Pomoc w identyfikacji problemu z zielenicami i okrzemkami?

Awatar użytkownika
megalomaniacc
Moderator

Post autor: megalomaniacc »

Brunatnice to morskie glony, natomiast to co jest na zdjęciu możliwe, że jest sinicą ale dokładnie można to stwierdzić dopiero pod mikroskopem
Obrazek

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Obrazek
Ostatnio zmieniony 2011-10-20, 10:13 przez Lukiki, łącznie zmieniany 1 raz.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
megalomaniacc
Moderator

To chyba pomylili to z okrzemkami. Sam miałem kłębiaste skupisko nitkowatych koloni okrzemek. Zdjęcia, które pokazuje glony porastające szyby to na 90% okrzemki, sam mam coś takiego w akwarium badawczym
Obrazek

Lukiki

Nie mogli tego pomylić z okrzemkami.
Byłby,to za duży zbieg okoliczności i pomyłek '' w odróżnieniu od okrzemek łatwo się je usuwa z szyb i powierzchni liści ''
Filmy

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
megalomaniacc
Moderator

Nie zawsze poza tym nauka nie zna form słodkowodnych brunatnic oraz form słodkowodnych. Zdjęcia obejrzała właśnie moja promotor, doktor zakładu Algologii i Mikologii UŁ i potwierdziła moje przypuszczenia, że to co na szybie to na pewno okrzemki, co do zdjęć roślin to już trzeba było by sprawdzić te nitki pod mikroskopem.

Generalnie jest bardzo dużo błędnych założeń dotyczących glonów w akwarium, co mam nadzieje uda mi się sprostować dzięki mojej pracy nad glonami
Obrazek

Lukiki

megalomaniacc pisze:co mam nadzieje uda mi się sprostować dzięki mojej pracy nad glonami
Nie chcę Cię poganiać,ale może pośpiesz się trochę co? :mrgreen:
megalomaniacc pisze: co do zdjęć roślin to już trzeba było by sprawdzić te nitki pod mikroskopem.
Możesz je dostać ode mnie w prezencie,będziesz miał dodatkowy materiał do badań.
Filmy

Awatar użytkownika
megalomaniacc
Moderator

Lukiki pisze:Nie chcę Cię poganiać,ale może pośpiesz się trochę co?
Nie chce cię martwić ale obecnie magisterkę robię tylko z okrzemek ale oczywiście w akwarium, a konkretniej ich rozwój od zalania do 6 tygodnia :P
Lukiki pisze:Możesz je dostać ode mnie w prezencie,będziesz miał dodatkowy materiał do badań
Materiału mam dużo ale jak chcesz określić co to za rodzaj (lub może uda się też do gatunku), to możesz podrzucić na wydział BiOŚ UŁ.

Generalnie akwarystka zaraziłem moją promotor, która chce mieć akwarium z Tanganiką w pokoju a w holu chce postawić duże :D
Obrazek

Lukiki

Nie wykluczone,że skorzystam z podrzucenia.
A powiedz ile czasu zajmuje takie badanie?
Filmy

Awatar użytkownika
megalomaniacc
Moderator

No generalnie mi już trochę zajmuje bo robię akwarium z czarnymi wodami i tanganikę, każde w 2 powtórzeniach. Próby mam co 3 dni przez 6 tygodni każda próba to 3 (w przypadku czarnych wód) i 2 (w przypadku tangi) różne podłoża zatem mam sporo preparatów. I tak sobie czytam co tam na RA piszą i trochę zwątpiłem w profesjonalizm tej strony bo nie wiem na czym opierają swoje wnioski
Obrazek

jabol

Post autor: jabol »

albo cos przeoczylem albo mam skleroze... ale jak to sie stalo ze Ktos taki jak megalomaniacc posiadajacy malo spotykana wiedze (podparta wyksztalceniem) - nie mial jeszcze okazji wystapic jako prelegent na jakimkolwiek zlocie ???? (czy to w Łodzi czy gdziekolwiek indziej)

uwazam ze przy najblizszej nadazajacej sie okazji, Zwiazek powinien zglosic Kolege do prelekcji.

PS

zeby bylo jasne: nie robie sobie jaj
Ostatnio zmieniony 2011-10-20, 11:16 przez jabol, łącznie zmieniany 1 raz.

Lukiki

Chłopak jak ma przed sobą mikrofon,to zżarty jest przez tremę,więc jak tu prowadzić prelekcję :-P
Filmy

jabol

Lukiki pisze:Chłopak jak ma przed sobą mikrofon,to zżarty jest przez tremę,więc jak tu prowadzić prelekcję :-P
ok..w takim razie POSWIECE sie i usiade z Nim przy rozluzniajacej flaszce :lol: :)

ale wczesniejsza moja uwaga pozostaje aktualna

Awatar użytkownika
megalomaniacc
Moderator

Lukiki, jeszcze nie miałem takiej okazji wiec chyba mnie z kimś pomyliłeś :-P

co do wykształcenia to oficjalnie jeszcze nie mam żadnego papierka ale mam nadzieje, ze to niedługo się zmieni. Jeśli chodzi o prelekcję to nie wiem czy to ma sens, chyba taki żeby rozmawiać mity związane z tum, że np jak jest mało światła to pojawia się jeden rodzaj glonów a jak więcej to drugi co jest bzdurą. No a niestety glony a akwarium to baaaardzo obszerny temat
Obrazek

jabol

sens ma duzo wiekszy imho. chcociazby taki aby akwarysci na podstawie profesjonalnych fot, Twoich obserwacji i wiedzy - dowiedzieli sie: JAKI TO GLON I JAK GO ZWALCZAC.

byc moze posiadasz takze wiedze na temat skutecznosci poszczegolnych srodkow na glony ktore sa w sprzedazy - aczkolwiek to juz... hehehhe "sliski" temat - aczkolwiek Tobie jako osobie niezwiazanej ze sklepem/firma - wolno wszystko powiedziec (chocby najgorsza prawde :mrgreen: )

poza tym sens ma rowniez dlatego: ze , jak wspomnialem wczesniej jako chyba jeden z nielicznych (lub jedyny) masz WIEDZE POPARTA DOSWIADCZENIEM I WYKSZTALCENIEM oraz hobby

Awatar użytkownika
megalomaniacc
Moderator

No właśnie jeśli chodzi o zwalczanie to jest to zupełnie inna bajka bo tak naprawdę można jedynie mówić o zahamowaniu rozwoju glonów. Każdy gatunek i rodzaj będzie inaczej reagował na zmianę warunków. Błędem jest wychodzeni z założenia, że jeśli mamy np okrzemki to jest to spowodowane brakiem światła - bzdura totalna - do badań nad obecnymi zbiornikami (ten sam 60l) miałem użyte świetlówki o tej samej mocy i w czarnych wodach mam taką biedę jeśli chodzi o biomasę, że ledwo mogę cokolwiek znaleźć natomiast w tandze widać gołym okiem jakie podłoże jest brązowe.

Także jak widać to co jest np na RA to w większości błędne przypuszczenia, bo nie można tam mówić o faktach
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”