Światło i podmiany wody a fotosynteza u mchów i wątrobowców
Rozmiem Krzysztofie o czym mówisz,ale nie. Oswietlenie bylo już wczesniej, woda raczej przed podmianą niz po. Teraz troche zjawisko ma mniejszą moć bo heteranthera i didiplis rosna szybciej no i krewetki ciągle męcza te mchy. Zjawisko miało miejsce bez kreweci, nie miał wtedy kto ruszac mchów
oraz po tym jak zamieniłem bimbrownie na co2, od razu babelki pojawily sie na mchach i na roslinach. Powiem tak, jesli ktos mowi ze mchy lubia niewiele wiatla i nawozow to powiem ze wrecz przeciwnie, nawoze solami codziennie, pdoaje co2 oraz carbo w plynie do tego mocne oswietlenie i rosna w oczach.

Łukasz
- krzych0062
Przepraszam...ale moje zdanie tyczyło się akwa Likikiego... Bo z tego co wyczytałem mam przekonanie, iż w Twoim akwa te bąbelki to było nic innego, jak "cełodwa"lukaszLDZ pisze:Rozmiem Krzysztofie o czym mówisz,

Nie chwaląc się taką tezę głosiłem już dobrych kilka lat temu...gdzieś ok.ośmiu...bo tyle lat właśnie mam butlę wysokociśnieniową(jakaż zajefajna nazwa)lukaszLDZ pisze:Powiem tak, jesli ktos mowi ze mchy lubia niewiele wiatla i nawozow to powiem ze wrecz przeciwnie,

Sorki...ale fotosynteza ma się nijak do krewetek...Jeśli zachodzi fotosynteza to skorupiaki niczym jej w tym nie przeszkodzą...Uwierz mi na słowolukaszLDZ pisze:krewetki ciągle męcza te mchy.

Po prostu bez krewetek te babelki jesli to faktycznie co2 ( nie mam pewnosci) byly raczej niewzruszone czsami cos ulatywalo, a jak cos tam ciągle buszuje
to i babli brak w takiej ilosci
Swoja drogą czekam na odp na priv
tak jak obiecales:)

Ostatnio zmieniony 2011-12-11, 14:27 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz
- krzych0062
Oswietlenie,to oczywiscie jak najbardziej ma wplyw im wieksze tym fotosynteza silniejsza.
Ale calkowicie wykluczam roznice cisnien,bo przeciez codziennie nie robie podmian.
Generalnie chodzi o,to ze jest jak najbardziej mozliwe,by w akwarium moznabyloby zaobserwowac silne takie zjawisko jesli beda sprzyjajace warunki.
W internecie jest gdzies zdjecie z jakiegos miejsca,jak woda "bulgocze" przez silna fotosynteze.
Jak znajde,to wkleje.
Ale calkowicie wykluczam roznice cisnien,bo przeciez codziennie nie robie podmian.
Generalnie chodzi o,to ze jest jak najbardziej mozliwe,by w akwarium moznabyloby zaobserwowac silne takie zjawisko jesli beda sprzyjajace warunki.
W internecie jest gdzies zdjecie z jakiegos miejsca,jak woda "bulgocze" przez silna fotosynteze.
Jak znajde,to wkleje.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL
Zdarza siĂÂŞ,ĂÂże piszĂÂŞ z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiĂÂŞc proszĂÂŞ o wyrozumiaĂÂłoĂÂśĂÂŚ.
Zdarza siĂÂŞ,ĂÂże piszĂÂŞ z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiĂÂŞc proszĂÂŞ o wyrozumiaĂÂłoĂÂśĂÂŚ.
- krzych0062
Owszem..jednak ma swoją granicę, która za nic nie pomożeLukiki pisze:Oswietlenie,to oczywiscie jak najbardziej ma wplyw im wieksze tym fotosynteza silniejsza.

Ale ja tego nie powiedziałem...Przecież o "wyrywaniu z korzeniami" wspomniałeś tylko raz...ale nadal nie potwierdzasz, że zdarzyło się to w chwili, gdy nałożyły się na to dwie kwestie...mianowicie zmiana oświetlenia+podmiana wody. Bo gdyby było tak, jak próbujesz sugerować to nijak byś nie strzelił fotki konkursowej...A tak na marginesie...to na fotach po wymianie oświetlenia za diabła nie widać tego zjawiska, o którym mówisz...Lukiki pisze:bo przeciez codziennie nie robie podmian

Ale co nam po tej focie? Mówimy o naszych baniakach, naszych doświadczenia i praktyce związanej z mchami, światłem, fotosyntezą i CO2...przecież napisałem, że mam te parametry na wysokim pułapie i w jakim momencie to zachodzi w mym akwarium...Myślisz, że foto innego baniak "coś" nam udowodni? NIE...bo nie znamy realiów tamtego baniaka...i nie uwierzę w "cuda nadprzyrodzone"...niestety, ale NIELukiki pisze:W internecie jest gdzies zdjecie z jakiegos miejsca,jak woda "bulgocze" przez silna fotosynteze.
Jak znajde,to wkleje.

Nie pamietam jak,to bylo w tedy z tym wyrwaniem,czy byla podmiana czy nie,ale watpie by byla,ale w zaparte Krzysiu szedl nie bede.
Tak na marginesie foty konkursowej,to tego dnia nie byl puszczany gaz i nie palilo sie swiatlo.
Bylo zapalone kolo godziny 20 na czas zdjec i robienia filmu.
Tak na marginesie foty konkursowej,to tego dnia nie byl puszczany gaz i nie palilo sie swiatlo.
Bylo zapalone kolo godziny 20 na czas zdjec i robienia filmu.
Filmy
- krzych0062
Łukasz...absolutnie nie chodzi mi o wszczynanie jakiejkolwiek kłótni...ale uwierz mi...temat o którym mowa przerobiłem w swym akwarystycznym życiu...Owszem...potwierdzam sporą ilość bąbelków na mchach, wątrobowcach...ale li tylko w przypadku, o którym napisałem, tzn. przy podmianie wody. Poszukam odpowiednich fotek z mojego akwa i wstawię...jeśli oczywiście Małgoś mi na to pozwoli. Będzie to potwierdzeniem mych słów i rozwianie różnych dziwnych teorii...Co nie znaczy, że o takowe Ciebie posądzam, bo sam nie wiesz dokładnie kiedy to miało miejsce... 
_____________ edit _______________
A oto rzeczone foto zrobione właśnie po podmianie wody...Doskonale widać bąbelki na pelii, jak i na mchu.

_____________ edit _______________
A oto rzeczone foto zrobione właśnie po podmianie wody...Doskonale widać bąbelki na pelii, jak i na mchu.

Ostatnio zmieniony 2011-12-11, 15:23 przez krzych0062, łącznie zmieniany 1 raz.
Zrobie wieczorem zdjecie,jak,to u mnie wyglada.
Nie robilem podmiany ani dzis,ani wczoraj.
Postaram sie by na zdjeciu bylo widac wszystko szczegolowo.
Bedzie,to mech z drugiego konca akwarium,co dyfuzor.
Tylko gdzie,to zdjecie wstawic,bo cala dyskusja u Gosi jest niepotrzebnie.
Krzysiek takie babelki,to ja mam kazdego dnia,na prawde,zapraszam mozna na zywo zobaczyc.
Nie robilem podmiany ani dzis,ani wczoraj.
Postaram sie by na zdjeciu bylo widac wszystko szczegolowo.
Bedzie,to mech z drugiego konca akwarium,co dyfuzor.
Tylko gdzie,to zdjecie wstawic,bo cala dyskusja u Gosi jest niepotrzebnie.
Krzysiek takie babelki,to ja mam kazdego dnia,na prawde,zapraszam mozna na zywo zobaczyc.
Ostatnio zmieniony 2011-12-11, 15:27 przez Lukiki, łącznie zmieniany 1 raz.
Filmy
- krzych0062
No właśnie... Poprośmy zatem Kobę niech utworzy jakiś nowy temat...choćby pt. "Wpływ oświetlenia i podmian wody na fotosyntezę u mchów i wątrobowców". Tam będziemy mogli wygadać się do woli...Myślę, że Łukasz przystajesz za mą propozycją?Lukiki pisze:Tylko gdzie,to zdjecie wstawic,bo cala dyskusja u Gosi jest niepotrzebnie.

Ale "rzuciłem" wyzwanie innym naszym pobratymcom...

- krzych0062
Sorki, że piszę post pod postem...mam nadzieje, że nasz Kubiszon zrobi z tym porządek
Czekajmy na "new" temat, który utworzy Kuba, jak wyodręni nasze posty
Cieszę się, że wreszcie jest jakaś konkretna dyskusja a nie tylko "giełda, giełda, giełda"...

No q-rcze...nie mam doświadczenia z HQI...ale światło jest światłem...Przecież jeśli jest go "x luxów" to ma znaczenie, czy jest to lampa HQI, czy też jakieś T-5ki? Udowodnione jest naukowo, że światło powyżej 1,3W/ nie ma już żadnego znaczenia właśnie na fotosyntezę...ale przecież my tej granicy nie przekraczamy. A nawożenie? Wiem, że masz mniejsze stężenia makro aniżeli są u mnie w akwa..Skąd zatem taka rozbieżność?Lukiki pisze:Krzysiek takie babelki,to ja mam kazdego dnia,na prawde,zapraszam mozna na zywo zobaczyc.
Czekajmy na "new" temat, który utworzy Kuba, jak wyodręni nasze posty

Cieszę się, że wreszcie jest jakaś konkretna dyskusja a nie tylko "giełda, giełda, giełda"...

Jestem zakrzych0062 pisze:Myślę, że Łukasz przystajesz za mą propozycją?

Zdjęcia zrobione jakieś 30 minut temu,co się dzieje wieczorem,to już sobie wyobraźcie.

Filmy
- krzych0062
Tak wygląda każdy dzień.krzych0062 pisze:I mówisz, że jest tak dzień w dzień...niezależnie od podmiany wody? Zadziwiające...
Podmiany wody zazwyczaj robię rano,więc od razu jest taki wizualny efekt,ale,to za sprawą różnicy ciśnień,dodatkowego tlenu,no i chloru.
Im bliżej wieczora,tym zauważalnie więcej tlenu na mchach czy też więcej ''wężyków tlenowych'' z roślin.krzych0062 pisze:A co się dzieje wieczorem, co na to ma wpływ?
Co na,to ma wpływ,to tego do końca nie wiem,nie zagłębiałem się tak bardzo w to,bo po co.
Ale tak sobie gdybając,to może wpływ ma na,to ilość CO2 w wodzie.
Ale prawdziwe,więc pora zakończyć niezrozumiałe dla mnie wpisy pt:krzych0062 pisze:Zadziwiające...
lukaszLDZ, Lej wodę z kranu, nie gazowaną.
Wcale nie...z tą "Muszynianką" to strzał w dziesiątkę...hihi
Filmy
- krzych0062
Lukiki pisze:Ale prawdziwe,więc pora zakończyć niezrozumiałe dla mnie wpisy pt:
Przecież sam nie wiesz co jest powodem takiej a nie innej reakcji mchów...przecież sam napisałeś:Lukiki pisze:Cytat:
Wcale nie...z tą "Muszynianką" to strzał w dziesiątkę...hihi
A rzeczona woda może mieć również zawarte w sobie spore ilości CO2...więc kółko się zamknęłoLukiki pisze:Ale tak sobie gdybając,to może wpływ ma na,to ilość CO2 w wodzie.