Woda w dyfuzorze spiekowym

Prospero
Administrator

Post autor: Prospero »

Thetan, tak jak pisał Lukiki, że woda w dyfuzorze nie przeszkadza a i także ode mnie dostałeś odpowiedź dlaczego ta woda prawdopodobnie się tam znalazła i jeszcze źle. Jeżeli nie chcesz rad to nie zadawaj pytać bo staraliśmy się tutaj wyprzedzić także dalsze Twoje pytania ale oczywiście zamiast podziękować dostajemy po głowie. Nie masz życzenia to nie zadawaj pytań i po sprawie.
Ostatnio zmieniony 2012-10-14, 12:50 przez Prospero, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Thetan

Post autor: Thetan »

Panowie zluzujcie trochę pośladki bo się udusicie.
Jeśli twierdzicie że dozowanie co2 w akwarium "z amazonkami" jak to napisał Łukasz nie przyczyni się w żaden sposób do choćby przyspieszenia wzrostu roślin, nawet przy takim oświetleniu (które ciągle uparcie przeliczacie na Waty po litrze wody), to chyba coś z wami nie tak. Mnie pozostaje dalsza obserwacja i "mądrowanie się", bo wolę to niż waszą matematykę.
Ale jak widzę przy waszym podejściu do tematu, ewentualne efekty od momentu założenia co2 oczywiście nie będą spowodowane dojściem co2.

Lukiki

Post autor: Lukiki »

A ten swoje,ehh.
To Ty musisz wyluzowac i nie pisze tego uszczypliwie.

Nie zdajesz sobie sprawy z tego,ze jak podajesz do tego baniaka CO2 i stosujesz jakas tam suplementacje slupa wody do tych roslin,to mija sie z logika.
Masz rosliny "korzenne" znaczy sie ,ze w najwiekszej mierze odzywiaja sie przez uklad korzenny,a nie przez liscie.
Wiec zastosowany przez Ciebie system CO2 na poprawe wzrostu jest jakis nie kompatybilny.
A chcac gazowac wiecej niczego nie wskurasz dobrego,bo wiecej gazu,to wieksze zazwyczaj nawozenie slupa wody i swiatla,czego akurat Twoje rosliny nie przyswoja i nie oddadza koncowego efektu.
Inaczej bedzie miala sie sprawa,gdy w zbiorniku pojawi sie duza masa roslin lodygowych.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
Thetan

A skąd Ty w ogóle wiesz jakie mam rośliny poza tymi 4 które wymieniłem??
Skąd wiesz jak w akwarium mam posadzone rośliny i jak względem nich są ustawione świetlówki? Czy wiesz jak stoi baniak względem okna?
Czy tylko moc elektryczna ma wpływ na ilość światła jakie daje oświetlenie?
Czy możesz otwarcie napisać, że szerokolistne albo "trawki" nie reagują na co2?

Znam mnóstwo osób, które mają w baniaku te popularne gatunki i stosują co2. Chcesz im wszystkim powiedzieć, że mogą to sprzedać bo i tak nic to nie daje? Nawet na tym forum doświadczeni akwaryści mają inne zdanie niż Ty w tej kwestii. Ja mam zamiar tylko zweryfikować to empirycznie. Jak dla mnie to zadziała i zobaczę efekty, to git. Jak nie, dołożę oświetlenie i zobaczę znów.

Jeszcze jedno. Nazwanie mnie laikiem, tylko dlatego że nie wiem czy w dyfuzorze powinna być zbierać się woda, to chyba lekka przesada. Wyobraź sobie, że nie znalazłem w literaturze czy to normalne czy nie, a uwierz że zanim zakupiłem zestaw, to trochę poczytałem...
Mój dyrektor z liceum mawiał, że ten co wszystko wie jest najgłupszy, a ten co zadaje najwięcej pytań i wątpliwości jest najmądrzejszy;) Niech to będzie ładna puenta naszej dyskusji.

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Twoj dyrektor mawial.
A ja mawiam "pokaz mi swoj zbiornik,to zobacze jakim jestes akwarysta i znawca tematu"
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Prospero
Administrator

Thetan pisze:A skąd Ty w ogóle wiesz jakie mam rośliny poza tymi 4 które wymieniłem??
Skąd wiesz jak w akwarium mam posadzone rośliny i jak względem nich są ustawione świetlówki? Czy wiesz jak stoi baniak względem okna?
Czy tylko moc elektryczna ma wpływ na ilość światła jakie daje oświetlenie?
Czy możesz otwarcie napisać, że szerokolistne albo "trawki" nie reagują na co2?
Właśnie o to chodzi, że mało co wiemy bo kolega na to pokazał, że nic nie wiemy.
Co do mocy elektrycznej i ilości światła to to, że nasze oko może widzieć, że w baniaku jest ciemno nie oznacza, że rośliny uważają tak samo bo to zależy także od długości fal danej świetlówki co nie oznacza, że głównym założeniem jest moc liczona w Watach do ilości wody Netto w zbiorniku a stosując odbłyśniki możemy starać się chodź troszkę ten mocy odzyskać. Dla roślin nie ma znaczenia jak ustawisz sobie światło (kolejność świetlówek) a kolejność robisz taką aby to Tobie pasowało (dla oka).

Co do wody w dyfuzorze to już jasno napisałem dlaczego ją masz a Łukasz, że niczemu to nie przeszkadza.

I tak jak napisał Lukiki, pokaż nam swój zbiornik...
... i temat dawno zszedł na psy.

Awatar użytkownika
Thetan

Jak tylko skończy się w nim szpital, to się pochwalę w galerii. Zielona woda po leku razem z wprowadzonym na ten czas filtrem wewnętrznym do robienia bąbelek nie jest wdzięcznym tematem do zdjęć. Wczoraj była podmianka 25% z uzupełnieniem leku, więc mimo przejrzystości jest zielono. Za jakiś tydzień, jeśli objawy znikną, wymienię spora część wody i przepuszczę to wszystko przez węgiel. Wtedy zrobię sesję do forumowego Vogue'a i będziesz mógł udowadniać moją postępującą laicyzację :)

Prospero
Administrator

Spokojnie, zaczekamy.... pamiętaj, że pośpiech w akwarystyce wskazany jest jedynie przy wycieraniu wody z podłogi.

Nie mamy na celu nikomu udowadniać, że ktoś jest lub nie laikiem bo nie o to w tym chodzi ale widać chcesz aby tak myślano tylko po co? Zadałeś pytanie, dostałeś odpowiedź a temat został rozszerzony o inne powiązane kwestie ale skoro nie chcesz poszerzać wiedzy o tą, którą my już zdążyliśmy nabyć to Twoja sprawa. Nikt tutaj źle Ci nie życzy a jedynie chcieliśmy pomóc. Nie życzysz sobie nie ma sprawy i nikt się nie będzie napinać.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”