Ziemia Ogrodowa

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

Ale to jest tak, że jak jest torf, to jest baaaaaardzo kwaśnie...
Jak jest odkwaszony wapnem to jest żrący i ''pali'' korzenie.
Ja sobie kupiłem do akwa takie cosik : http://www.leroymerlin.pl/produkty/ziem ... 21691.html
powinno być ok

Awatar użytkownika
chaela

Post autor: chaela »

To zależy jaki torf.A to co kupiłeś to nic innego ja odpowiednio spreparowany torf.Przeczytaj dokładnie na torbie skład tego podłoża.Z resztą tak naprawdę to chyba wszystkie podłoża do roślin doniczkowych oferowane w sklepach są na bazie torfu.

Awatar użytkownika
hasky

Post autor: hasky »

Przepraszam że się wtrące ,ale to nie jest przypadkiem tak że do PH które mamy już w akwarium i chcemy utrzymać bądź planujemy je na określonym poziomie kupujemy ziemię, niech ona sobie będzie jaka chce, ale z takim samym czynnikiem PH???
Jestem sobie luźny Janek, kiedyś miałem parkę brzanek ;)

Awatar użytkownika
Irek

Jak to kupowałem to nie było nic napisane o torfie. nawet pH nie było określone. Skusiło mnie to, że jest napisane ''nie nadaje się do iglaków'' czy cosik w tym stylu. Mam nadzieje, że nie popełniłem błędu kupując to ;/
Ostatnio zmieniony 2011-01-20, 18:22 przez Irek, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
chaela

Nie sądzę.Nie kupisz w sklepach nic co by nie było oparte na torfie.Trzeba tylko zwrócić uwagę na ph i czy nie jest wzbogacone nawozami sztucznymi.To dlatego najlepiej kupować najtańsze podłoże.Ze względów ekonomicznych nie ma w nim albo jest bardzo mało dodatków.Jeśli ktoś bardzo się uprze na typową ziemię to musi sobie poszukać kawałka czystego ekologicznie ogródka lub łąki,najlepiej w jakimś rezerwacie przyrody.Mieszczuchy niestety są skazane na supermarkety. :evil:

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Ziemia powinna być jak najmniej kwaśna. Im niższe pH tym większa szkodliwość niektórych związków w niej zawartych. Z czasem pH dąży do neutralności jednak im dłuższa ta droga tym więcej złego może się zadziać. Polecam podłoże dla róż.

Awatar użytkownika
Irek

tzn, ze pH 6 to nie tragedia? ;p

Awatar użytkownika
chaela

Przecież to norma.Większość akwa ma zbliżone ph.

Awatar użytkownika
Irek

No powiedzmy, że wiekszość... Tylko się upewniam :>

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Ziemia o pH 6 będzie raczej ok.

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Przeglądam temat i obserwuje wasze wypowiedzi, napisałem nawet do jednego z kolegów z forum w tej sprawei, tez, podobnie jak autor postu chce mieć akwa z duża ilościa roślin lecz nie holender:) Bede trzymał też tam pielęgniczki, zastanawiam sie czy jako początkujący akwarysta nie dac samego żwirku, w tym tez ponoć rosną rośliny. Boje się, że ziemia więcej zepsje niz pomoże i, ze będą z nią same kłopoty. Tak naprawde jak widze, nikt tutaj nie umie dac konkretnej odpowiedzi bo zapewne sprawdzonych recept nie ma :)
Łukasz

nemrod

Post autor: nemrod »

lukaszLDZ pisze:... zastanawiam sie czy jako początkujący akwarysta nie dac samego żwirku, w tym tez ponoć rosną rośliny.
To właściwa droga dla rozpoczynających przygodę z akwarystyką. Już po dwóch miesiącach będziesz wiedział na tyle dużo, by samemu rozpocząć różne eksperymenty i zadawać bardziej szczegółowe pytania.

Bez "ponoć", rosną.

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

rosną lecz nie tak jak trzeba:) wiem, że stosuje sie do żwiru jakieś kulki z nawozem lub po prostu nawozi sie płynami, lecz żwirek czy też piasek sam w sobie będac obojętnym, nie daje żyznego podłoza
Łukasz

Awatar użytkownika
sarin3

Post autor: sarin3 »

Gdzie mozna dostac taka gline chodzi o zwykla gline z wykopu? I czy jesli dam ta ziemie na spod przykryje to odpowiednio zwirem nasadze dosc duzo roslin na start to nie bede mial glon party w akwarium? Oczywiscie wiadomo ze musi sie taki zbiornik ustabilizowac ale chodzi mi o to czy przy braku podmian wody( podobno w lt sie nie podmienia jej) i 0,3w na litr zbiornik bedzie stabilny i nie bedzie zawalony glonami? A i przy okazji jak sie ma sprawa trzymania brzanek przy ktorych jest napisane ze lubia podmiany wody w lt gdzie tych podmian ma nie byc?

Lukiki

Post autor: Lukiki »

sarin3 pisze:I czy jesli dam ta ziemie na spod przykryje to odpowiednio zwirem nasadze dosc duzo roslin na start to nie bede mial glon party w akwarium?
A czy gdzieś jest napisane,że zakładanie czy prowadzenie zbiornika znajduje odpowiedź w jakiejś definicji?
Każda bańka jest inna i trzeba indywidualnie do niej podchodzić i tak więc zmierzając do odpowiedzi na Twoje pytanie zapewne dobrze będzie jak będziesz miał wgląd do parametrów wody w akwarium i w razie konieczności regulował je na starcie odpowiednimi podmianami,bo być może będzie następowało nie odpowiednie przejście do słupa wody,tak jak się to dzieje w przypadku amazoni,gdzie dosyć trudno jest ruszyć bez problemowy start na tym podłożu.
sarin3 pisze:0,3w na litr zbiornik bedzie stabilny i nie bedzie zawalony glonami?
No jeśli jednak zakładając,że istnieją w akwarystyce definicje takie jak te,to Ci powiem,że również zbiornik HT z 1W/1L będzie stabilny i nie będzie zawalony glonami
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”