co jest nie tak??

lukas87

Post autor: lukas87 »

teraz 6h. a męczy mnie jeszcze jedna sprawa ja rozbijam dawkę nawozów na 4 dni w tyg i czy ja robię dobrze?? tzn jeżeli np 20ppm potasu to ja to rozbijam na 4 dni po 5ppm

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

Raczej z tym jest ok ale czas oświetlania wydłuż.
Ostatnio zmieniony 2011-01-22, 08:07 przez Irek, łącznie zmieniany 1 raz.

lukas87

już wydłużyłem do 8h. a nie uważacie że to jeszcze brak Mg??
Dodam jesscze że jest coraz gorzej nitki są coraz dłuuuższe , dindra przestała rosnąć blyxa wypuszcza różowe młóde listki, a w cabombie przy dnie tam gdzie chyba nie dociera aż tyle swiatła odpadają listki tzn gniją, aponogeton wypuszcza nowe listki ale sa jakieś bledsze, glosia jak szła do góry tak idzie...

Awatar użytkownika
Irek

lukas87

znam tą stronę :-) z niej wynika że mam niedobór fosforu i potasu?? ale ja mam w akwarium P-2ppm K-20ppm( plus jeszcze co dochodzi od KNO3 czyli jakieś 6ppm) i N-15ppm Fe-0,25
Więc pytam gdzie tu niedobory ??? bo ja nie widzę chyba że to przez bark podawanie Mg i on blikuje wchłanianie...

Awatar użytkownika
Irek

Dołóż Mg i zobaczymy co z tego będzie. Najlepiej metodą prób i błędów dochodzić do wniosków w sprawach nawożenia.

lukas87

Mam jeszcze pyt. odnośnie podmian robić 30%??

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Zacznij od 30,ale sam wybadasz po czasie czy 50 byłoby lepsze.
Spróbuj dać jeszcze jakieś pałeczki nawozowe w żwir i obserwuj.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
Zbyszek17

Post autor: Zbyszek17 »

lukas87 pisze:męczy mnie jeszcze jedna sprawa ja rozbijam dawkę nawozów na 4 dni w tyg i czy ja robię dobrze?? tzn jeżeli np 20ppm potasu to ja to rozbijam na 4 dni po 5ppm
potas możesz podawać jednorazowo przy podmianie
lukas87 pisze:ale ja mam w akwarium P-2ppm i N-15ppm Fe-0,25
na jakiej podstawie tak sądzisz
lukas87 pisze:K-20ppm( plus jeszcze co dochodzi od KNO3 czyli jakieś 6ppm)
za dużo potasu, wystarczy jak dasz 10ppm + 6ppm z KNO3

lukas87

ale ja mam w akwarium P-2ppm i N-15ppm Fe-0,25 wynika to z kalkulatora niestety nie mam żadnych testów.
kulki nawozowe już są około 3tyg pod roślinami.

Awatar użytkownika
Zafira

Post autor: Zafira »

Zbyt małą masz masę roślinną, jak na takie nawożenie i za mało roślin szybko rosnących. A kiedy akwarium wystartowało?. Warto pobadać podstawowe parametry, bo kalkulator to jedno,a procesy zachodzące w akwarium, zwłaszcza świeżym, to druga sprawa. Jak już zbadasz szybkość zużycia poszczególnych pierwiastków i konkretne zapotrzebowanie Twojego akwarium w określonym czasie, to wtedy obędzie się bez testów. Chociaż ja uważam, że testy są bardzo potrzebne i warto je mieć, bo w pewnych momentach życia akwarium, zmianach, przeobrażeniach (ilość roślin, zmienność parametrów, problemy z glonami...itd), przydają się, są jednymi z narzędzi, przy pomocy których można wprowadzać różne korekty.
Ostatnio zmieniony 2011-01-23, 11:34 przez Zafira, łącznie zmieniany 1 raz.
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie

lukas87

akwarium wystartowało pod koniec października. do do jakich wartości mam poobniżać ??? albo jakie rośliny jeszcze dosadzić i gdzie?? to w takim wypadku światła też jest za dużo??

3promile

Post autor: 3promile »

Ja bym zebrał jak najwięcej przeróżnego zielska - najlepiej z cudzych przycinek, dosadził gdzie się da, ale zgodnie z zasadami tworzenia planów i po dwóch miesiącach zdecydował, co ma zostać, a co ma wylecieć. Parametry wody, oświetlenia i stężenia pierwiastków to nie wszystko - jakiś czas temu przestawiłem baniak dosłownie o metr i przy tym o 90 stopni; nie było żadnych zmian parametrów ani operacji światła słonecznego, a mimo to część dorodnego zielska padła, a część padaki eksplodowała pięknie z zupełnie niewiadomych powodów. Zielsko w baniaku to bardziej sztuka i intuicja, niż rzemiosło i technologia. Howgh!

PS. Zwykłe Philipsy 865/965 biją na głowę wszystkie renomowane świetlówki "roślinne" pod względem wskaźnika PUR. Wystarczy poguglać. Jedyną dobrą (czytaj: wartą swojej ceny) świetlówką typowo roślinną jest IMHO Sera Optiplant, która niemal idealnie odwzorowuje widmo słoneczne. Reszta to ściema.

jabol

Post autor: jabol »

imho: za duzo potasu (z roznych soli). to powoduje blokowanie zzerania magnezu i wapnia = niedobory

a niedobory magnezu i wapnia praktycznie pasuja do objawow z ww linka

PS
dlatego tez na wstepie pytalem o sole

lukas87

w sumie chyba masz racje bo jak policzyłem to z Kno3 dostaje się do akwarium 9ppm K . więc w akwarium mam nie 20pp, ale prawie 30ppm. od pon podam 10ppm K2SO4 przy podmianie a reszta czyli 9 z KNO3 w tyg. a reszta bez zmian podawać?
To może na razie nie zmieniać jarzeniówki...?!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”