Ziemia Ogrodowa
Jak to kupowałem to nie było nic napisane o torfie. nawet pH nie było określone. Skusiło mnie to, że jest napisane ''nie nadaje się do iglaków'' czy cosik w tym stylu. Mam nadzieje, że nie popełniłem błędu kupując to ;/
Ostatnio zmieniony 2011-01-20, 18:22 przez Irek, łącznie zmieniany 2 razy.
Nie sądzę.Nie kupisz w sklepach nic co by nie było oparte na torfie.Trzeba tylko zwrócić uwagę na ph i czy nie jest wzbogacone nawozami sztucznymi.To dlatego najlepiej kupować najtańsze podłoże.Ze względów ekonomicznych nie ma w nim albo jest bardzo mało dodatków.Jeśli ktoś bardzo się uprze na typową ziemię to musi sobie poszukać kawałka czystego ekologicznie ogródka lub łąki,najlepiej w jakimś rezerwacie przyrody.Mieszczuchy niestety są skazane na supermarkety. 

Przeglądam temat i obserwuje wasze wypowiedzi, napisałem nawet do jednego z kolegów z forum w tej sprawei, tez, podobnie jak autor postu chce mieć akwa z duża ilościa roślin lecz nie holender:) Bede trzymał też tam pielęgniczki, zastanawiam sie czy jako początkujący akwarysta nie dac samego żwirku, w tym tez ponoć rosną rośliny. Boje się, że ziemia więcej zepsje niz pomoże i, ze będą z nią same kłopoty. Tak naprawde jak widze, nikt tutaj nie umie dac konkretnej odpowiedzi bo zapewne sprawdzonych recept nie ma :)
Łukasz
To właściwa droga dla rozpoczynających przygodę z akwarystyką. Już po dwóch miesiącach będziesz wiedział na tyle dużo, by samemu rozpocząć różne eksperymenty i zadawać bardziej szczegółowe pytania.lukaszLDZ pisze:... zastanawiam sie czy jako początkujący akwarysta nie dac samego żwirku, w tym tez ponoć rosną rośliny.
Bez "ponoć", rosną.
Gdzie mozna dostac taka gline chodzi o zwykla gline z wykopu? I czy jesli dam ta ziemie na spod przykryje to odpowiednio zwirem nasadze dosc duzo roslin na start to nie bede mial glon party w akwarium? Oczywiscie wiadomo ze musi sie taki zbiornik ustabilizowac ale chodzi mi o to czy przy braku podmian wody( podobno w lt sie nie podmienia jej) i 0,3w na litr zbiornik bedzie stabilny i nie bedzie zawalony glonami? A i przy okazji jak sie ma sprawa trzymania brzanek przy ktorych jest napisane ze lubia podmiany wody w lt gdzie tych podmian ma nie byc?
A czy gdzieś jest napisane,że zakładanie czy prowadzenie zbiornika znajduje odpowiedź w jakiejś definicji?sarin3 pisze:I czy jesli dam ta ziemie na spod przykryje to odpowiednio zwirem nasadze dosc duzo roslin na start to nie bede mial glon party w akwarium?
Każda bańka jest inna i trzeba indywidualnie do niej podchodzić i tak więc zmierzając do odpowiedzi na Twoje pytanie zapewne dobrze będzie jak będziesz miał wgląd do parametrów wody w akwarium i w razie konieczności regulował je na starcie odpowiednimi podmianami,bo być może będzie następowało nie odpowiednie przejście do słupa wody,tak jak się to dzieje w przypadku amazoni,gdzie dosyć trudno jest ruszyć bez problemowy start na tym podłożu.
No jeśli jednak zakładając,że istnieją w akwarystyce definicje takie jak te,to Ci powiem,że również zbiornik HT z 1W/1L będzie stabilny i nie będzie zawalony glonamisarin3 pisze:0,3w na litr zbiornik bedzie stabilny i nie bedzie zawalony glonami?
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL
Zdarza siĂÂŞ,ĂÂże piszĂÂŞ z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiĂÂŞc proszĂÂŞ o wyrozumiaĂÂłoĂÂśĂÂŚ.
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL
Zdarza siĂÂŞ,ĂÂże piszĂÂŞ z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiĂÂŞc proszĂÂŞ o wyrozumiaĂÂłoĂÂśĂÂŚ.