCIA KREWETEK <<<--------------
krewetki:
crystal red/black,
taiwan bee,
tiger black/blue[/center]
krewetki:
crystal red/black,
taiwan bee,
tiger black/blue[/center]
Lukiki radzi dobrze ....żwriku żwirku Ci trzeba ....na początek
to rośnie na żwirku
http://img708.imageshack.us/img708/7675/obraz607q.jpg
to rośnie na żwirku
http://img708.imageshack.us/img708/7675/obraz607q.jpg
Ostatnio zmieniony 2013-01-06, 20:20 przez syjon, łącznie zmieniany 1 raz.
Malawi
Zgadzam się i podpisuje czterema kończynami, pod tym. Jak jesteś początkujący kup żwirek. Tez zaczynałem od żwirku i miło wspominam, nie pamiętam abym na takowym miał jakiekolwiek problemy, wszystko jak juz zastartowało, to leciało pieknie. Podłoże jonowymienne dla kogoś kto dopiero zaczyna to kiepski pomysł. Nawet komus doświadczonemu, może sprawić problemy
Nie wiesz jak fajnie roślinki potrafią rosnąc w żwirze, wiadomo nie ukorzeniają się w nim tak szybko od razu i super jak w substracie, ale nie przesadzajmy. Odpowiednie nawożenie słupa wody w połączeniu z kapsułkami lub nawet bez nich, da Ci wyniki. Popatrz na akwa syjona
Reasumując,olej substrat a kasę zaoszczędzona wydaj na światełko. 

Łukasz