co jest nie tak??
już wydłużyłem do 8h. a nie uważacie że to jeszcze brak Mg??
Dodam jesscze że jest coraz gorzej nitki są coraz dłuuuższe , dindra przestała rosnąć blyxa wypuszcza różowe młóde listki, a w cabombie przy dnie tam gdzie chyba nie dociera aż tyle swiatła odpadają listki tzn gniją, aponogeton wypuszcza nowe listki ale sa jakieś bledsze, glosia jak szła do góry tak idzie...
Dodam jesscze że jest coraz gorzej nitki są coraz dłuuuższe , dindra przestała rosnąć blyxa wypuszcza różowe młóde listki, a w cabombie przy dnie tam gdzie chyba nie dociera aż tyle swiatła odpadają listki tzn gniją, aponogeton wypuszcza nowe listki ale sa jakieś bledsze, glosia jak szła do góry tak idzie...
Zacznij od 30,ale sam wybadasz po czasie czy 50 byłoby lepsze.
Spróbuj dać jeszcze jakieś pałeczki nawozowe w żwir i obserwuj.
Spróbuj dać jeszcze jakieś pałeczki nawozowe w żwir i obserwuj.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL
Zdarza siĂÂŞ,ĂÂże piszĂÂŞ z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiĂÂŞc proszĂÂŞ o wyrozumiaĂÂłoĂÂśĂÂŚ.
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL
Zdarza siĂÂŞ,ĂÂże piszĂÂŞ z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiĂÂŞc proszĂÂŞ o wyrozumiaĂÂłoĂÂśĂÂŚ.
potas możesz podawać jednorazowo przy podmianielukas87 pisze:męczy mnie jeszcze jedna sprawa ja rozbijam dawkę nawozów na 4 dni w tyg i czy ja robię dobrze?? tzn jeżeli np 20ppm potasu to ja to rozbijam na 4 dni po 5ppm
na jakiej podstawie tak sądziszlukas87 pisze:ale ja mam w akwarium P-2ppm i N-15ppm Fe-0,25
za dużo potasu, wystarczy jak dasz 10ppm + 6ppm z KNO3lukas87 pisze:K-20ppm( plus jeszcze co dochodzi od KNO3 czyli jakieś 6ppm)
Zbyt małą masz masę roślinną, jak na takie nawożenie i za mało roślin szybko rosnących. A kiedy akwarium wystartowało?. Warto pobadać podstawowe parametry, bo kalkulator to jedno,a procesy zachodzące w akwarium, zwłaszcza świeżym, to druga sprawa. Jak już zbadasz szybkość zużycia poszczególnych pierwiastków i konkretne zapotrzebowanie Twojego akwarium w określonym czasie, to wtedy obędzie się bez testów. Chociaż ja uważam, że testy są bardzo potrzebne i warto je mieć, bo w pewnych momentach życia akwarium, zmianach, przeobrażeniach (ilość roślin, zmienność parametrów, problemy z glonami...itd), przydają się, są jednymi z narzędzi, przy pomocy których można wprowadzać różne korekty.
Ostatnio zmieniony 2011-01-23, 11:34 przez Zafira, łącznie zmieniany 1 raz.
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie
Ja bym zebrał jak najwięcej przeróżnego zielska - najlepiej z cudzych przycinek, dosadził gdzie się da, ale zgodnie z zasadami tworzenia planów i po dwóch miesiącach zdecydował, co ma zostać, a co ma wylecieć. Parametry wody, oświetlenia i stężenia pierwiastków to nie wszystko - jakiś czas temu przestawiłem baniak dosłownie o metr i przy tym o 90 stopni; nie było żadnych zmian parametrów ani operacji światła słonecznego, a mimo to część dorodnego zielska padła, a część padaki eksplodowała pięknie z zupełnie niewiadomych powodów. Zielsko w baniaku to bardziej sztuka i intuicja, niż rzemiosło i technologia. Howgh!
PS. Zwykłe Philipsy 865/965 biją na głowę wszystkie renomowane świetlówki "roślinne" pod względem wskaźnika PUR. Wystarczy poguglać. Jedyną dobrą (czytaj: wartą swojej ceny) świetlówką typowo roślinną jest IMHO Sera Optiplant, która niemal idealnie odwzorowuje widmo słoneczne. Reszta to ściema.
PS. Zwykłe Philipsy 865/965 biją na głowę wszystkie renomowane świetlówki "roślinne" pod względem wskaźnika PUR. Wystarczy poguglać. Jedyną dobrą (czytaj: wartą swojej ceny) świetlówką typowo roślinną jest IMHO Sera Optiplant, która niemal idealnie odwzorowuje widmo słoneczne. Reszta to ściema.