Światło i podmiany wody a fotosynteza u mchów i wątrobowców

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Rozmiem Krzysztofie o czym mówisz,ale nie. Oswietlenie bylo już wczesniej, woda raczej przed podmianą niz po. Teraz troche zjawisko ma mniejszą moć bo heteranthera i didiplis rosna szybciej no i krewetki ciągle męcza te mchy. Zjawisko miało miejsce bez kreweci, nie miał wtedy kto ruszac mchów :-) oraz po tym jak zamieniłem bimbrownie na co2, od razu babelki pojawily sie na mchach i na roslinach. Powiem tak, jesli ktos mowi ze mchy lubia niewiele wiatla i nawozow to powiem ze wrecz przeciwnie, nawoze solami codziennie, pdoaje co2 oraz carbo w plynie do tego mocne oswietlenie i rosna w oczach.
Łukasz

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

lukaszLDZ pisze:Rozmiem Krzysztofie o czym mówisz,
Przepraszam...ale moje zdanie tyczyło się akwa Likikiego... Bo z tego co wyczytałem mam przekonanie, iż w Twoim akwa te bąbelki to było nic innego, jak "cełodwa" ;-)
lukaszLDZ pisze:Powiem tak, jesli ktos mowi ze mchy lubia niewiele wiatla i nawozow to powiem ze wrecz przeciwnie,
Nie chwaląc się taką tezę głosiłem już dobrych kilka lat temu...gdzieś ok.ośmiu...bo tyle lat właśnie mam butlę wysokociśnieniową(jakaż zajefajna nazwa) :mrgreen:
lukaszLDZ pisze:krewetki ciągle męcza te mchy.
Sorki...ale fotosynteza ma się nijak do krewetek...Jeśli zachodzi fotosynteza to skorupiaki niczym jej w tym nie przeszkodzą...Uwierz mi na słowo ;-) Doświadczyłem "takich zjawisk" wielokrotnie w mych zbiornikach...I mam na to udokumentowane dowody... ;-)

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Po prostu bez krewetek te babelki jesli to faktycznie co2 ( nie mam pewnosci) byly raczej niewzruszone czsami cos ulatywalo, a jak cos tam ciągle buszuje :-D to i babli brak w takiej ilosci ;-) Swoja drogą czekam na odp na priv :-D tak jak obiecales:)
Ostatnio zmieniony 2011-12-11, 14:27 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz

Awatar użytkownika
krzych0062

Wiem, wiem, wiem...obiecałem ;-) Ale uzbrój się w cierpliwość, bo jakoś wena mnie opuściła...hehehe :mrgreen:
Tyle, że w tym momencie "zaśmiecamy" temat Zafiry...a to jest nie fair :-/

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Oswietlenie,to oczywiscie jak najbardziej ma wplyw im wieksze tym fotosynteza silniejsza.
Ale calkowicie wykluczam roznice cisnien,bo przeciez codziennie nie robie podmian.
Generalnie chodzi o,to ze jest jak najbardziej mozliwe,by w akwarium moznabyloby zaobserwowac silne takie zjawisko jesli beda sprzyjajace warunki.
W internecie jest gdzies zdjecie z jakiegos miejsca,jak woda "bulgocze" przez silna fotosynteze.
Jak znajde,to wkleje.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
krzych0062

Lukiki pisze:Oswietlenie,to oczywiscie jak najbardziej ma wplyw im wieksze tym fotosynteza silniejsza.
Owszem..jednak ma swoją granicę, która za nic nie pomoże :-)
Lukiki pisze:bo przeciez codziennie nie robie podmian
Ale ja tego nie powiedziałem...Przecież o "wyrywaniu z korzeniami" wspomniałeś tylko raz...ale nadal nie potwierdzasz, że zdarzyło się to w chwili, gdy nałożyły się na to dwie kwestie...mianowicie zmiana oświetlenia+podmiana wody. Bo gdyby było tak, jak próbujesz sugerować to nijak byś nie strzelił fotki konkursowej...A tak na marginesie...to na fotach po wymianie oświetlenia za diabła nie widać tego zjawiska, o którym mówisz... :-)
Lukiki pisze:W internecie jest gdzies zdjecie z jakiegos miejsca,jak woda "bulgocze" przez silna fotosynteze.
Jak znajde,to wkleje.
Ale co nam po tej focie? Mówimy o naszych baniakach, naszych doświadczenia i praktyce związanej z mchami, światłem, fotosyntezą i CO2...przecież napisałem, że mam te parametry na wysokim pułapie i w jakim momencie to zachodzi w mym akwarium...Myślisz, że foto innego baniak "coś" nam udowodni? NIE...bo nie znamy realiów tamtego baniaka...i nie uwierzę w "cuda nadprzyrodzone"...niestety, ale NIE :?:

Lukiki

Nie pamietam jak,to bylo w tedy z tym wyrwaniem,czy byla podmiana czy nie,ale watpie by byla,ale w zaparte Krzysiu szedl nie bede.
Tak na marginesie foty konkursowej,to tego dnia nie byl puszczany gaz i nie palilo sie swiatlo.
Bylo zapalone kolo godziny 20 na czas zdjec i robienia filmu.
Filmy

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
krzych0062

Łukasz...absolutnie nie chodzi mi o wszczynanie jakiejkolwiek kłótni...ale uwierz mi...temat o którym mowa przerobiłem w swym akwarystycznym życiu...Owszem...potwierdzam sporą ilość bąbelków na mchach, wątrobowcach...ale li tylko w przypadku, o którym napisałem, tzn. przy podmianie wody. Poszukam odpowiednich fotek z mojego akwa i wstawię...jeśli oczywiście Małgoś mi na to pozwoli. Będzie to potwierdzeniem mych słów i rozwianie różnych dziwnych teorii...Co nie znaczy, że o takowe Ciebie posądzam, bo sam nie wiesz dokładnie kiedy to miało miejsce... ;-)

_____________ edit _______________
A oto rzeczone foto zrobione właśnie po podmianie wody...Doskonale widać bąbelki na pelii, jak i na mchu.
Obrazek
Ostatnio zmieniony 2011-12-11, 15:23 przez krzych0062, łącznie zmieniany 1 raz.

Lukiki

Zrobie wieczorem zdjecie,jak,to u mnie wyglada.
Nie robilem podmiany ani dzis,ani wczoraj.
Postaram sie by na zdjeciu bylo widac wszystko szczegolowo.
Bedzie,to mech z drugiego konca akwarium,co dyfuzor.
Tylko gdzie,to zdjecie wstawic,bo cala dyskusja u Gosi jest niepotrzebnie.

Krzysiek takie babelki,to ja mam kazdego dnia,na prawde,zapraszam mozna na zywo zobaczyc.
Ostatnio zmieniony 2011-12-11, 15:27 przez Lukiki, łącznie zmieniany 1 raz.
Filmy

Awatar użytkownika
krzych0062

Lukiki pisze:Tylko gdzie,to zdjecie wstawic,bo cala dyskusja u Gosi jest niepotrzebnie.
No właśnie... Poprośmy zatem Kobę niech utworzy jakiś nowy temat...choćby pt. "Wpływ oświetlenia i podmian wody na fotosyntezę u mchów i wątrobowców". Tam będziemy mogli wygadać się do woli...Myślę, że Łukasz przystajesz za mą propozycją? ;-) I mam nadzieję, że nie tylko my będziemy jedynymi, którzy wypowiedzą się w tym temacie...hehe :-D
Ale "rzuciłem" wyzwanie innym naszym pobratymcom... :-P

Awatar użytkownika
krzych0062

Sorki, że piszę post pod postem...mam nadzieje, że nasz Kubiszon zrobi z tym porządek :-P
Lukiki pisze:Krzysiek takie babelki,to ja mam kazdego dnia,na prawde,zapraszam mozna na zywo zobaczyc.
No q-rcze...nie mam doświadczenia z HQI...ale światło jest światłem...Przecież jeśli jest go "x luxów" to ma znaczenie, czy jest to lampa HQI, czy też jakieś T-5ki? Udowodnione jest naukowo, że światło powyżej 1,3W/ nie ma już żadnego znaczenia właśnie na fotosyntezę...ale przecież my tej granicy nie przekraczamy. A nawożenie? Wiem, że masz mniejsze stężenia makro aniżeli są u mnie w akwa..Skąd zatem taka rozbieżność?
Czekajmy na "new" temat, który utworzy Kuba, jak wyodręni nasze posty :-)
Cieszę się, że wreszcie jest jakaś konkretna dyskusja a nie tylko "giełda, giełda, giełda"... :mrgreen:

Lukiki

krzych0062 pisze:Myślę, że Łukasz przystajesz za mą propozycją? ;-)
Jestem za ;-)

Zdjęcia zrobione jakieś 30 minut temu,co się dzieje wieczorem,to już sobie wyobraźcie.

Obrazek

Obrazek
Filmy

Awatar użytkownika
krzych0062

Lukiki pisze:Zdjęcia zrobione jakieś 30 minut temu,co się dzieje wieczorem,to już sobie wyobraźcie.
I mówisz, że jest tak dzień w dzień...niezależnie od podmiany wody? Zadziwiające... :-)
A co się dzieje wieczorem, co na to ma wpływ? ;-)

Lukiki

krzych0062 pisze:I mówisz, że jest tak dzień w dzień...niezależnie od podmiany wody? Zadziwiające... :-)
Tak wygląda każdy dzień.
Podmiany wody zazwyczaj robię rano,więc od razu jest taki wizualny efekt,ale,to za sprawą różnicy ciśnień,dodatkowego tlenu,no i chloru.
krzych0062 pisze:A co się dzieje wieczorem, co na to ma wpływ? ;-)
Im bliżej wieczora,tym zauważalnie więcej tlenu na mchach czy też więcej ''wężyków tlenowych'' z roślin.
Co na,to ma wpływ,to tego do końca nie wiem,nie zagłębiałem się tak bardzo w to,bo po co.
Ale tak sobie gdybając,to może wpływ ma na,to ilość CO2 w wodzie.
krzych0062 pisze:Zadziwiające... :-)
Ale prawdziwe,więc pora zakończyć niezrozumiałe dla mnie wpisy pt:
lukaszLDZ, Lej wodę z kranu, nie gazowaną. ;-)
Wcale nie...z tą "Muszynianką" to strzał w dziesiątkę...hihi ;-)
Filmy

Awatar użytkownika
krzych0062

Lukiki pisze:Ale prawdziwe,więc pora zakończyć niezrozumiałe dla mnie wpisy pt:
Lukiki pisze:Cytat:
Wcale nie...z tą "Muszynianką" to strzał w dziesiątkę...hihi ;-)
Przecież sam nie wiesz co jest powodem takiej a nie innej reakcji mchów...przecież sam napisałeś:
Lukiki pisze:Ale tak sobie gdybając,to może wpływ ma na,to ilość CO2 w wodzie.
A rzeczona woda może mieć również zawarte w sobie spore ilości CO2...więc kółko się zamknęło :-P

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”